Στην αποθήκευση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 σε μυστική τοποθεσία προχώρησε η Αγκυρα, όπως ισχυρίζεται τουλάχιστον ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, προκειμένου να μη διαταραχθούν περαιτέρω οι εδώ και πολύ καιρό οριακές σχέσεις της με την Ουάσινγκτον σε μία ύστατη προσπάθεια να ανάψει το αμερικανικό Κογκρέσο το πράσινο φως για την αποδέσμευση του εκσυγχρονισμού των τουρκικών F-16
Στην τοποθέτηση των ρωσικών πυραύλων S-400 σε εγκατάσταση αποθήκευσης αναφέρθηκε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ σε ομιλία του κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην επιτροπή σχεδιασμού και προϋπολογισμού της τουρκικής εθνοσυνέλευσης στις 22 Νοεμβρίου 2022, τα πρακτικά της οποίας δημοσιοποιεί το ανεξάρτητο δίκτυο Nordic Monitor, του αυτοεξόριστου στη Σουηδία Τούρκου δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποζκούρτ. Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη αναφορά του Τούρκου υπουργού Αμυνας πρέπει να αξιολογηθεί με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα καθώς είναι σφόδρα πιθανό να αποτελεί μία ακόμα μπλόφα της τουρκικής πλευράς στην προσπάθεια της να βελτιώσει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, που βρίσκονται στο ναδίρ εξαιτίας της προμήθειας του πυραυλικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς, που θεωρείται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Συμμαχίας.
Σε κάθε περίπτωση, η κινητικότητα, που καταγράφεται τελευταία στο πεδίο των τουρκικών S-400 αποτελεί ζήτημα μείζονος ενδιαφέροντος για τη χώρα μας και τις Ενοπλες Δυνάμεις. Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα συνιστά τη σοβαρότερη εξ Ανατολών απειλή για την Πολεμική Αεροπορία αποτελώντας μακράν την ισχυρότερη προσθήκη στο τουρκικό οπλοστάσιο.
Σύμφωνα λοιπόν με το σενάριο, που διακινεί εσχάτως ο Χουλουσί Ακάρ, το καθεστώς Ερντογάν επέλεξε να μην προχωρήσει στην ενεργοποίηση των S-400 με στόχο να μη μεγαλώσει το ρήγμα με τις ΗΠΑ αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο το ενδεχόμενο επιβολής και νέων κυρώσεων. Οπως σημείωσε ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, χωρίς να αποκαλύψει την τοποθεσία όπου υποτίθεται αποθηκεύτηκε το ρωσικό οπλικό σύστημα, οι S-400 βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και ανά πάσα στιγμή μπορούν να αναπτυχθούν εφόσον απαιτηθεί για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής. Μάλιστα, προσδιόρισε επακριβώς τους χρόνους μεταφοράς για την ανάπτυξη του συστήματος λέγοντας πώς, βάσει του εγχειριδίου της ρωσικής κατασκευάστριας εταιρείας, οι S-400 μπορούν να αναπτυχθούν σε μόλις 30 λεπτά με τον ίδιο να επεκτείνει το διάστημα αυτό στη 1 ώρα.
Ξεκάθαρα τα πράγματα για τις ΗΠΑ: Ή S-400 ή F-16
Είναι σαφές ότι τα όσα ισχυρίστηκε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας στην τουρκική εθνοσυνέλευση αναφορικά με το ρωσικό οπλικό σύστημα δεν είναι ικανά να αλλάξουν τη σταθερή θέση των ΗΠΑ στο θέμα αυτό. Για την Ουάσιγκτον τα πράγματα είναι απόλυτα ξεκάθαρα. Οι ρωσικοί S-400 είναι ασύμβατοι με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δε συνάδουν με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ. Για το λόγο αυτό η αμερικανική κυβέρνηση έχει ζητήσει επανειλημμένα από την Αγκυρα όχι μόνο να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για απόκτηση και νέων συστοιχιών αλλά να διώξει από την τουρκική επικράτεια τα συστήματα, που έχει ήδη παραλάβει. Οσο για τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπόμπ Μενέντεζ, επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει την πώληση F-16 στην Τουρκία λόγω της επιθετικότητας της στο Αιγαίο χαρακτηρίζοντας την απόκτηση των S-400 από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «το μεγαλύτερο λάθος του».
Η περιδίνηση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2017 όταν Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν σύμβαση, ύψους 2,5 δις. δολαρίων, για την προμήθεια 4 πυροβολαρχιών με 36 μονάδες πυρός και 192 βλήματα. Η πρώτη παράδοση πυραύλων S-400 ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019 και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς χωρίς η Μόσχα να αποδεσμεύσει τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην τουρκική αμυντική βιομηχανία. Η επιμονή του Τούρκου προέδρου να προχωρήσει στην προμήθεια του ρωσικού οπλικού συστήματος είχε τεράστιο κόστος για τη χώρα του. Παρόλα αυτά, ο ίδιος επιμένει στην κατοχή των S-400 απόδειξη του στρατηγικού ρόλου, που έχουν οι ρωσικοί πύραυλοι στη διάταξη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Σε απόγνωση οι Τούρκοι πτέραρχοι
Η αλήθεια είναι πως η Τουρκία δεν έχει συνέλθει ακόμα από το σοκ της αποπομπής της από το πρόγραμμα του F-35, στο οποίο υπήρξε συμπαραγωγός χώρα, ειδικά όταν βλέπει ότι η Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται σε τροχιά ένταξης στο στόλο της του stealth μαχητικού πριν το τέλος της δεκαετίας.
Περίπου 1.000 εξαρτήματα για το F-35 κατασκευάζονταν από τουρκικές εταιρείες μέχρι τη στιγμή, που οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους αποφάσισαν να τα προμηθευτούν από άλλες χώρες μετά την αγορά των ρωσικών πυραύλων από την κυβέρνηση Ερντογάν. Οι κυρώσεις όμως για την αγορά των S-400 οδήγησαν και σε ένα ολικό εμπάργκο αμερικανικών οπλικών συστημάτων φέρνοντας σε εξαιρετικά δυσχερή θέση την τουρκική άμυνα καθώς σταδιακά ξέμεινε από ανταλλακτικά.
Η πιο σημαντική διάσταση του αποκλεισμού της Αγκυρας από το αμερικανικό οπλοστάσιο έχει να κάνει με τον εκσυγχρονισμό του τουρκικού αεροπορικού στόλου. Οι Τούρκοι πτέραρχοι βρίσκονται σε απόγνωση καθώς οι διαθεσιμότητες των F-16 είναι απογοητευτικές την ώρα, που η Ελλάδα είναι έτοιμη να παραλάβει το 10o Rafale και από τα υπόστεγα της ΕΑΒ έχουν αρχίσει να βγαίνουν τα αναβαθμισμένα ελληνικά F-16 στην έκδοση Viper.
Παρά την επικοινωνιακού τύπου εκμετάλλευση από το καθεστώς Ερντογάν μηνυμάτων, που φτάνουν από την αμερικανική κυβέρνηση περί θετικής έκβασης του σχετικού τουρκικού αιτήματος, η ουσία παραμένει ότι εάν το Κογκρέσο και ο Μπομπ Μενέντεζ δεν υπογράψουν εκσυγχρονισμένα F-16 δεν πρόκειται να προσγειωθούν σε τουρκικά αεροδρόμια.
reader.gr