Επώδυνη συμφωνία για… τέταρτο προληπτικό Μνημόνιο 3,6 δισ.

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
11 Min Read

Σύγχυση προκάλεσε η κυβέρνηση σχετικά με το τι τελικά συμφωνήθηκε στο Eurogroup της Παρασκευής που έγινε στο Αμστερνταμ για την ελληνική οικονομία.

-Advertisement-

Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ για επιπλέον μέτρα (προληπτικό μνημόνιο) πάγωσαν την Αθήνα και χρειάστηκε να περάσουν αρκετές ώρες πριν μπορέσει να αντιδράσει η κυβέρνηση με ανακοίνωση.

Εσπασε την απεργία της ΕΣΗΕΑ η κυβέρνηση

Τελικά, αργά το βράδυ της Παρασκευής η κυβέρνηση εξέδωσε ανεπίσημη ενημέρωση και παρά το γεγονός ότι υπήρχε η απεργία της ΕΣΗΕ το Αθηναϊκό Πρακτορείο έσπασε την απεργία και δημοσίευσε απεργιακό δελτίο με την ενημέρωση του Μαξίμου που αναφέρει:

- Advertisement -

Η κυβέρνηση ομολογεί ότι συμφώνησε για το προληπτικό μνημόνιο

“Δεν υπάρχει θεσμική δυνατότητα νομοθέτησης «νόμων υπό αίρεση» στην Ελλάδα» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στον απόηχο της συνεδρίασης της Ευρωομάδας (Eurogroup) στο Άμστερνταμ. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι υπήρξε συμφωνία για τα μέτρα ύψους 3% επί του ΑΕΠ. Το πακέτο των μέτρων, σημείωναν ότι έχει διαμορφωθεί με βάση τις ελληνικές προτάσεις. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι μόλις πριν μια εβδομάδα, κάποιοι τις χαρακτήριζαν «μονομερείς ενέργειες».

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν τα μέτρα επαρκή για τον στόχο του πλεονάσματος 3,5% το 2018, όπως προβλέπει η συμφωνία του περασμένοι Ιουλίου, έλεγαν οι κυβερνητικές πηγές, και πρόσθεταν: Το ΔΝΤ αποδέχεται το πακέτο των μέτρων, αμφισβητεί όμως ότι θα καλυφθεί ο συγκεκριμένος στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 (γι’αυτό απαιτεί προληπτικό μνημόνιο).

Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Eurogroup, Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία, υποστήριξαν την ελληνική θέση ότι ενδεχόμενη νομοθέτηση «μέτρων υπό αίρεση» θα είναι επιβαρυντική για το οικονομικό κλίμα. Μπροστά στην «προφανή» διχογνωμία, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε να εξεταστεί περαιτέρω το θέμα των προληπτικών μέτρων, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει κατεβάσει τον πήχη των απαιτήσεων του ΔΝΤ στο ζήτημα του χρέους.

Κυβερνητικές πηγές, χαρακτήριζαν θετικά το tweet του κ. Ντάισελμπλουμ που προανήγγειλε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα με αντικείμενο την λήψη τελικής απόφασης.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει θεσμική δυνατότητα νομοθέτησης «νόμων υπό αίρεση» στην Ελλάδα και ότι οποιαδήποτε συζήτηση για προληπτικές δεσμεύσεις πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα ελάφρυνσης του χρέους”.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Τι συνέβη πραγματικά στο Eurogroup

«Είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αμέσως μετά το Eurogroup της Παρασκευής, καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι απαιτείται η υιοθέτηση ενός πακέτου προληπτικών μέτρων που θα ενεργοποιηθεί αν χρειαστεί και εφόσον διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί.

Απαιτούν νέο μνημόνιο οι δανειστές

Με τη φράση αυτή ο επικεφαλής του Eurogroup επιβεβαίωσε την άκαμπτη στάση Ευρωπαίων και ΔΝΤ που απαιτούν ξεκάθαρα από την κυβέρνηση να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο, προληπτικού αυτή τη φορά χαρακτήρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Τα μέτρ αυτα θα ενεργοποιούνται όταν η οικονομία δεν βρίσκεται σε δημοσιονομική ισορροπία.

Αυτό που μένει ανοικτό, πλέον, και θα αποτελέσει πιθανότατα αντικείμενο διαπραγμάτευσης μέχρι το έκτακτο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, είναι αν η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να ψηφίσει τώρα τα μέτρα αυτά ή θα τα συμφωνήσει και θα τα ψηφίζει κάθε φορά που θα υπάρχει απόκλιση.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απέκλεισε την ψήφισή τους με το πακέτο που θα πάει στη βουλή για τα μέτρα του τρίτου μνημονίου, επικαλούμενος συνταγματικούς και άλλους νομικούς λόγους.

Σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει την νομοθέτηση μέτρων που μπορεί ή όχι να τεθούν σε εφαρμογή.

«Ουσιαστικά συμφωνήσαμε στο πακέτο, το οποίο είχε συζητηθεί το περασμένο καλοκαίρι. Υπάρχουν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να συζητηθούν κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ημερών αλλά δεν υπήρχε ούτε ένας στην αίθουσα που να αμφισβήτησε την υλοποίηση του πακέτου» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, που παρόλα αυτά τόνισε ότι η Αθήνα δεσμεύτηκε να βρει έναν «δεσμευτικό μηχανισμό» λήψης μέτρων, ώστε να επιτευχθεί η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία.

«Οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να πληροί δύο κριτήρια. Το πρώτο είναι ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία δεν μπορείς να νομοθετείς με βάση ενδεχόμενα. Δεν μπορείς να πεις ότι θα κάνεις το “x” εάν η κατάσταση του κόσμου είναι «ψ» το 2018 ή το 2019» είπε ο κ. Τσακαλώτος, και συνέχισε: «Και το δεύτερο κριτήριο είναι ότι οποιαδήποτε λύση βρούμε μέσα στις επόμενες ημέρες πρέπει να είναι αξιόπιστη για τους δανειστές, τους επενδυτές αλλά και τους Έλληνες πολίτες».

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Η Ελλάδα απαιτεί συζήτηση για το χρέος

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου, ο κ. Τσακαλώτος συνέδεσε, παράλληλα, αυτή τη «λύση» με το ζήτημα του χρέους. Χαρακτήρισε επίσης, απαραίτητο οι μεταρρυθμίσεις και το ζήτημα του χρέους να σηματοδοτούν καθαρά στους Έλληνες πολίτες, στους Ευρωπαίους και στους Έλληνες και διεθνείς επενδυτές ότι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα και είναι πλέον στην τελική ευθεία εξόδου από την κρίση.

Τι δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ για το προληπτικό μνημόνιο

«Η συνεργασία μεταξύ των Θεσμών και της Ελλάδας ήταν ισχυρή και παραγωγική. Πιστεύουμε ότι έγινε σημαντική πρόοδος και είμαστε κοντά σε συμφωνία για το ασφαλιστικό, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Μένουν κάποια θέματα, αλλά είμαστε πολύ κοντά. Σήμερα εξετάσαμε τον τρόπο με τον οποίο θα πάμε προς τα εμπρός.

Η δέσμη μέτρων πρέπει να περιλαμβάνει ένα προληπτικό πακέτο το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί εάν είναι απαραίτητο για να τηρηθεί οι στόχοι για το πλεόνασμα. Ο σχεδιασμός του χρειάζεται περαιτέρω εργασία, γύρω από το ποια θα είναι τα μέτρα αυτά και το τι θα προκαλέσουν», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.

Πρώτο το προληπτικό μνημόνιο, μετά το έκτακτο Eurogroup

Και συνέχισε: «Το πακέτο αυτό πρέπει να είναι ισχυρό, να νομοθετηθεί εκ των προτέρων και να έχει τα στοιχεία τα οποία θα το ενεργοποιήσουν. Η δέσμευση του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι ότι θέλει να δουλέψει παραγωγικά γι’ αυτό. Αν υπάρχει το πακέτο, το έκτακτο πακέτο και ο μηχανισμός ενεργοποίησης, μπορούμε να έχουμε έκτακτο Eurogroup την επόμενη Πέμπτη. Δεν έχει κλείσει. Τότε θα έχουμε και σοβαρή συζήτηση για το χρέος».

Ακόμη, ο επικεφαλής του Eurogroup προσέθεσ ότι οι ΥΠΟΙΚ θα έχουν ακόμη μια σοβαρή συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ επιβεβαίωσε ότι «δεν στηρίζουν όλοι οι ΥΠΟΙΚ το ονομαστικό κούρεμα του χρέους».

Προληπτικό μνημόνιο στο 3% του ΑΕΠ

Σε ερώτηση για το ύψος των μέτρων που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα, όσον αφορά αυτά που διαπραγματεύεται τώρα και τα άλλα που θα περιλαμβάνονται στο πακέτο έκτακτης ανάγκης, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι τα μέτρα που μελετώνται τώρα πρέπει να φθάνουν το 3% του ΑΕΠ, σημειώνοντας ότι έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ τα μέτρα έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να φθάνουν το 2% του ΑΕΠ και θα είναι συμπληρωματικά του κύριου πακέτου.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στα τελευταία στοιχεία για την Ελλάδα είπε ότι ήταν αρκετά καλά και ότι έτσι, υπάρχει λόγος για κάποια αισιοδοξία, αλλά, όπως εξήγησε, για να υπάρχει επιπλέον ασφάλεια και εμπιστοσύνη, τόσο με το Eurogroup όσο και με τους εξωτερικούς επενδυτές και τις αγορές, ψάχνουμε και αυτές τις δύο επιπλέον μονάδες.

Οσον αφορά για το πώς θα υιοθετηθεί αυτό το προληπτικό πακέτο μέτρων, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι προκειμένου η δέσμη μέτρων να είναι αξιόπιστη θα πρέπει να νομοθετηθεί. «Τώρα ως προς το πώς αυτή θα σχεδιαστεί, το εάν θα πρέπει να νομοθετηθεί ένας μηχανισμός ή συγκεκριμένα μέτρα, είναι ακόμη υπό συζητήση».

Λαγκάρντ: «Τίποτα δεν κλείνει αν δεν λήξουν όλα

Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πολύ χαρούμενη καθώς το Ταμείο είχε την ισχυρή στήριξη των Ευρωπαίων στο θέμα των προληπτικών μέτρων.

«Αυτά τα μέτρα θα καλύψουν τις απαιτήσεις που έχει το Ταμείο. Πρέπει να νομοθετηθούν, να είναι αξιόπιστα και να υπάρξει ο μηχανισμός με βάση τον οποίο θα ενεργοποιηθούν. Η ομάδα μου είναι έτοιμη να γυρίσει άμεσα στην Ελλάδα και να δουλέψει. Υπήρξε μεγάλη πρόοδος τις τελευταίες δυο μέρες, τόνισε». Επανέλαβε ακόμη ότι είναι σημαντικά για το ΔΝΤ τα μέτρα.

Παράλληλα πρόσθεσε πως το ΔΝΤ επιμένει πως η λύση που θα πρέπει να δοθεί θα έχει δυο σκέλη, των μεταρρυθμίσεων και του χρέος. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως «τίποτα δεν κλείνει αν δεν λήξουν όλα».

Λαγκάρντ: Δεν χρειάζεται κούρεμα αλλά ελάφρυνση του χρέους

Ερωτηθείς για το χρέος είπε ότι συμφώνησαν ότι δεν χρειάζεται κούρεμα αλλά απαιτείται ελάφρυνση του ελληνικού χρέους Συμφωνούμε όλοι ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σχετίζεται με την εφαρμογή του προγράμματος, είπε και πρόσθεσε ότι όταν υπολογίζουμε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα πρέπει να στοχεύουμε στην έξοδο της Ελλάδας στις αγοράς. Στόχος του ΔΝΤ για την Ελλάδα είναι να μπορεί να βγει στις αγορές και αυτός ο στόχος θα καθοδηγήσει τις αποφάσεις.

Τέλος, καλωσόρισε τα στοιχεία της Eurostat για την ελληνική οικονομία και είπε ότι αν είναι ακριβή θα αναπροσαρμόσουμε την πολιτική μας, όπως είπε στη συνέντευξη μετά το Eurogroup.

Ντομπρόβσκις: Θα εξεταστούν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης της Ελλάδας για να δοθεί η έγκριση του ΔΝΤ

Τα έκτακτα μέτρα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, προκειμένου να συμμετάσχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, απομένει να εξεταστούν, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα διαπιστώνει το Eurogroup σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος ανέφερε ότι θα εξεταστούν τα επιπλέον μέτρα έκτακτης ανάγκης της Ελλάδας για να εγκριθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Πηγή: iefimerida.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *