Επίθεση στο Λονδίνο: Πώς ο χαμογελαστός έφηβος μεταμορφώθηκε σε πωρωμένο τζιχαντιστή

lamianow
By lamianow Add a Comment
4 Min Read

Στην πρώτη φωτογραφία του που βλέπει το φως της δημοσιότητας μετά την σοκαριστική επίθεση της Τετάρτης, ο Χαλίντ Μασούντ, ο τζιχαντιστής τρομοκράτης που σκόρπισε τον τρόμο στην καρδιά του Λονδίνου, ποζάρει χαμογελαστός στην ηλικία των 15 ετών μαζί με την ποδοσφαιρική ομάδα του σχολείου του.

-Advertisement-

Τότε φυσικά, το όνομα του έφηβου που λάτρευε τον αθλητισμό δεν ονομαζόταν Χαλίντ Μασούντ, αλλά Έιντριαν Ατζάο. Στη φωτογραφία ντοκουμέντο που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια ενός φιλανθρωπικού τουρνουά με τη συμμετοχή σχολείων, ο νεαρός άνδρας δεν είχε ασπαστεί ακόμα το Ισλάμ ούτε είχε μυηθεί στον παρανοϊκό κόσμο του θρησκευτικού φανατισμού.

Αυτό θα συνέβαινε αρκετά χρόνια αργότερα, όταν ο Έιντριαν Ατζάο θα κατέληγε στη φυλακή, όπου θα ξεκινούσε η αλληλουχία γεγονότων με την γνωστή τραγική κατάληξη: το μακελειό που σόκαρε την κοινή γνώμη, στοιχίζοντας τη ζωή σε τέσσερα άτομα και τραυματίζοντας άλλα 50.

Ποιος ήταν ο Χαλίντ Μασούντ

- Advertisement -

Ο 52χρονος Χαλίντ Μασούντ γεννήθηκε στο Ντάρτφορντ του Κεντ ανήμερα των Χριστουγέννων του 1964. Η μητέρα του, Τζάνετ, τον έφερε στον κόσμο σε ηλικία 17 ετών και τον βάφτισε Έιντριαν. Δύο χρόνια αργότερα η γυναίκα ξαναπαντρεύτηκε και ο γιος της πήρε το επώνυμο του πατριού του, Ατζάο.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Τα παιδικά χρόνια του Μασούντ ήταν αρκετά ήρεμα, αφού η οικογένειά του ήταν αρκετά ευκατάστατη και δεν του έλειπε τίποτα. Για τις επιδόσεις του στο σχολείο δεν έχουν γίνει γνωστά πολλά πράγματα, πέρα από το γεγονός ότι αγαπούσε τον αθλητισμό, και συγκεκριμένα το μπάσκετ. Η αγάπη του για τα σπορ είναι κάτι που διατήρησε και στα μετέπειτα χρόνια της ζωής του, με ιδιαίτερη έμφαση στο μπόντι μπίλντινγκ. Ωστόσο μετά τα 18 του χρόνια είχε αρχίσει να αφιερώνει πολύ χρόνο και σε άλλες δραστηριότητες, πολύ πιο ανθυγιεινές και παράνομες.

-Advertisement-
=Advertisement=

Το ποινικό μητρώο του Μασούντ, ο οποίος χρησιμοποιούσε διάφορα ψευδώνυμα για τις παρανομίες του (συμπεριλαμβανομένου και του επωνύμου του βιολογικού του πατέρα, Ελμς) ξεκίνησε στα 18 του, με μια καταδίκη για βανδαλισμό.

«Ηταν παλιός γνωστός της αστυνομίας και το μητρώο του περιλαμβάνει πλήθος καταδικαστικών αποφάσεων, για βίαιες επιθέσεις, κατοχή παράνομου οπλισμού και διατάραξη της δημόσιας τάξης», αναφέρει σημερινή δήλωση της αστυνομίας.

Παρά το γεγονός ότι είχε εξελιχθεί σε κακοποιό «καριέρας», ο Μασούντ κατάφερε να μείνει εκτός φυλακής μέχρι τα 35 του χρόνια. Όμως ένα βράδυ του 2000, έχοντας μεθύσει σε μια παμπ του ήσυχου χωριού του Σάσεξ όπου διέμενε με τα αδέρφια του, καυγάδισε με έναν άνδρα και του κομμάτιασε το πρόσωπο με ένα μαχαίρι. Σύμφωνα με όσα είχε υποστηρίξει τότε στο δικαστήριο, είχε διαπράξει το έγκλημα υπό ψυχολογική πίεση, αφού τόσο εκείνος όσο και οι δικοί του ένιωθαν αποκομμένοι από την μικρή βρετανική κοινότητα, όπου ο ρατσισμός ήταν έντονος.

Ο Μασούντ πέρασε δύο χρόνια στη φυλακή για το έγκλημά του. Πρόκειται για το διάστημα όπου οι βρετανικές Αρχές πιστεύουν ότι ο άνδρας ασπάστηκε το Ισλάμ και άρχισε να μυείται στον εξτρεμισμό από συγκρατούμενός του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές μέχρι στιγμής, αυτή ήταν η εποχή που ο άνδρας μπήκε στο ραντάρ της ΜΙ5, λόγω των σχέσεών του με γνωστούς τζιχαντιστές. Ωστόσο θεωρήθηκε ήσσονος σημασίας φιγούρα στους συγκεκριμένους κύκλους, γεγονός που εξηγεί γιατί η αντιτρομοκρατική υπηρεσία έπαψε να τον παρακολουθεί μετά από ένα διάστημα.

Το 2004, ο Μασούντ παντρεύτηκε τη μουσουλμάνα σύζυγό του. Έκτοτε ζούσε με εκείνη και τα τρία παιδιά που απέκτησαν μια νομάδικη ζωή, μετακομίζοντας από περιοχή σε περιοχή, με τις παρανομίες του να αποτελούν την κύρια πηγή εισοδήματός τους. Κατάφερναν ωστόσο να διατηρούν το προσωπείο μια φυσιολογικής οικογένειας, γεγονός που αποτυπώνεται στην έκπληξη των γειτόνων τους, οι οποίοι περιέγραψαν τον Μασούντ ως «φιλικό άνθρωπο» και «ευτυχισμένο οικογενειάρχη».

Πηγή: Protothema.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *