Ad imageAd image

Επιστήμονες λένε ότι αυτή είναι η αρχαιότερη μπύρα στον κόσμο

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
2 Min Read

Οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει και παλιότερα ίχνη μπύρας στο Ιράκ, τα οποία χρονολογούνται από την αρχαία Μεσοποταμία και τη Βαβυλωνιακή Αυτοκρατορία, πριν από περίπου 2500 χρόνια. Όμως ενώ τα κείμενα από αυτές τις ξεχασμένες ημέρες μιλούν για ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση, η πρόσφατη ανακάλυψη που χρονολογείται από το 500 π.Χ. αποτελεί την “παλαιότερη άμεση μαρτυρία” μπύρας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο Smithsonian.

-Advertisement-

Η Elsa Perruchini, υπεύθυνη για τη μελέτη που ανακοίνωσε την ανακάλυψη, χρησιμοποίησε μια διαδικασία που ονομάζεται αέρια χρωματογραφία, η οποία της επέτρεψε να αναγνωρίσει υπολείμματα μπύρας σε αρχαία πήλινα δοχεία. Ή μάλλον για να το πούμε πιο σωστά: ανακάλυψε ίχνη ζύμωσης σε υπολείμματα από αρχαίο κριθάρι.

Υπάρχουν γραπτές αναφορές για παρασκευή αλκοόλ από τη ζύμωση του κριθαριού που φθάνουν έως και το 1500 π.Χ στην περιοχή της αρχαίας Μεσοποταμίας, όμως από ότι φαίνεται δεν ήταν ακριβώς μπύρα. Ήταν απλά ένα ποτό, πολύ χρήσιμο καθώς μπορούσε να αντέξει για αρκετό καιρό χωρίς να χαλάσει και -αναμενόμενο, έτσι;- ιδιαίτερα δημοφιλές αφού ζάλισε ευχάριστα τους ανθρώπους.

-Advertisement-

Επιστήμονες ανακάλυψαν την αρχαιότερη μπύρα στον κόσμο
Τώρα όμως χάρη στην ανακάλυψη της Perruchini και της ομάδας της, οι οποίοι ήδη προσπαθούν να (ανα)παρασκευάσουν την μεσοποτάμια μπύρα βασιζόμενοι στα ευρήματά τους, ίσως έχουμε σε λίγο καιρό τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε τον πρώτο ζύθο στην ιστορία της ανθρωπότητας.

- Advertisement -

“Μυρίζει πάρα πολύ ασχήμα” δήλωσε η ερευνήτρια όταν ρωτήθηκε για τη γεύση των πειραμάτων τους μέχρι στιγμής, κόβοντας την όρεξη του κοινού. Έτσι, μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε λιγάκι παραπάνω μέχρι να καταλήξουν στο σωστό αποτέλεσμα. Το καλό πράγμα όμως αργεί να γίνει. Χρειάζεται πολλούς αιώνες για να ωριμάσει.

Πηγή

-Advertisement-
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *