Για ποιους λόγους μπορεί να δοθεί μεγαλύτερη «ανάσα» σε όσους παίρνουν κρατικά δάνεια – Καθοριστικός παράγοντας η εξέλιξη των lockdown
Σκέψεις για χρονική επέκταση της περιόδου χάριτος πέραν του 2021 για την αποπληρωμή των κρατικών δανείων της επιστρεπτέας προκαταβολής, αρχίζουν να καλλιεργούνται στο υπουργείο Οικονομικών.
Οι λόγοι είναι δυο: Κάθε κύκλος τις επιστρεπτέας προκαταβολής ενώ έχει και διαφορετική ημερομηνία έναρξης των εκταμιεύσεων των κρατικών δανείων προβλεπει την ιδία περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή τους.
Συγκεκριμένα, τα δάνεια του 1ου γύρου ξεκίνησαν να χορηγούνται τον περασμένο Μάιο, του 2ου γύρου τον περασμένο Ιούλιο και του 3ου γύρου το περασμένο μήνα ενώ ο 4ος και ο 5ος κύκλος θα ξεκινήσουν Νοέμβριο και Δεκέμβριο αντίστοιχα. Η περίοδος χάριτος όμως και για τους 3 πρώτους κύκλους λήγει στις 31/12/2021.
Είναι προφανές οτι υπάρχουν πολλές ταχύτητες (κάποιοι δηλαδή θα έχουν περίοδο χάριτος 17 μήνες ενώ κάποιοι άλλοι θα φτάσουν να έχουν μόνο 12) κάτι που φαίνεται ότι αρχίζει να προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Τα συνεχή lockdown σε περιοχές και κλάδους της πραγματικής οικονομίας «ψαλιδίζουν» διαρκώς την οικονομική δυνατότητα των επιχειρήσεων που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τις τρέχουσες υποχρεώσεις την ωρα που μαζεύονται βουνό όσα χρέη αναστέλλονται. Το 2021 θα είναι έτος αποπληρωμής οφειλών του lockdown (με 12 – 24 δόσεις) κάτι που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, με φόντο την ύφεση, θα πρέπει να βρουν τρόπο να πληρώσουν και τα χρέη των lockdown μαζί με τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Αυτό σημάνει ότι η λήξη της περιόδου χάριτος για την επιστρεπτέα προκαταβολή (στο τέλος του 2021) θα βρει «αποδεκατισμένα» τα όποια διαθέσιμα έχουν απομείνει στην πραγματική οικονομία.
Ενδεικτικό του όλου προβλήματος της ρευστότητας είναι και ένα στοιχείο που αναδεικνύουν εκπρόσωποι της αγοράς: Πολλά από τα δάνεια της επιστρεπτέας προκαταβολή «κλείνουν τρύπες» και υποχρεώσεις, αντί να αξιοποιούνται ως κεφάλαιο κίνησης, ή μισθοδοσία κλπ. Η τάση αυτή δείχνει ότι το συγκεκριμένο μέτρο λειτουργεί σε πολλές περιπτώσεις πυροσβεστικά χωρίς να συμβάλει στην ενίσχυση των κεφαλαίων μια επιχείρησης.
Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει με την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 όπου το υπουργείο Οικονομικών θα ξεκαθαρίσει, τουλάχιστον για αυτόν τον 4ο κύκλο εαν η περίοδος χάριτος θα ξεπεράσει το τέλος του 2021. Είναι πιθανό όμως να δοθεί παράταση της περιόδους χάριτος και για άλλους κύκλους.
Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα για το χρονικό διάστημα ως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος, κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέφει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων. Μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το ποσό της ληφθείσας ενίσχυσης επιστρέφεται σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις.
πηγή: protothema.gr