Προσεχώς αναμένεται να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση η νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις που θα αφορά σε χρέη φορολογουμένων προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Την ίδια ώρα, έως την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου θα ψηφιστεί η διάταξη για την παράταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Οι διαβουλεύσεις του κυβερνητικού επιτελείου με τις Βρυξέλλες είναι συνεχείς προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη «φόρμουλα», έτσι ώστε στη ρύθμιση να εντάσσονται οι φορολογούμενοι που αφενός μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αφετέρου έχουν άμεση ανάγκη να ενταχθούν σε αυτή.
Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σύντομα, προκειμένου η ρύθμιση να «τρέξει» από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2019.
Παράλληλα, επί τάπητος έχουν τεθεί κι άλλα σχέδια που αφορούν:
1. Στις 12 ή 24 δόσεις για χρέη στην εφορία. Μιλώντας στην ΕΡΤ η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των δόσεων για την πάγια ρύθμιση. Έως σήμερα το ανώτερο πλαφόν είναι 24 δόσεις και αυτές μπορούν να τις αξιοποιήσουν φορολογούμενοι που απέκτησαν οφειλές λόγω έκτακτων αιτιών, όπως π.χ. ο φόρος κληρονομιάς.
Με τον νέο σχεδιασμό, στόχος είναι να αυξηθούν οι δόσεις σε 100 ή 120, ακριβώς όπως συμβαίνει και με τον εξωδικαστικό. Ωστόσο, θα επιδιωχθεί να υπάρξουν κάποιες «ρήτρες» που θα αφορούν κυρίως στη συνέπεια που επιδεικνύουν οι φορολογούμενοι ως προς την καταβολή των δόσεων. Επιπλέον, οι θεσμοί επιδιώκουν να υπάρχει έλεγχος στη «συμπεριφορά» φορολογουμένων σε άλλες ρυθμίσεις στο παρελθόν, έτσι ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα ασυνέπειας στην τακτοποίηση των οφειλών. Επί της ουσίας, οι μικροοφειλέτες μάλλον θα απορρίπτονται από τη συγκεκριμένη ρύθμιση, καθώς θα επιβάλλεται πλαφόν ελάχιστης δόσης.
2. Σε χρέη προς τα Ταμεία. Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην ΕΡΤ1, προανήγγειλε ένα νέο σχήμα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Όπως είπε, αυτήν τη στιγμή το σχήμα που υπάρχει προκειμένου να μπορεί κάποιος να ρυθμίσει τις οφειλές του είναι αυτό του εξωδικαστικού συμβιβασμού, το οποίο έχει ειδικά χαρακτηριστικά, όταν κάποιος θέλει να τακτοποιήσει τα χρέη του προς το Δημόσιο. «Έχει μια πιο αυτοματοποιημένη διαδικασία» διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ένα από τα βασικά προβλήματα που θέτουν οι επαγγελματίες είναι ότι θα πρέπει να είναι ενεργοί – να έχουν, δηλαδή, ανοιχτά βιβλία – για να μπορέσουν να μπουν στον εξωδικαστικό.
«Αυτό που κατά πάσα πιθανότητα θα συμβεί είναι ότι θα βγάλουμε ένα ξεχωριστό σχήμα για τις ασφαλιστικές οφειλές στους πρώτους μήνες του 2019. Θα υπάρξει, λοιπόν, ένα νέο σχήμα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σίγουρα διακριτό, κι ένα αντίστοιχο για την εφορία» υπογράμμισε η κα Αχτσιόγλου, κάνοντας λόγο για δύο πιο ευέλικτους μηχανισμούς. «Θα προσπαθήσουμε να έχουμε ένα σχήμα με έως και 120 δόσεις. Προφανώς, αν η οφειλή κάποιου είναι πολύ μικρή, θα μπορεί να τη ρυθμίζει και σε 30 δόσεις» εξήγησε.
Zougla.gr