Η Ευρυτανία είναι από τις λιγότερο γνωστές περιοχές της Ελλάδας, ένας μικρός νομός που εκτείνεται αποκλειστικά σε ορεινές εκτάσεις.
Με πληθυσμό μόλις 20.000 κατοίκους, η Ευρυτανία χωρίζεται διοικητικά σε δύο δήμους. Αξιοσημείωτο είναι πως, παρότι συνορεύει με άλλους νομούς, δεν έχει καμία πρόσβαση στη θάλασσα, κάτι σπάνιο για ελληνικό νομό.
Παρ’ όλα αυτά, το όνομα της πρωτεύουσάς της, του Καρπενησίου, παραπέμπει σε κάτι θαλασσινό, γεγονός που έχει εμπνεύσει δεκάδες χιουμοριστικά σχόλια. Ήρθε η στιγμή να εξετάσουμε την προέλευση αυτού του ιδιαίτερου ονόματος.
Η προέλευση της ονομασίας του Καρπενησίου, της πρωτεύουσας της Ευρυτανίας, έχει αποτελέσει αντικείμενο διαφόρων ερμηνειών.
Δύο είναι οι κυρίαρχες απόψεις:
- Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, η ονομασία “Καρπενήσι” προέρχεται από την κουτσοβλάχικη λέξη “karpen-isu”, που έχει λατινικές ρίζες και σημαίνει “τόπος με πολλά σφενδάμια”, ένα είδος ψευδοπλατάνου που φέρεται να αφθονούσε στην περιοχή παλαιότερα. Πολλοί μελετητές συνδέουν τη δημιουργία του Καρπενησίου με τη Βυζαντινή περίοδο, μεταξύ του 11ου και 13ου αιώνα, όταν Κουτσόβλαχοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή.
- Η δεύτερη ερμηνεία αποδίδει το όνομα στην τουρκική λέξη “Kar-benis“, που σημαίνει “χιονοσκεπής τόπος”.
Εκτός από αυτές τις δύο επικρατούσες εκδοχές, υπάρχουν και άλλες θεωρίες, αν και λιγότερο αποδεκτές. Για παράδειγμα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι το όνομα προέρχεται από έναν πρώτο κάτοικο της περιοχής με το όνομα Κάρπος ή από το αρχαίο “Καρνάσιον”.
Όσο για την αλήθεια, αυτή παραμένει θαμμένη στα βάθη της ιστορίας. Το Βελούχι, που στέκεται φρουρός πάνω από την πόλη για αιώνες, μοιάζει να γνωρίζει, αλλά όπως λέει η παράδοση, “στόμα έχει και μιλιά δεν έχει”.