Στις 17 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κο Πολάκη Π., τα εγκαίνια της του νέου Αξονικού και νέου Μαγνητικού Τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.
Αντιπροσωπεία του Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων του Γ. Νοσοκομείου Λαμίας και των Κέντρων Υγείας, παρευρέθηκε στην επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού στο Γ. Νοσοκομείο Λαμίας, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στον πολύπαθο χώρο της Υγείας στον Ν. Φθιώτιδας, και του παρέδωσε το ακόλουθο υπόμνημα:
Κύριε Υφυπουργέ.
Μετά από 10 μήνες από την προηγούμενη επίσκεψή σας στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, μας επισκέπτεστε ξανά για τα εγκαίνια του νέου αξονικού και του νέου μαγνητικού τομογράφου. Η εγκατάσταση των συγκεκριμένων μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας, θεωρητικά σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για το πολύπαθο Νοσοκομείο μας, το οποίο σύμφωνα και με προηγούμενες δηλώσεις σας, τοποθετείται σε εξέχουσα θέση στον υγειονομικό χάρτη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.
Αλήθεια όμως, πόσο έχει αλλάξει η κατάσταση από την προηγούμενη επίσκεψή σας και ποια είναι η πραγματική κατάσταση πίσω από τις «πανηγυρικές» εκδηλώσεις εγκαινίων;
Αρχικά θα θέλαμε να τονίσουμε ότι, τα εγκαίνια για την εγκατάσταση στο Νοσοκομείο μας, των συγκεκριμένων μηχανημάτων από εσάς, δεν σας απαλλάσσει από το μερίδιο της ευθύνης που σας αναλογεί (3,5 έτη συνεχής παρουσίας στο Υπουργείο Υγείας) σχετικά με τις καθυστερήσεις που πρόεκυψαν ενώ συγχρόνως είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη σας ότι: α) το νοσηλευτικό μας ίδρυμα καλύπτει τις ανάγκες 450.000 περίπου κατοίκων (υγειονομική κάλυψη των κατοίκων και των όμορων νομών) και β) οι υγειονομικές ανάγκες στα μνημονιακά χρόνια, είναι αντιστρόφως ανάλογες των οικονομικών δυνατοτήτων των πολιτών (αύξηση αναγκών και αντίστοιχη μείωση εισοδημάτων).
Πρέπει να τονιστεί ότι το Γ. Νοσοκομείο Λαμίας συνεχίζει να λειτουργεί με το 64% του προβλεπόμενου, από το οργανόγραμμα, προσωπικού του, δημιουργώντας πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε, την ανάθεση σε εργαζόμενους, πρόσθετων αλλότριων καθηκόντων, την κόπωση του υπάρχοντος «γερασμένου» προσωπικού (μέσος όρος ηλικίας: 47 έτη) και την οργή των ασθενών για τις ελλιπείς παροχές φροντίδας υγείας που τους προσφέρονται.
Οι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού και προσωπικού μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ, συνεχίζουν να αποτελούν, για την Διοίκηση και την ηγεσία του Υπουργείου, τους μοναδικούς τρόπους να αυξηθεί ο αριθμός των εργαζόμενων του Γ.Ν. Λαμίας. Παρόλα αυτά θα θέλαμε να σας θυμίσουμε ότι: α) Η προϋπηρεσία-εμπειρία του 30% περίπου, των συγκεκριμένων εργαζομένων (προγράμματα ΟΑΕΔ) δεν έχει καμία συνάφεια με τα καθήκοντα που καλούνται να ασκήσουν. β) Ένα μέρος των συγκεκριμένων συνάδελφων (προγράμματα ΟΑΕΔ), με βάση τα κριτήρια πρόσληψής τους, ανήκουν κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 50-65 έτη και είναι δύσκολο λόγω ηλικίας να ανταποκριθούν πλήρως στις αυξημένες απαιτήσεις της εργασίας τους. γ) Η ύπαρξη μέσα στον ίδιο χώρο εργασίας εργαζομένων με διαφορετικές σχέσεις εργασίας δημιουργεί έντονο το αίσθημα της ανισότητας. δ) η όποια διάθεση του Υπουργείου να ενσωματώσει στο μόνιμο προσωπικό, με διαδικασίες προκηρύξεων, το επικουρικό προσωπικό, ακυρώνεται στην πράξη αφού π.χ μέσω της προκήρυξης 2Κ/2019 προκηρύσσονται στο Νοσοκομείο μας, μόνο 20 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων ενώ συνολικά το επικουρικό προσωπικό (πλην ιατρικού προσωπικού) είναι 48 εργαζόμενοι.
Επιπροσθέτως πολλές από τις πάγιες διεκδικήσεις (π.χ ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, πιθανή μείωση ανθυγιεινού επιδόματος, προσδιορισμός του νέου νομικού πλαισίου για τους υγειονομικούς κλάδους, κρίσεις ανωτέρων και ανώτατων στελεχών με αξιοκρατικές διαδικασίες) των εργαζόμενων στο Ε.Σ.Υ (των συναδέλφων σας δηλαδή), είτε μπαίνουν επιμελώς από την ηγεσία του Υπουργείου κάτω από το χαλί της λήθης, είτε μεταβιβάζονται, για αντιμετώπιση, σε άλλες, «πιο πρόσφορες» χρονικές περιόδους. Είναι χαρακτηριστικό της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στον χώρο της Υγείας, το γεγονός ότι ενώ 2.5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι έχουν πλέον πρόσβαση στη δημόσια υγεία, η αναλογία ασθενών προς νοσηλευτικό προσωπικό (στοιχεία ΟΟΣΑ: 3.23/1.000 κατοίκους στην Ελλάδα-Μ.Ο. χωρών του ΟΟΣΑ 9,1/1.000 κατοίκους) συνεχίζει να παραμένει τραγική έως επικίνδυνη.
Αλλά και σε θέματα αναδιοργάνωσης και λειτουργιάς του Ε.Σ.Υ που μας αφορούν, τα πράγματα συνεχίζουν να λιμνάζουν. Όλοι οι τοπικοί παράγοντες (και οι κυβερνητικοί βουλευτές του Ν. Φθιώτιδας) μιλούν για διαχωρισμό της τεράστιας (γεωγραφικά και πληθυσμιακά) 5ης Υ.Πε Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και την δημιουργία ξεχωριστής Υ.Πε Στερεάς Ελλάδας αλλά δυστυχώς όλοι μας, εδώ και χρόνια, δεν βλέπουμε φως στο βάθος του τούνελ.
Όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στον Ν. Φθιώτιδας, δυστυχώς και σε αυτό το τομέα η κατάσταση συνεχίζει να μην είναι καλή. Τα Κέντρα Υγείας συνεχίζουν να λειτουργούν με το 50% του προβλεπόμενου προσωπικού, αντιμετωπίζουν οργανωτικά προβλήματα και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν προβληματική υλικοτεχνική υποδομή. Ακόμα όμως και οι αστικές υγειονομικές δομές π.χ ΤΟ.Μ.Υ Λαμίας συνεχίζουν να θεωρούνται ελλιπείς σε απόλυτους αριθμούς αφού π.χ αναμένεται (;) η δημιουργία και του 2ου Τ.Ο.Μ.Υ Λαμίας.
Κύριε Υφυπουργέ,
ο θυμόσοφος λαός μας λέει “κάλιο αργά, παρά ποτέ” γιατί είναι σίγουρο ότι όλοι οι πολίτες και οι εργαζόμενοι, περιμένουν, εδώ και τόσα χρόνια, τα συγκεκριμένα μηχανήματα. Όμως η ψυχή, η καρδιά και το μυαλό του Ε.Σ.Υ δεν είναι μόνο τα μηχανήματα. Είναι όλοι οι εργαζόμενοι που έκαναν και κάνουν μεγάλες προσπάθειες, με πενιχρά μέσα και οικονομικές απολαβές, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της υπηρεσίας τους και στις ανάγκες των πολιτών. Είμαστε όλοι εμείς που υπερέβην εαυτούς, και, με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση, ¨στηρίξαμε και στηρίζουμε¨ το Γ.Ν Λαμίας. Επειδή λοιπόν όλοι οι εργαζόμενοι έχουμε φτάσει στα όριά μας, πλέον δεν ζητούμε απλώς αλλά απαιτούμε:
• την άμεση στελέχωση μέσω νέων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και την παύση της ανάθεσης σε εργαζόμενους, πρόσθετων αλλότριων καθηκόντων.
• σωστές συνθήκες εργασίας και βελτίωση των οικονομικών απολαβών μας.
• την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
ΤΟ Δ.Σ