Έρευνα : Αυτές είναι οι παρενέργειες των εμβολίων ανά ηλικία – Τι ισχύει για Astra Zeneca, Moderna, Pfizer και J&J [πίνακες]

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Καθώς τα προγράμματα εμβολιασμού κατά του κοροναϊού προχωρούν σε όλο τον κόσμο, όλο και περισσότεροι λήπτες αναφέρουν ήπια έως εξουθενωτικά συμπτώματα, τα οποία συνήθως υποχωρούν εντός τριών ημερών.

Πυρετός, πονοκέφαλος και μυαλγίες είναι ορισμένες από τις παρενέργειες του εμβολιασμού, οι οποίες σύμφωνα με ανέκδοτες μαρτυρίες είναι πιο έντονες από τα συμπτώματα που ενίοτε εκδηλώνονται με το εμβόλιο της γρίπης.

Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τη σημασία των παρενεργειών, η εκδήλωση συμπτωμάτων μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι το εμβόλιο λειτουργεί.

Οι παρακάτω πίνακες συνοψίζουν τα δεδομένα των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ. Διαβάστε παρακάτω για το εμβόλιο της AstraZeneca που δεν έχει λάβει έγκριση στις ΗΠΑ.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

- Advertisement -

Οι πίνακες αφορούν τις συχνότερες παρενέργειες και δεν καλύπτουν τα πολύ σπάνια περιστατικά αλλεργίας ή θρόμβωσης που έχουν αναφερθεί για ορισμένα εμβόλια.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Και για το AstraZeneca;

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, περισσότεροι από ένας στους δέκα λήπτες του εμβολίου της AstraZeneca μπορεί να εμφανίσουν πόνο και ευαισθησία στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλο, κόπωση, μυαλία, ρίγος, πυρετό, αρθραλγία και ναυτία.

Τα συμπτώματα είναι πιθανότερο να είναι πιο έντονα μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης.

Σε λιγότερους από έναν στους δέκα λήπτες μπορεί να εκδηλωθεί έμετος, διάρροια, πρήξιμο στο σημείο της ένεσης και θρομβοκυτταροπενία (χαμηλά αιμοπετάλια).

Σε λιγότερους από έναν στους 100 λήπτες μπορεί να εμφανιστεί διόγκωση των λεμφαδένων, μειωμένη όρεξη, ζάλη, υπνηλία, εφίδρωση, κοιλιακός πόνος, φαγούρα και έκζεμα.

Θρόμβωση σε συνδυασμό με θρομβοκυτταροπενία αναμένεται να εκδηλωθεί σε λιγότερους από έναν στους 10.000 λήπτες.

Οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις είναι ακόμα πιο σπάνιες.

Πιο έντονα συμπτώματα στους νέους

Σύμφωνα με τα CDC, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι νεαροί ενήλικες είναι πιθανότερο να αναφέρουν τοπικές και συστημικές παρενέργειες, σε σχέση με τα άτομα άνω των 65, πιθανότατα επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα των ηλικιωμένων δεν αντιδρά τόσο έντονα.

Κατά μέσο όρο, τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται την επομένη του εμβολιασμού και διαρκούν μία έως τρεις ημέρες.

Τι προκαλεί τις παρενέργειες;

Τα εμβόλια είναι σχεδιασμένα να μιμούνται τα αποτελέσματα της φυσικής λοίμωξης εισάγοντας στον οργανισμό πρωτεΐνες του ιού γνωστές ως αντιγόνα, οι οποίες γίνονται στόχος του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η ανίχνευση αντιγόνων από τον οργανισμό προκαλεί την έκλυση κυτταροκινών, ουσιών που προσελκύουν αμυντικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως Β και Τ κύτταρα. Η διαδικασία αυτή μπορεί να προκαλέσει πυρετό.

Στην περίπτωση των εμβολίων mRNA (Pfizer, Moderna) τα συμπτώματα μπορεί να είναι εντονότερα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, δεδομένου ότι το ανοσοποιητικό σύστημα έχει ήδη εκπαιδευτεί να αναγνωρίζει τα αντιγόνα του ιού και αντιδρά πιο έντονα από ό,τι στην πρώτη δόση.

Πώς αντιδρούν στο εμβόλιο όσοι έχουν αναρρώσει από Covid-19;

Οι παρενέργειες του εμβολιασμού μπορεί να είναι εντονότερες, το ίδιο όμως φαίνεται ότι ισχύει και για τα οφέλη. Σύμφωνα με μελέτη του νοσοκομείου «Όρος Σινά» στη Νέα Υόρκη που εξέτασε τα εμβόλια mRNA (Pfizer, Moderna), τα επίπεδα αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση του εμβολίου είναι 10 έως 45 φορές υψηλότερα στα άτομα που έχουν αναρρώσει από Covid-19, σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό.

Επιπλέον, η μελέτη δείχνει ότι όσοι έχουν αναρρώσει από Covid-19 είναι πολύ πιθανότερο (89% των περιπτώσεων) να εκδηλώσουν πυρετό, μυαλγία και άλλα συστημικά συμπτώματα με τον εμβολιασμό, συγκριτικά με όσους δεν είχαν μολυνθεί από τον ιό (46%).

Πηγή :in.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *