Έρχεται δεύτερο κύμα οχημάτων χωρίς οδηγό στα Τρίκαλα

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
5 Min Read
Τρίκαλα
Αίτημα χρηματοδότησης για την πιλοτική δρομολόγηση επιβατικών αυτοκινήτων χωρίς οδηγό στους δρόμους των Τρικάλων θα καταθέσουν στην Κομισιόν τον Απρίλιο μέλη της κοινοπραξίας του ερευνητικού προγράμματος «City Mobil2», με στόχο η νέα ιδέα να διαδεχθεί το επιτυχημένο πιλοτικό πρότζεκτ του λεωφορείου χωρίς οδηγό που ολοκληρώθηκε στη θεσσαλική πόλη.
-Advertisement-
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδα i-Sense του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ, που συμμετέχει στο πρότζεκτ, κ. Αγγελο Αμδίτη, η πρωτοβουλία βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας και αφορά ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα που έρχεται να συνδυάσει πλήρως αυτόματα επιβατικά οχήματα -και όχι λεωφορεία- με το Internet of Things (IOT). Σύμφωνα με τον κ. Αμδίτη, ο αριθμός των αυτοκινήτων χωρίς οδηγό που εξετάζεται να περιληφθεί στην πρόταση θα αφορά δεκάδες και ίσως να ξεπεράσει και τα εξήντα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας κ. Αντριάνο Αλεσαντρίνι, η εμπειρία που απέκτησε η Ελλάδα από την εξάμηνη λειτουργία του λεωφορείου χωρίς οδηγό στα Τρίκαλα είναι μοναδική στην Ευρώπη και δημιουργεί μία ιστορική ευκαιρία για την επιχειρηματική απόσχιση της συγκεκριμένης καινοτομίας και την εμπλοκή της με τη βιομηχανία και την ψηφιακή οικονομία.
«Εάν κάνετε ένα spin-off, θα είστε το πρώτο έθνος που θα μπορεί να φτιάξει βιομηχανία σε αυτόν τον κλάδο» είπε ο κ. Αλεσαντρίνι, σημειώνοντας ότι είναι εφικτό να σχεδιάζονται και να παράγονται ολοκληρωμένα συστήματα ευφυών μεταφορών στην Ελλάδα και να εξάγονται στον υπόλοιπο κόσμο.
Σύμφωνα με τον κ. Αμδίτη, παρόλο που διεθνώς υπάρχουν εκατοντάδες πρωτοβουλίες για τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, η καινοτομία των Τρικάλων ήταν ότι δημιουργήθηκε ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα «ευφυών» μεταφορών, που περιλαμβάνει υποδομές δικτύων, κέντρο κυκλοφορίας, γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών και λεπτομερή ψηφιακή αποτύπωση του φυσικού περιβάλλοντος.
Ιστορική πρωτιά
Μάλιστα, τα αυτόματα λεωφορεία των Τρικάλων έτρεξαν σε πραγματικό αστικό περιβάλλον και όχι σε ελεγχόμενο, όπως συνέβη σε παρεμφερή σχέδια στο εξωτερικό, δημιουργώντας μία ιστορική πρωτιά για τη χώρα. «Μας έχει ζητηθεί από παγκόσμιους φορείς, αλλά και από το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών να τους εξηγήσουμε τι κάνουμε στα Τρίκαλα» συμπλήρωσε ο κ. Αμδίτης.
Η άλλη καινοτομία ήταν το νομικό πλαίσιο του υπουργείο Υποδομών το οποίο κατάφερε να ξεπεράσει (και σχετικά γρήγορα) σοβαρά προβλήματα. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή Οδικής Ασφάλειας του υπουργείου Υποδομών κ. Ιωάννη Λαζαρίδη, τα θεσμικά εμπόδια «ξεκλείδωσαν» με τη θέσπιση της ιδέας ότι ο υπεύθυνος παρακολούθησης του οχήματος είναι και ο νομικά υπεύθυνος για τυχόν ατυχήματα και ο κατά νόμον θεωρούμενος ως οδηγός του.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαγεωργίου, τα λεωφορεία χωρίς οδηγό εκτέλεσαν 1.490 δρομολόγια, διένυσαν 3.580 χλμ. και μετέφεραν 12.138 επιβάτες.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, το εγχείρημα χάρισε στα Τρίκαλα μία πανευρωπαϊκή νομοθετική πρωτιά για την κυκλοφορία αυτοματοποιημένων οχημάτων σε πόλεις και μία πανευρωπαϊκή ασφαλιστική πρωτιά για την κάλυψή τους σε ενδεχόμενο ατυχήματος ή ζημιάς, δημιούργησε σημαντικές κυκλοφοριακές και τεχνολογικές παρεμβάσεις, ενώ έδωσε τεράστια διεθνή προβολή στη θεσσαλική πόλη.
Η «κληρονομιά» του δήμου
Όπως διηγήθηκε, ο δήμος πήρε σημαντικές αποφάσεις, καταργώντας 70 θέσεις στάθμευσης, προκειμένου να δοθεί μία λωρία αποκλειστικής κυκλοφορίας στα λεωφορεία.«Μας άφησε υποδομές σε οπτική ίνα, έναν λεωφορειόδρομο που μετατράπηκε σε ποδηλατόδρομο, εμπειρία και προβολή» είπε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι «με έξι οχήματα “έφαγα” και μία μήνυση».
Το CityMobil-2 αποτελεί έργο που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του 7ου Προγράμματος Πλαισίου (FP7) και έχει διάρκεια 48 μήνες. Τα λεωφορεία κυκλοφόρησαν από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 και ως τις 29 Φεβρουαρίου 2016 στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων έξι ημέρες την εβδομάδα και οκτώ ώρες ανά ημέρα.
Το μήκος της διαδρομής ανέρχονταν στα 2,34 χλμ., κατά μήκος της οποίας υπήρχαν οκτώ στάσεις επιβίβασης – αποβίβασης των επισκεπτών, ενώ ατασκευάστηκαν και λειτούργησαν οκτώ «έξυπνοι κυκλοφοριακοί κόμβοι».
Στο CityMobil-2 εκτός από την e-Trikala AE συμμετέχουν ακόμη 44 φορείς από την ΕΕ, ανάμεσά τους πανεπιστημιακά ιδρύματα (University of Rome, University of Southampton, University of Leeds), ερευνητικά ιδρύματα (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών του ΕΜΠ, Institut National de Recherche en Informatique et Automatique, Institute of Studies for the integration of Systems, German Aerospace Centre, Swiss Federal Institute of Technology Lausanne, Spanish National Institute for Aerospace Technology κ.ά.), καθώς και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *