Lamianow.grLamianow.gr
Notification Show More
Font ResizerAa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • BLOG
  • ΤΟΠΙΚEΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΣΠΟΡ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    ΕΛΛΑΔΑShow More
    fir athinon aerodromio 1200x675 1 | Lamianow.gr
    FIR Αθηνών: «Ψηφιακός θόρυβος» προκάλεσε το black out στον ελληνικό εναέριο χώρο – Το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής
    plithorismos 1 | Lamianow.gr
    ΕΛΣΤΑΤ: Επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 2,6% τον Δεκέμβριο – Τα τρόφιμα πίσω από τη νέα άνοδο
    exafanisi | Lamianow.gr
    Εξαφανίστηκε ο 25χρονος Γιώργος από το Μαρούσι – Η ζωή του ενδέχεται να βρίσκεται σε κίνδυνο
    tanker 2 | Lamianow.gr
    Επίθεση με drones σε δύο ελληνόκτητα τάνκερ στην Μαύρη Θάλασσα
    samara | Lamianow.gr
    Γεωργία Σαμαρά: Δημόσια εμφάνιση στο Ναύπλιο, 5 μήνες μετά τον θάνατο της κόρης της Λένας
  • ΣΠΟΡ
    ΣΠΟΡShow More
    mantalos | Lamianow.gr
    Άρης – ΑΕΚ: Ο Μάνταλος μπήκε στο Top-50 όλων των εποχών στο ελληνικό πρωτάθλημα
    ataman | Lamianow.gr
    Αταμάν: «Να συγχαρώ τον Ολυμπιακό που κέρδισε με 40 πόντους, αν είσαι μεγάλη ομάδα, παίζεις όπως εκείνος και στο πρωτάθλημα»
    levadiakos | Lamianow.gr
    Λεβαδειακός – Βόλος 3-1: Πετάει για Ευρώπη
    6805713 | Lamianow.gr
    Συνεχίζεται η κόντρα της Σελέν Ερντέμ με τον ΠΑΣ Γιάννινα: «Δεχόμουν λεκτικές επιθέσεις για 40 λεπτά, οι παίκτριές μου έδωσαν την κατάλληλη απάντηση»
    maklsfield | Lamianow.gr
    «Αγόρασα την ομάδα μεθυσμένος, την επόμενη μέρα δεν το θυμόμουν» είπε ο πρόεδρος της Μάκλσφιλντ που απέκλεισε την Κρίσταλ Πάλας
  • TOP STORIES
  • LAMIA POLIS 87.7 FM
  • ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Font ResizerAa
Lamianow.grLamianow.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • BLOG
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΣΠΟΡ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ (+)
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • LAMIA POLIS 87.7
  • Όροι Χρήσης
Search
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
  • LAMIA POLIS 87.7 FM
  • FEATURED
  • TOP STORIES
  • ADVERTORIAL SECTION
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ (+) Ιστορίες
  • ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ
  • EDITORIAL
  • CHECK IT
  • ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΒΙΒΛΙΟ-ΤΕΧΝΕΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
  • ΜΠΑΣΚΕΤ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΣΠΟΡ
  • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Lamianow.gr
  • ΥΓΕΙΑ
  • Επικοινωνία – TAYTOTHTA – Συμμόρφωση 2018/334
Have an existing account? Sign In
Follow US
© 2025 Lamianow.gr / All Rights Reserved.

Home - ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - Οι εργαζόμενοι δουλεύουν κάτω από εξοντωτικές συνθήκες τις μέρες του καύσωνα, χωρίς μέτρα προστασίας

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΦΘΙΩΤΙΔΑ

Οι εργαζόμενοι δουλεύουν κάτω από εξοντωτικές συνθήκες τις μέρες του καύσωνα, χωρίς μέτρα προστασίας

lamianow
Bylamianow
Follow:
Ιούν 29, 2017 @ 21:36
Δεν υπάρχουν Σχόλια
Share
5 Min Read
SHARE

Οι μέρες του καύσωνα αποτελούν ένα ακόμα καμπανάκι κινδύνου για την εργατική τάξη. Χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με εργασιακούς χώρους – καμίνια, πραγματικά κολαστήρια.

Αυτό αφορά και ανοιχτούς χώρους (εργοτάξια, κτλ), όπου υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο, αλλά και κλειστούς χώρους, όπου είτε λόγω κατασκευής (μη επαρκής αερισμός, υπόγεια, θερμοκήπια, μεταλλική σκεπή, κτλ), είτε λόγω εργασιακών παραγόντων (π.χ. λειτουργία μηχανών) οι συνθήκες εργασίας θα είναι ανυπόφορες και εξοντωτικές. Σε όλους αυτούς τους χώρους υποχρεώνονται οι εργαζόμενοι να δουλέψουν μέχρι τελικής πτώσης, στο όνομα της συνέχισης της παραγωγής, των προθεσμιών για την παράδοση των εμπορευμάτων, της “εξυπηρέτησης του πελάτη”, της “ανταγωνιστικότητας”.

-Advertisement-
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

Η δουλειά κάτω από συνθήκες καύσωνα δεν αποτελεί ζήτημα παλικαριάς ή σκληραγώγησης. Η εργατική τάξη δεν χρειάζεται να αποδείξει στους κεφαλαιοκράτες τις ικανότητες της, τις αντοχές και το κουράγιο της. Δεν χρειάζεται να κάνουμε το “καλό παιδί” απέναντι στην εργοδοσία, να ξοδεύουμε και την τελευταία σταγόνα ιδρώτα για ένα άθλιο μεροκάματο. Απέναντι μας έχουμε, εκτός από τους εργοδότες, και έναν ακόμα ύπουλο αντίπαλο: η ζέστη και η υγρασία έχουν και άμεσα αρνητικά αποτελέσματα (καταπόνηση, αφυδάτωση, αύξηση του κινδύνου εργατικών ατυχημάτων), αλλά και μακροπρόθεσμη επίδραση σε χρόνιες παθήσεις (καρδιοπάθειες, κτλ). Δε χωράει κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση με πρόφαση το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας μας τις σωματικές του αντοχές.

Πολύ περισσότερο όταν και για τα ζητήματα αυτά δεν πρόκειται κανείς άλλος να φροντίσει για την υγεία μας εκτός από εμάς τους ίδιους και τα ταξικά σωματεία μας. Για την εργοδοσία η κερδοφορία είναι πρωτεύον ζήτημα. Κέρδη και εργατικά συμφέροντα δεν συμβιβάζονται, γι΄ αυτό και ποτέ δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Δεν μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα ούτε από το κράτος και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του. Θα ξαναδούμε τυπικές ανακοινώσεις, προειδοποιήσεις και ευχολόγια, χωρίς καμία αυστηρή εφαρμογή έστω και της κολοβής σημερινής νομοθεσίας.

Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, θεωρεί ότι είναι στο χέρι μας, στο χέρι των σωματείων να απαιτήσουν και να επιβάλλουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Χρειάζεται να απαιτήσουμε:

-Advertisement-
ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑΣ
  1. Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C. Πλήρης καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή. (Θυμίζουμε ότι η διακοπή αυτή των εργασιών προβλέπεται ήδη ρητά στη συλλογική σύμβαση εργατοτεχνιτών οικοδομών και συναφών κλάδων).
  2. Άμεση διακοπή όλων των εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια, κτλ). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή.
  3. Περιορισμός άλλων βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  4. Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κτλ). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου.
  5. Ύπαρξη διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  6. Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
  7. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στο χώρο εργασίας τους.
  8. Ύπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας όπου αυτό είναι εφικτό. (Σημειώνουμε ότι πολλές φορές η εργοδοσία, για να αποφύγει το κόστος της εγκατάστασης κλιματιστικών, προφασίζεται ότι η λειτουργία τους δεν είναι συμβατή με την παραγωγική διαδικασία.)
  9. Επαρκής γενικός εξαερισμός σε όλους τους χώρους εργασίας με εγκατάσταση ανεμιστήρων στα ψηλά σημεία των αιθουσών και αερισμός με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες.
  10. Επαρκής ανανέωση του αέρα των εργασιακών χώρων με προσαγωγή νωπού αέρα και ταυτόχρονη απαγωγή του αέρα του χώρου εργασίας.
  11. Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα όσο το δυνατό πιο κοντά στην πηγή τους.
  12. Μόνωση των πηγών θερμότητας (μεγάλων μηχανών, κτλ).
  13. Θερμομόνωση της πλάκας ή στέγης.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν μια ελάχιστη προστασία των εργαζομένων απέναντι στις συνθήκες καύσωνα. Αποτελούν ζήτημα αντιπαράθεσης με τους κεφαλαιοκράτες που, με την τρομοκρατία ή με το καλόπιασμα, προσπαθούν σε κάθε περίπτωση να αποφύγουν να τα πάρουν. Απαιτείται επόμενα η πρωτοβουλία και η ενεργητική παρέμβαση των ίδιων των ταξικών σωματείων, των Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας, των ίδιων των εργαζομένων που πρέπει να οργανωθούν στα συνδικάτα, να τα μαζικοποιήσουν και να προπαγανδίσουν αυτά τα μέτρα σαν στόχους πάλης μέσα στους εργαζόμενους. Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας και τα ταξικά σωματεία είναι αποκούμπι για τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, σημείο καταγγελίας, πληροφόρησης και αγωνιστικής στήριξης για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας τους.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΜΙΑΣ

ANOSIA

Share This Article
Facebook Email Copy Link Print
Previous Article Τέλος και επίσημα από την Γιουβέντους ο Ντάνι Άλβες
Next Article Λαμία: Νέο Δ.Σ του Σωματείου «Μουσείο –Ιστορικό Αρχείο Ρούμελης»
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σημείωση: Τα σχόλια που εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα αποτελούν προσωπικές απόψεις των χρηστών που τα δημοσίευσαν και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις ή απόψεις του Lamianow.gr.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, σχόλια που έχουν διατυπωθεί δημόσια σε κοινωνικά δίκτυα ενδέχεται να εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα, όταν έχουν δημοσιευθεί κάτω από σχετικές αναρτήσεις του ίδιου άρθρου. Το Lamianow.gr δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών των σχολίων.

Αν κάποιο σχόλιο θεωρείτε ότι παραβιάζει δικαιώματα, είναι προσβλητικό ή έχει αποσυρθεί από την αρχική του πηγή, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο lamianow.gr@gmail.com για την άμεση αφαίρεσή του.

- Advertisement -
Ad imageAd image
Weather
6°C
Lamia
clear sky
6° _ 4°
75%
Τε
14 °C
Πε
16 °C
Πα
15 °C
Σα
12 °C
Κυ
8 °C
Stay Connected
FacebookLike
InstagramFollow
YoutubeSubscribe
TiktokFollow
Google NewsFollow
ThreadsFollow

You Might Also Like

metafores | Lamianow.gr
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Λαμία : Μια ακόμη καταγγελία για τη Διεύθυνση Μεταφορών – “μηπως θα πρέπει να αλλάξουμε Νομό;”

karnavali | Lamianow.gr
TOP STORIESΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λαμία: Στο Καρναβάλι Λαμίας 2026, οι ήρωες ζωντανεύουν και τα παραμύθια ξετυλίγονται στους δρόμους της πόλης

mploko 1 | Lamianow.gr
FeaturedLAMIA POLIS 87.7

Φθιώτιδα : Αποβολή από το μπλόκο του Μπράλου και “ρωγμές” μετά το Μαξίμου / Παλιούρας «ούτε κρύο ούτε ζέστη» μετά την συνάντηση – Ζαρκαδούλας «δεν υπάρχει διάθεση να φύγουμε από τον δρόμο» (Aud)

Lamianow.grLamianow.gr
Follow US
©Lamianow.gr / 2025 - All Rights Reserved / Η επιχείρηση LAMIA MEDIA VOICE Μ.Ι.Κ.Ε., ως δικαιούχος και διαχειρίστρια του ιστότοπου lamianow.gr, δηλώνει ότι συμμορφώνεται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018, σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • BLOG
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΣΠΟΡ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ (+)
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • LAMIA POLIS 87.7
  • Όροι Χρήσης