Πότε θα απολύεται χωρίς αποζημίωση ο εργαζόμενος
«Φωτιές άναψε» πριν ακόμη γίνουν γνωστές οι διατάξεις του το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις εργασιακές σχέσεις το οποίο πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση εντός της επόμενης εβδομάδας.
Μία αποστροφή στο λόγο του υπουργού Εργασίας κ. Αδ. Γεωργιάδη – ο οποίος μιλούσε σε τηλεοπτική εκπομπή – ήταν ικανή να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Ο υπουργός ανέφερε πως με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο εργαζόμενος θα έχει το δικαίωμα να εργάζεται σε πολλαπλούς εργοδότες έως και δύο οκτάωρα.
Η διευκρινιστική εγκύκλιος
Μετά τις αντιδράσεις υπήρξε διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας η οποία ξεκαθαρίζει αφενός ότι θα υπάρχει η δυνατότητα πολλαπλών εργοδοτών, αφετέρου θα εξακολουθήσει να ισχύει το Προεδρικό Διάταγμα 88/1999 «περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης» που ορίζει ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών.
Ποια τελικώς θα είναι η διάταξη θα φανεί με την ανακοίνωση του νομοσχεδίου.
Οι πέντε ανατροπές
Κατά τα λοιπά το εργασιακό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει:
1. Ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο ευρωπαϊκής οδηγίας (2019/1152) με τις υποχρεώσεις των εργοδοτών για τακτική και έγκαιρη ενημέρωση του εργαζομένου για την εξέλιξη της εργασιακής σύμβασης όπως και για κάθε αλλαγή των όρων εργασίας. Η οδηγία θεσπίζει ελάχιστα δικαιώματα που ισχύουν για όλους τους εργαζομένους στην Ένωση που έχουν σύμβαση εργασίας ή σχέση εργασίας, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία, τις συλλογικές συμβάσεις ή τις πρακτικές που ισχύουν σε κάθε κράτος μέλος λαμβανομένης υπόψη και της νομολογίας των δικαστηρίων.
2. Αλλαγές στον τρόπο εφαρμογής της κάρτας εργασίας για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που την εφαρμόζουν οικειοθελώς. Οι επιχειρήσεις αυτές θα απαλλάσσονται από το 90% των γραφειοκρατικών διαδικασιών που προβλέπονται στην εφαρμογή της κάρτας εργασίας. Στόχος να εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα σταδιακά σε όλη την οικονομία – σε όλες τις επιχειρήσεις – κατόπιν διαλόγου με τους φορείς και με βάση τις ιδιομορφίες του κάθε κλάδου. Οι επιχειρήσεις που υιοθετούν εθελοντικά την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας – ενώ δεν ανήκουν σε κλάδους όπου η ψηφιακή κάρτα εφαρμόζεται υποχρεωτικά – θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής στο σύστημα «Εργάνη» μιας σειράς από εντύπων, όπως μεταξύ άλλων και του εντύπου Ε8, δηλαδή της προαναγγελίας των υπερωριών.
3. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα για «ελαστική εφαρμογή» παρέχοντας περιθώριο ενός μήνα για τις δηλώσεις στις μεταβολές στην εργασία στο σύστημα Εργάνη. Συγκεκριμένα, η διάταξη θα προβλέπει για τους εργοδότες που εφαρμόζουν την οικειοθελώς την κάρτα εργασίας να δηλώνουν, ανά μήνα, αν επιθυμούν «προδήλωση» του τροποποιητικού ωραρίου και των υπερωριών ή θα λαμβάνονται υπόψη – μόνο – τα χτυπήματα της κάρτας του εργαζόμενου ως προς την έναρξη και λήξη του ωραρίου.
4. Προβλέπεται πρόστιμο ύψους 10.500 ευρώ στους εργοδότες που αποδεικνύεται ότι υποδηλώνουν τους απασχολούμενους στην επιχείρησή τους. Δηλαδή όταν δηλώνουν έναν εργαζόμενο ότι απασχολείται με τετράωρη εργασίας και στην πραγματικότητα εργάζεται κανονικά οκτάωρο.
5. Θεσπίζεται δοκιμαστική περίοδος έξι μηνών για έναν εργαζόμενο που προσλαμβάνεται. Κατά την περίοδο αυτή μπορεί να απολυθεί χωρίς αποζημίωση. Σήμερα η περίοδος αυτή είναι ετήσια.
Πηγή ΟΤ