Συγκρατημένα αισιόδοξα εμφανίζονται τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων καθώς το 53% εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα βελτιωθεί ή θα παραμείνει στάσιμη, ενώ το 52% αναμένει βελτίωση των εταιρικών κερδών, σύμφωνα με τη 13η έκδοση του Global Capital Confidence Barometer της ΕΥ, μία έρευνα μεταξύ 1.600 στελεχών από 53 χώρες.
Η έρευνα κατέγραψε τα υψηλότερα επίπεδα διάθεσης για εξαγορές στη διάρκεια της εξαετούς ιστορίας της. Μετά από μια περίοδο πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, οι επιχειρήσεις εμφανίζονται να εστιάζουν στην ανάπτυξη (55% έναντι 20% του Απριλίου) και δευτερευόντως στον περιορισμό δαπανών (29% από 51%), ενώ είναι αισθητά πιο αισιόδοξες όσον αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (39% από 19%), σύμφωνα με την μελέτη.
Βελτίωση της αγοράς Συγχωνεύσεων & Εξαγορών (Σ&Ε) αναμένει το 45% των στελεχών, ενώ 47% (έναντι 43% τον Απρίλιο) δηλώνει ότι σκοπεύει να επιδιώξει ενεργά εξαγορές, ποσοστό υψηλότερο από το αντίστοιχο για την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στην πλειοψηφία τους, πρόκειται για στοχευμένες εξαγορές, συμπληρωματικές των σημερινών τους δραστηριοτήτων και σχετικά μικρού μεγέθους (αξίας μικρότερης των 250 εκατομμυρίων δολαρίων), ενώ ένα εντυπωσιακό 66% των ερωτηθέντων εξετάζει εξαγορές εκτός συνόρων αλλά και εκτός της ευρύτερης περιοχής.
«Τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων φαίνεται να ξεπερνούν σταδιακά τις εύλογες ανησυχίες των προηγουμένων μηνών. Στο βαθμό που η πολιτική και οικονομική κατάσταση θα ομαλοποιείται, το τραπεζικό μας σύστημα θα σταθεροποιείται με την πρόσφατη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και παράλληλα θα υιοθετούνται ρεαλιστικές λύσεις για τη διευθέτηση του καυτού θέματος των “κόκκινων” δανείων, θα πρέπει να δούμε όλο και περισσότερες τάσεις συγκέντρωσης σε κλάδους της ελληνικής οικονομίας μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε), αλλά και στρατηγικές ανάπτυξης ελληνικών επιχειρήσεων μέσω εξαγορών και επενδύσεων εκτός συνόρων» τονίζει ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ στη χώρα μας.
Η σταθεροποίηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, η ισχυρή οικονομική ψυχολογία και η σύγκλιση των κλάδων της οικονομίας υπό την επήρεια των τεχνολογικών αλλαγών αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τη δραστηριότητα Σ&Ε κατά το επόμενο έτος. Οι Σ&Ε εξελίσσονται σε ένα απαραίτητο εργαλείο για τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας, καθώς αποτελούν ένα κρίσιμο συστατικό στοιχείο μιας βιώσιμης στρατηγικής, που οικοδομεί τη βάση για την ανάπτυξη της επόμενης δεκαετίας, σημειώνεται στην ίδια έρευνα.