Αν και το ΑΧΕΠΑ είναι ένα από τρία μεγάλα Νοσοκομεία Αναφοράς για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων από τον κοροναϊό της Κίνας, το Σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ καταγγέλλει, ότι όχι μόνο δεν υπάρχει επαρκής αριθμός προσωπικού, αλλά κι αυτοί οι λίγοι που υπάρχουν δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι.
Ο “ύποπτος” ασθενής, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, μετακινήθηκε με τροχήλατο καροτσάκι και χωρίς επαρκείς προφυλάξεις, σε όλους τους διαδρόμους του νοσοκομείου μέχρι να καταλήξει στον θάλαμο απομόνωσης.
Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι του ΑΧΕΠΑ:
“Ο ασθενής ( ύποπτο κρούσμα ) κατά την προσέλευσή του στα επείγοντα ΤΕΠ του νοσοκομείου , εξετάσθηκε στο θάλαμο αρνητικής πίεσης που υπάρχει εκεί και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με τροχήλατο με μια απλή χειρουργική μάσκα μόνο, στην Α΄ Παθολογική, διασχίζοντας τον κεντρικό διάδρομο του νοσοκομείου, το διασυνδετικό τούνελ όπου με το ασανσέρ έφθασε στο 2ο όροφο του άλλου κτιρίου και διασχίζοντας πάλι τον κεντρικό διάδρομο του κτιρίου αλλά και της κλινικής έφθασε στο θάλαμο με αρνητική πίεση της Α΄ Παθολογικής . Κατά πόσο είναι ασφαλή τα μέτρα που λαμβάνονται; Με ποια μέτρα προστατεύονται οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς;”, τονίζουν οι εργαζόμενοι στην καταγγελία τους.
Παρά τα όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, πάντως, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή δήλωσε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τυχόν κρούσματα του φονικού κοροναϊού της Κίνας.
Εργαζόμενοι ΑΧΕΠΑ: Ανεπαρκέστατη η στελέχωση για “Νοσοκομείο Αναφοράς για τον κοροναϊό”
Το ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ ορίσθηκε κέντρο αναφοράς των ύποπτων κρουσμάτων όλης της κεντρικής Μακεδονίας, όμως, οι ελλείψεις προσωπικού -σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι εργαζόμενοι- είναι πολύ μεγάλες. Υπάρχει μόνο μία νοσηλεύτρια για όλες τις βάρδιες στην Α’ Παθολογική Κλινική.
“Απαιτείται αποκλειστικά μία νοσηλεύτρια ανά βάρδια σε κάθε ύποπτο κρούσμα – και χωριστά στα ΤΕΠ. Ωστόσο, καλύφθηκε το πρόβλημα της έλλειψης, αφήνοντας μόνο μία νοσηλεύτρια στη Νευροχειρουργική κλινική, (αυξημένης βαρύτητας κλινικής με υπομονάδα – τραχειοστομημένοι ασθενείς). Ποιος θα είναι υπόλογος για ότι συμβεί στους ασθενείς, λόγω έλλειψης νοσηλεύτριας ; Για τη νοσηλεύτρια “λάστιχο” ποιος έχει ευθύνες;”
Εργαζόμενοι ΑΧΕΠΑ: Χαμός στο ΤΕΠ, όπου πήγε αρχικά το “ύποπτο κρούσμα”
Σε κάθε εφημερία η προσέλευση ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) ξεπερνά τα 800 άτομα. Στην Α΄ Παθολογική που διαθέτει δύο θαλάμους αρνητικής πίεσης και 56 κλίνες σε πληρότητα πάντα με βαρέως πάσχοντες ασθενείς, γίνονται ανά εφημερία 70-75 εισαγωγές, που διασπείρονται σε όλες τις κλινικές του νοσοκομείου.
“Το λιγοστό νοσηλευτικό με τα αυξημένα βαριά καθήκοντα του, έχει να αντιμετωπίσει καθημερινά και τη μεγάλη διακίνηση ασθενών απ’ όλο το νοσοκομείο. Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα πολλά έτη εργασίας του προσωπικού (πάνω από 10 έτη) σ΄ αυτά τα βαρύτατα τμήματα , την ηλικία των εργαζομένων ( άνω των 50 ετών) και τη σοβαρή έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, απαιτούμε την άμεση επίλυση του προβλήματος με διαδικασίες “express” προκειμένου να ανταπεξέλθει το ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ ως κέντρο αναφοράς”, καταλήγουν οι εργαζόμενοι.
ΠΟΕΔΗΝ: “Στην Κίνα χτίζουν νοσοκομείο σε 10 μέρες και εμείς δεν μπορούμε να ανοίξουμε 100 εξοπλισμένες κλίνες ΜΕΘ”
Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) επιβεβαιώνει τις παραπάνω καταγγελίες και καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να βελτιωθούν τα μέτρα ασφαλείας για τον κοροναϊό.
“Το ύποπτο κρούσμα για κορονοϊό οδηγήθηκε σε ειδικό θάλαμο του ΤΕΠ, εξετάστηκε και μεταφέρθηκε στους ειδικούς θαλάμους της Παθολογικής κλινικής. Όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του δεν φορούσαν τον ενδεδειγμένο εξοπλισμό ατομικής προστασίας. Οι ειδικοί θάλαμοι της παθολογικής κλινικής δεν έχουν ξεχωριστή είσοδο, ως όφειλαν με βάση τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται. Η Παθολογική κλινική έχει τρεις νοσηλευτές στη βάρδια. Το προσωπικό ελάχιστο και για την περίθαλψη του ύποπτου κρούσματος. Ευτυχώς το δείγμα ήταν αρνητικό όπως και όσα μέχρι σήμερα ελέχθησαν” τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ σε δική της ανακοίνωση.
Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά να προσληφθούν 2.000 άτομα επικουρικό προσωπικό με διαδικασίες fast track, ώστε να μπορούν τα νοσοκομεία να αντεπεξέλθουν στην κρίση και να ανοίξουν οι κλίνες ΜΕΘ που παραμένουν κλειστές.
iatropedia