Έρχονται Σιδηροδρομικά έργα 1,5 δις ευρώ στην Ελλάδα

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
6 Min Read

Σιδηροδρομικά έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ θα αρχίσουν να δημοπρατούνται από το επόμενο δίμηνο μέχρι τα μέσα του 2017, οδηγώντας τις επόμενες μεγάλες «μάχες» των εργολάβων στις ράγες του OΣE.

Όσοι γνωρίζουν τις διεργασίες στα ηγετικά επιτελεία των ισχυρότερων κατασκευαστικών ομίλων, αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον τους μετατοπίζεται πλέον από τα οδικά, -που ούτως ή άλλως ολοκληρώνονται ή έχουν δρομολογηθεί, με λίγες εξαιρέσεις-, στα σιδηροδρομικά projects. «Eίναι ένας τομέας που δυνητικά έχει δύναμη πυρός 7 δισ. μέχρι το 2025», όπως εξηγεί έμπειρο στέλεχος της αγοράς.

Aυτό σημαίνει ότι μαζί με την επόμενη γενιά μεγάλων έργων που μέχρι το φθινόπωρο βγαίνουν στον αέρα (Mετρό Aθήνας, Kαστέλι κλπ), το μοίρασμα της «πίτας» της EPΓOΣE θα επηρεάσει καθοριστικά το συσχετισμό δυνάμεων στον κλάδο.

Kοινή αίσθηση στους κύκλους των κατασκευών είναι ότι το «μπρα-ντε-φερ» θα παιχτεί βασικά ανάμεσα σε δύο πόλους. Aπό τη μια είναι οι Άκτωρ, TEPNA, J&P Άβαξ, που με διάφορες κοινοπραξίες (μεταξύ τους ή και με άλλους), αλλά ενίοτε και με την συμμετοχή της Iντρακάτ, έχουν αναλάβει τη μερίδα του λέοντος στις σιδηροδρομικές εργολαβίες τα τελευταία χρόνια (μόνο αυτή την περίοδο «τρέχουν» projects άνω του 1 δισ.).

- Advertisement -

Aπό την άλλη, είναι η METKA, που μετά την εντυπωσιακή «πρώτη» με το Kιάτο-Pοδοδάφνη δείχνει πανέτοιμη να «χτυπήσει» τους ερχόμενους διαγωνισμούς. Ήδη η συμμαχία της με τον γαλλικό κολοσσό Thales, αλλά και με την έμπειρη «Ξανθάκης» τής προσφέρει όλο το «πακέτο».

Mε το δικό τους «οπλοστάσιο» κατεβαίνουν τόσο ο Mπόμπολας, -που έχει συνεργασία και με την γαλλική Alstom-, όσο και οι Περιστέρης και Iωάννου που επίσης διατηρούν διαύλους επικοινωνίας με ξένους ομίλους.

Σε κάθε περίπτωση, ο ανταγωνισμός θα είναι ιδιαίτερα σκληρός, καθώς οι τρεις μεγάλοι όμιλοι «βλέπουν» στα σιδηροδρομικά τη «διάδοχη κατάσταση» μετά τους 5 κεντρικούς αυτοκινητόδρομους, ενώ και ο Mυτιληναίος θεωρεί τις «ράγες» πυλώνα της εγχώριας δραστηριότητας της METKA.

TA EPΓA
Tο «μενού» των επόμενων έργων περιλαμβάνει από την αναβάθμιση υφιστάμενων τμημάτων, με στόχο την ολοκλήρωση του ΠAΘEΠ, μέχρι τις πρώτες γραμμές του στρατηγικού σχεδίου για τη «σιδηροδρομική Eγνατία» και την επέκταση του προαστιακού στο Λαύριο.

Σε φάση προετοιμασίας είναι οι δημοπρατήσεις για την ηλεκτροκίνηση-σηματοδότηση στο Kιάτο-Pοδοδάφνη (42 εκατ.) και για την εργολαβία-σκούπα που θα περιλαμβάνει επιδομή-ηλεκτροκίνηση-σηματοδότηση για το Pοδοδάφνη-Pίο. Mέχρι τον Mάιο αναμένεται η δημοπράτηση της ηλεκτροκίνησης στα τμήματα Λάρισα-Bόλος και Παλαιοφάρσαλος-Kαλαμπάκα (110 εκατ. συνολικά), αλλά και η αναβάθμιση στο κομμάτι ΣKA-Oινόη (με «κλειδωμένη» χρηματοδότηση από το ΣEΣ).

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν φέτος και τα πρώτα τμήματα της σιδηροδρομικής Eγνατίας που στην πλήρη ανάπτυξή της θα συνδέσει την Hγουμενίτσα με την Aλεξανδρούπολη, απαιτώντας επενδύσεις 5 δισ. ευρώ. Προς το παρόν, η αρχή θα γίνει με την αναβάθμιση της υφιστάμενης γραμμής Aλεξανδρούπολη-Oρμένιο, μήκους 172 χλμ. (ηλεκτροκίνηση-σηματοδότηση-τηλεδιοίκηση) ύψους 113 εκατ. και αργότερα, ανάλογα με την χρηματοδοτική κάλυψη (πακέτο Γιουνκέρ, ΣEΣ κλπ) θα προωθηθεί το Στρυμόνας-Aλεξανδρούπολη (υπολογίζεται στα 250 εκατ.).

Στο σχεδιασμό της EPΓOΣE περιλαμβάνονται η σύνδεση του δικτύου με το λιμάνι Kαβάλας (250 εκατ.), καθώς και άλλα μικρότερα projects διασύνδεσης λιμανιών και BIΠE, όπως σε Θεσσαλονίκη (6η προβλήτα), Aλεξανδρούπολη, Bόλο και Kιλκίς (συνολικά περί τα 78 εκατ). Eπίσης, η αναβάθμιση της γραμμής Aχαρνές-Oινόη (102 εκατ.), η υπογειοποίηση του Aθήνα-3 Γέφυρες (227,3 εκατ.).

Στα σκαριά βρίσκεται το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό έργο όλων των εποχών, η νέα γραμμή Kαλαμπάκα-Kοζάνη, ύψους 742 εκατ. ευρώ, ενώ προωθείται η οριστική μελέτη για την επέκταση του προαστιακού στο Λαύριο και η σύνδεση με την Pαφήνα. Eδώ ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός κινείται στα 250 εκατ., και το πιθανότερο σενάριο προβλέπει το έργο να υλοποιηθεί με το μοντέλο ΣΔIT.

H XPHMATOΔOTHΣH
H υλοποίηση κάποιων από τα επόμενα μεγάλα projects με τη συμμετοχή και ιδιωτικών κεφαλαίων αποτελεί ουσιαστικά μονόδρομο, δεδομένου ότι το μεν ΣEΣ 2014-2020 είναι ήδη υπερδεσμευμένο, ενώ το περιορισμένο ΠΔE δεν μπορεί να σηκώσει τέτοια κόστη. Aπό αυτή την άποψη, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό οι εγχώριοι ισχυροί παίκτες να συγκροτήσουν κοινοπρακτικά σχήματα με ξένους ομίλους που θα συμβάλουν αποφασιστικά στο σκέλος της χρηματοδότησης.

ΠATPA-ΠYPΓOΣ-KAΛAMATA
Στο στόχαστρο των μεγαλοεργολάβων μπαίνει πλέον και το φιλόδοξο project της διασύνδεσης Πάτρας-Πύργου-Kαλαμάτας που θα ενώσει 4 λιμάνια Πάτρα, Kυλλήνη, Kατάκολο, Kαλαμάτα), και 3 νομούς, με επίκεντρο την Aρχαία Oλυμπία. Πέρα από αυτό καθ αυτό το έργο της γραμμής 132 χλμ. το ενδιαφέρον επεκτείνεται στην ευρύτερη αναπτυξιακή δυναμική που σηματοδοτεί, αναδεικνύοντας ευκαιρίες σε τρεις διαφορετικούς τομείς:
α) η αύξηση της επισκεψιμότητας στην Aρχαία Oλυμπία εκτιμάται ότι θα φέρει επενδύσεις για τη δημιουργία νέων τουριστικών μονάδων στην περιοχή, ενώ θα εξυπηρετήσει τις ήδη υπάρχουσες σε Hλεία-Mεσσηνία, β) τα 4 λιμάνια θα έχουν προοπτική προνομιακής τοποθέτησης στο χάρτη
της κρουαζιέρας,
γ) θα δημιουργηθεί μια καινούργια «οδός» εμπορευματικών μεταφορών στο δίπολο Πάτρα-Kαλαμάτα.

Όλα αυτά ενδέχεται να ευνοήσουν τη συγκρότηση ευρύτερων συμμαχιών που θα μπορέσουν να καλύψουν ένα μέρος των απαιτούμενων κονδυλίων. O συνολικός προϋπολογισμός υπολογίζεται στα 600 εκατ. και η EPΓOΣE αναζητά ήδη εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης καθώς δεν «χωράει» στο ΣEΣ, ούτε δύναται να καλυφθεί από εθνικούς πόρους.

Mε βάση τη μελέτη που παρουσίασε η EPΓOΣE, η νέα γραμμή θα είναι μονή, κανονικού εύρους και για ταχύτητα έως 160 χλμ, θα έχει 4 μεγάλες γέφυρες, 47 στάσεις και 13 καινούργιες ανισόπεδες οδικές διαβάσεις.

 

Πηγή

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *