Επιστολή- τελεσίγραφο από τους δανειστές στην κυβέρνηση

lamianow
By lamianow Add a Comment
7 Min Read

Τελεσίγραφο ετοιμάζονται να στείλουν οι δανειστές στην κυβέρνηση και ενώ Βερολίνο και ESM έχουν διαμηνύσει με τον πιο σαφή τρόπο ότι χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν θα υπάρξει καμία εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο και στη σκιά της ολικής επαναφοράς των σεναρίων περί Grexit, οι δανειστές αναμένεται να στείλουν επιστολή στην Αθήνα με προτάσεις-τελεσίγραφα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, προτάσεις που θα περιλαμβάνουν σκληρά μέτρα.

-Advertisement-

Το πλαίσιο ελάχιστων απαιτήσεων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, αναμένεται να κοινοποιηθεί στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έως τα τέλη της εβδομάδας. Αυτή, τουλάχιστον είναι η επιδίωξη όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Απολύτως ξεκάθαρο από την πλευρά των θεσμών είναι ότι «δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην Αθήνα, όπως συνέβη τον Δεκέμβρη, όπου οι επικεφαλής ήρθαν για τρεις μέρες και αποχώρησαν χωρίς να υπάρξει καμία πρόοδος».

Οπως αναφέρουν Τα ΝΕΑ, οι επικεφαλής του κουαρτέτου, σε αλλεπάλληλες επαφές τις τελευταίες ημέρες και σε διαρκή επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση, όπως αναφέρουν δύο διαφορετικές πηγές, επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα μίνιμουμ συμφωνίας προκειμένου να επανέλθουν στην Αθήνα στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Στο πακέτο των δανειστών περιλαμβάνεται μείωση του αφορολόγητου, αλλά και περικοπές στις συντάξεις.

- Advertisement -

1. Δέσμευση της κυβέρνηση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για πέντε χρόνια μετά τη λήξη του ισχύοντος μνημονίου το 2018 και επίσης πρωτογενή πλεονάσματα 3% για επιπλέον πέντε χρόνια – ουσιαστικά μία δεκαετία, πέραν του σημερινού προγράμματος με αυστηρή λιτότητα!
2. Νομοθέτηση από τώρα χαμηλότερου αφορολόγητου, με ισχύ από την 1/1/2018 και με σταδιακή εφαρμογή. Υπολογίζεται ότι η απαίτηση των δανειστών θα είναι για περίπου 6.000 ευρώ όριο, όταν σήμερα είναι 8.650 ευρώ, ήτοι μέση επιβάρυνση περίπου 500 ευρώ ετησίως για κάθε φορολογούμενο.

3. Περιγραφή περικοπών από τις συντάξεις με σημείο έναρξης των όποιων μέτρων από το 2019, χωρίς όμως καμία συγκεκριμένη νομοθέτηση τώρα. Πρόκειται μάλλον για παραχώρηση της τελευταίας στιγμής από τους δανειστές προς την κυβέρνηση, καθώς θεώρησαν ότι όντως αυτό είναι η τελευταία κόκκινη γραμμή της Αθήνας.

4. Στα εργασιακά, πλήρης προσαρμογή στις απαιτήσεις των δανειστών για την αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων και χωρίς την πολιτική έγκριση, καμία παραχώρηση στις συλλογικές συμβάσεις, όπως θέλει η κυβέρνηση.

5. Πλήρης εφαρμογή και στην πιο ακραία εκδοχή τους, των δεσμεύσεων της κυβέρνηση στα ενεργειακά.

6. Περιγραφή και όχι περαιτέρω εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ουσιαστικά δηλαδή επανάληψη των αποφάσεων του περασμένου Μαΐου. Η κυβέρνηση προσπαθεί για κάτι περισσότερο, όμως το Βερολίνο κυρίως δεν επιθυμεί τέτοιους είδους παραχωρήσεις προς την Αθήνα αυτή την εποχή. Η επανάληψη απλώς των μέτρων είναι αβέβαιο εάν επαρκεί στην ΕΚΤ για να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Το μέτωπο των δανειστών, όπως διαβεβαιώνεται σε όλους τους τόνους από διάφορες πηγές, είναι ενιαίο με το ΔΝΤ να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση των ελάχιστων απαιτήσεων.

Πιέσεις από Βερολίνο και ESM

Στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανφκ Σόιμπλε δήλωσε ότι οποιαδήποτε νέα εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα εξαρτάται από την επιτυχή ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το ΔΝΤ θα τηρήσει την υπόσχεσή του. Και είναι πολύ νωρίς για να υποθέσει κανείς το τι θα γίνει σε αντίθετη περίπτωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τονίζοντας ότι συμμετοχή του ΔΝΤ σημαίνει και την παροχή τεχνογνωσίας αλλά και η χορήγηση οικονομικής στήριξης.

Νωερίτερα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε πως οποιαδήποτε εκταμίευση προς την Ελλάδα θα γίνει μόνο με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και με ανάρτησή του στο Twitter έσπευσε να διευκρινίσει ότι η συμμετοχή του Ταμείου προϋποθέτει και χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Ασφυκτικό καλοκαίρι με δόσεις και τοκοχρεολύσια

Η Αθήνα εξακολουθεί να δηλώνει ότι δεν είναι διατεθειμένη να νομοθετήσει νέα μέτρα εκ των προτέρων, την ίδια στιγμή που η β’ αξιολόγηση είναι σε τέλμα, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τις ταμειακές ανάγκες της χώρας μέσα στους επόμενους μήνες.

Στις 17 Μαρτίου, λήγει ακόμη μία δόση ύψους 144,9 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Συνολικά, στο πρώτο τρίμηνο του 2017, οι πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους φτάνουν στα 300 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, απαιτούνται τουλάχιστον 2,3 δις. ευρώ για τους τόκους.

Η πρώτη σοβαρή υποχρέωση της επόμενης χρονιάς έχει να κάνει με την ωρίμανση των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πρόκειται για υποχρέωση 1,185 δις. ευρώ με ημερομηνία λήξης στις 20 Απριλίου. Στο ποσό αυτό, θα πρέπει να προστεθούν και 168 εκατ. Ευρώ για την ωρίμανση ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή εθνικών κεντρικών τραπεζών.

Ο πιο βαρύς μήνας του 2017 είναι ο Ιούλιος, καθώς μέσα σε τρεις μέρες – 17, 18 και 19 του μηνός, λήγουν ομόλογα τριετούς διάρκειας του 2014 ύψους 2.10 δισ. ευρώ, δόση ύψους 290 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ και ομόλογα που είναι στην κατοχή της ΕΚΤ ύψους 3,8 δισ. ευρώ. Συνολικά οι ελληνικές υποχρεώσεις για τρεις μέρες ξεπερνούν τα 6,2 δισ. ευρώ.

Συνολικά το 3ο τρίμηνο της χρονιάς –το οποίο θα είναι και το βαρύτερο λόγω των πληρωμών του Ιουλίου- απαιτούνται συνολικά 7,2 δις. ευρώ για χρεολύσια και 1,7 δις. ευρώ για τόκους. Δηλαδή, από τα 9,9 δις. ευρώ των χρεολυσίων που είναι προγραμματισμένα για την επόμενη χρονιά, τα 7,2 δις. ευρώ είναι συγκεντρωμένα στο 3ο  τρίμηνο και κυρίως στον μήνα Ιούλιο.

Το ΔΝΤ αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του στις 6 Φεβρουαρίου, όταν έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση για την έγκριση της έκθεσης του άρθρου 4 του καταστατικού του και την έγκριση της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν που επικαλείται το ρεπτορτάζ των ΝΕΩΝ το χειρότερο δυνατό σενάριο αυτή τη στιγμή είναι στις 6 του μήνα το ΔΝΤ να μην ξεκαθαρίσει τη στάση του.

Πηγή: www.thetoc.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *