«Έρχονται νέες παραλαβές από Δευτέρα», λέει το Υπουργείο Υγείας για τις ελλείψεις παιδιατρικών φαρμάκων

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
4 Min Read

«Εξαφανισμένα» από τα ράφια των φαρμακείων φαίνεται πως είναι τα σκευάσματα που αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα των ιώσεων και της γρίπης. Δημιουργείται έτσι, μεγάλη αναστάτωση στους φαρμακοποιούς αλλά και στα ελληνικά νοικοκυριά για το που θα βρούνε τα φάρμακα που χρειάζονται, ιδιαίτερα για τα παιδιά.

-Advertisement-

Το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε δραστικές προειδοποιήσεις προς όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα του φαρμάκου για την ταχύτατη εξομάλυνση του προβλήματος, λέγοντας ότι: «Το πρόβλημα θα εξομαλυνθεί από Δευτέρα», καθώς αναμένονται νέες παραλαβές σε σκευάσματα που αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα των ιώσεων και της γρίπης.

Απίστευτη ταλαιπωρία για… ένα κουτί ντεπόν

Η έξαρση της γρίπης και των εποχικών λοιμώξεων – κυρίως στα παιδιά – και η αυξημένη ζήτηση σε παυσίπονα, αντιπυρετικά, εισπνεόμενα, αντιβιώσεις και αντιβηχικά σκευάσματα, έχει αδειάσει τα ράφια των φαρμακείων.

Οι γονείς υφίστανται απίστευτη ταλαιπωρία πηγαίνοντας από φαρμακείο σε φαρμακείο, για να καταφέρουν να εξασφαλίσουν έστω και ένα κουτί σιρόπι ντεπόν, ώστε το παιδί τους να ανακουφιστεί από τον πυρετό.

- Advertisement -

Το iatropedia.gr επικοινώνησε με το Υπουργείο Υγείας και έλαβε την απάντηση, ότι το πρόβλημα είναι γνωστό και ασκούνται, ήδη, πιέσεις προς όλη την αλυσίδα του φαρμάκου (φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακαποθήκες) να εφοδιαστούν τα φαρμακεία με νέες ποσότητες, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της εποχής.

Ο αρμόδιος σύμβουλος του υπουργείου Υγείας για τα θέματα φαρμακευτικής πολιτικής, Μπάμπης Καραθάνος, υποστηρίζει ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας το θέμα θα εξομαλυνθεί.

«Το πρόβλημα υπάρχει σε κάποιες περιοχές, όχι σε όλες. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι οι ελλείψεις δεν είναι τόσο εκτεταμένες. Ωστόσο ήδη έχουμε ενημερώσει και τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις φαρμακαποθήκες και έρχονται νέες παραλαβές και από τη Δευτέρα θα αρχίσει να εξομαλύνεται η αγορά. Οι εταιρείες και οι αποθήκες μας έχουν πει ότι θα επισπεύσουν νέες παραδόσεις στα φαρμακεία, οπότε θα λυθεί το πρόβλημα. Η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι υπολογίζαμε γιατί υπάρχει αυτή η τριδημία, έξαρση δηλαδή της γρίπης, των εποχικών ιώσεων και του κορονοϊού και υπάρχει έξαρση. Έχουμε δώσει και μια εντολή ως Υπουργείο για την επίσπευση του εμβολιασμού της γρίπης και στα παιδιά και στις μεγαλύτερες ηλικίες άνω των 60 για να είναι προστατευμένοι», αναφέρει ο σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας στο iatropedia.gr.  

Φαρμακοποιοί: «Δραματικές και καθημερινές οι ελλείψεις»

Οι φαρμακοποιοί έρχονται σε δύσκολη θέση, καθώς δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες τις εποχής. Τα φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων αυτήν την εποχή, είναι: σιρόπια Depon για παιδιά, αντιβιοτικά (π.χ. Augmentin), εισπνεόμενα (Flixotide, Aerolin), αντιβηχικά (Aerius), αλλά και αντιιικά.

«Πλέον, η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη για τους γονείς, καθώς πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο, αναζητώντας το φάρμακο που θα ανακουφίσει το παιδί τους από συμπτώματα όπως βήχας, δύσπνοια, πυρετός κ.ά.», εξηγεί ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών της Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος και προσθέτει πως το πρόβλημα εστιάζεται – εκτός από την αυξημένη ζήτηση – και στις παράλληλες εξαγωγές.

Ένα φαινόμενο κατά το οποίο φθηνά φάρμακα στην Ελλάδα, οι εταιρείες τα εξάγουν στο εξωτερικό σε υψηλότερες τιμές, αφήνοντας ακάλυπτη την εγχώρια αγορά.

Ένα πρόβλημα που προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να επιλύσει το υπουργείο Υγείας, με απαγόρευση των εξαγωγών σε επίμαχα σκευάσματα που παρουσιάζουν έλλειψη.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ακόμα και αν ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) απαγορεύσει τις παράλληλες εξαγωγές σκευασμάτων, μόλις λήξει η άρση, γίνονται πενταπλάσιες εξαγωγές. Κάτι που σημαίνει ότι κάποιοι κρατάνε τα φάρμακα στην άκρη για να τα στείλουν αργότερα στο εξωτερικό. Αυτό δεν είναι λύση. Ειδικά στη φάση της έξαρσης των αναπνευστικών ιώσεων», προσθέτει ο ίδιος.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *