Έρευνες για «κρυφά κινεζικά αστυνομικά τμήματα» σε δεκάδες χώρες

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
3 Min Read

Εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 100 τέτοιες «υπηρεσίες» για Κινέζους πολίτες στο εξωτερικό

Το… μακρύ χέρι του κινεζικού κράτους εκτός συνόρων διερευνούν πολλές κυβερνήσεις στον κόσμο, με την Ιαπωνία να αναζητεί πλέον και αυτή λεπτομέρειες βάσει έκθεσης οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι η Κίνα έχει δημιουργήσει αστυνομικά γραφεία και στην Ιαπωνία. Σε σχετική ανακοίνωση προέβη την Πέμπτη ανώτατος κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Τόκιο, ύστερα από παρόμοιους ελέγχους από ευρωπαϊκές χώρες, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία.

-Advertisement-

Η Safeguard Defenders, μια ομάδα δικαιωμάτων με επίκεντρο την Ασία αλλά με έδρα την Ισπανία, έχει δημοσιεύσει δύο εκθέσεις από τον Σεπτέμβριο που αναφέρουν ότι οι κινεζικές αρχές έχουν ιδρύσει 102 αστυνομικά τμήματα στο εξωτερικό σε 53 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, αλλά και της Ελλάδας.

Οι κινεζικές αρχές απέρριψαν τις κατηγορίες και δήλωσαν ότι οι εγκαταστάσεις είναι εθελοντικά κέντρα που βοηθούν τους πολίτες να ανανεώνουν έγγραφα και προσφέρουν άλλες υπηρεσίες που διαταράχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα καθώς διευκρινίζουμε την κατάσταση», είπε ο Ιάπωνας Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Χιροκάζου Ματσούνο σε συνέντευξη Τύπου όταν ρωτήθηκε για την απάντηση της κυβέρνησης στην έκθεση.

- Advertisement -

Ο κ. Ματσούνο ανέφερε νωρίτερα ότι η Ιαπωνία είχε πει στις κινεζικές αρχές μέσω της διπλωματικής οδού ότι «θα ήταν απαράδεκτο εάν υπήρχε οποιαδήποτε δραστηριότητα που παραβιάζει την κυριαρχία της Ιαπωνίας», αφού θα πρόκειται για λειτουργία κράτους εν κράτει.

Η Safeguard Defenders ανέφερε σε έκθεσή της τον Σεπτέμβριο ότι η αστυνομία από την κινεζική πόλη Φουζού είχε δημιουργήσει ένα «κέντρο εξυπηρέτησης» στο Τόκιο. Η οργάνωση ανέφερε σε έκθεση ότι η αστυνομία από την κινεζική πόλη Ναντόνγκ είχε άλλον τέτοιο σταθμό κάπου στην Ιαπωνία.

-Advertisement-

Κατά την οργάνωση, είναι η αστυνομία της Φουζού που έχει δημιουργήσει αντίστοιχη «υπηρεσία» και στην Ελλάδα, με έδρα την Αθήνα.

Η έρευνα της Ιαπωνίας έρχεται ύστερα από παρόμοιους ελέγχους από δυτικές κυβερνήσεις για αναφορές που ισχυρίζονταν ότι η κινεζική αστυνομία στόχευε σε Κινέζους υπηκόους που ζούσαν στο εξωτερικό και πίεζε ορισμένους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για να αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις.

Την Τρίτη η ολλανδική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε έθεσε το θέμα των κρυφών κινεζικών αστυνομικών τμημάτων στην Ολλανδία κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Στη Νέα Ζηλανδία οι αρχές διεξάγουν ήδη εκτεταμένες έρευνες για κινεζικό αστυνομικό τμήμα στην επικράτειά της, με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να αποκαλύπτουν και το όνομα του Κινέζου επιχειρηματία που φέρεται να είναι υπεύθυνος για αυτό, με έδρα το Έπσομ του Όκλαντ.

Την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε σε ψήφισμά του τον διεθνή συντονισμό για τη διερεύνηση των κινεζικών αστυνομικών ενεργειών εκτός Κίνας, εκφράζοντας την ανησυχία του.

Πηγή: Reuters, RTL Nieuws, Newsroom

-Advertisement-
Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *