Ο ηγέτης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) έφτασε στην πρωτεύουσα χθες το βράδυ στις 20:31, κάτω υπό άκρα μυστικότητα και είχε μία πρώτη, ανεπίσημη, συνάντηση με τον κ. Δένδια στο King George λίγο μετά τις 9.
Ο Χαφτάρ, ο οποίος αναμένεται να λάβει μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνου, έφτασε στη χώρα μας υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας από τη Βεγγάζη, ενώ η έλευσή του δεν ανακοινώθηκε νωρίτερα, για λόγους ασφαλείας.
Στο ξενοδοχείο King George στην πλατεία Συντάγματος, υποδέχθηκε τον στρατάρχη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Καίτοι, η άφιξη Χαφτάρ στην Αθήνα δεν ανακοινώθηκε εκ των προτέρων για λόγους ασφαλείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε φροντίσει να προϊδεάσει για την εν λόγω εξέλιξη μέσω της τηλεοπτικής του συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA κάνοντας λόγο για σημαντικές ανακοινώσεις τις επόμενες ώρες.
Υποδέχθηκα πριν λίγο στην Αθήνα τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Στρατάρχη Khalifa Haftar. pic.twitter.com/nm6ZguPATy
— Nikos Dendias (@NikosDendias) January 16, 2020
Η έλευση του επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA) στην Αθήνα πραγματοποιείται μόλις τρία εικοσιτετράωρα πριν την διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, από την οποία έχουν αποκλειστεί η Ελλάδα και η Κύπρος.
Ο Χαλίφα Χάφταρ θα έχει σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στις 13:00 και τα αποτελέσματά τους αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο στρατάρχης Χάφταρ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα αποκλείστηκε από τη σύνοδο του Βερολίνου – στην οποία, παρεμπιπτόντως, θα δώσει το παρών ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, και θα ζητήσει την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Λιβύη.
Thank you #Greece for keeping him safe. pic.twitter.com/RK6owMXmZL
— M.LNA (@LNA2019M) January 16, 2020
Χθες κατά την άφιξή του Χαφτάρ, ο LNA ανάρτησε φωτογραφίες από την παρουσία του στην Αθήνα και τα μέτρα ασφαλείας, ευχαριστώντας την Ελλάδα «για την προστασία» που του παρέχει.
Η επίσκεψή του θεωρείται ότι στέλνει πολλαπλά μηνύματα στο εξωτερικό, τόσο στην Τουρκία, όσο και στις δυνάμεις που συμμετέχουν στη Διάσκεψη για το μέλλον της Λιβύης. Να σημειωθεί ότι περίπου την ίδια ώρα που ο Χάφταρ έφθανε στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης έστελνε το μήνυμα στην ΕΕ ότι η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία για τη Λιβύη αν δεν περιλαμβάνεται η ακύρωση του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης. Μάλιστα, ανέφερε ότι το βέτο θα ασκηθεί σε όλα τα ευρωπαϊκά φόρα, σε επίπεδο ΥΠΕΞ και στη Σύνοδο Κορυφής.
Βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να εξασφαλίσει πως ο στρατάρχης Χάφταρ, εφόσον οι δυνάμεις που ελέγχει επικρατήσουν είτε στο στρατιωτικό είτε στο διπλωματικό πεδίο, θα συναινέσει ρητώς και κατηγορηματικώς στην κατάργηση του μνημονίου της κυβέρνησης της Τρίπολης με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες.
Παράλληλα εν είδει διαβήματος, ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται εντός της ημέρας να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο, κατά την οποία θα καταστήσει σαφές σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές γιατί η εξαίρεση της Ελλάδος από τη Σύνοδο της Κυριακής συνιστά διπλωματικό παράδοξο. Ο ίδιος, μάλιστα, είχε φροντίσει να καταστήσει πρόδηλη την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας προς το Βερολίνο, όταν προ τριών ημερών και συγκεκριμένα την προηγούμενη Τρίτη είχε αποστείλει επιστολή προς την κ. Μέρκελ εξηγώντας σημείο προς σημείο την ελληνική επιχειρηματολογία.
Αναλόγου περιεχομένου επιστολές απέστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός και προς όλους τους Ευρωπαίους ομολόγου του, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Μισέλ και την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Γερμανία: O Χαφτάρ συμφωνεί στην κατάπαυση του πυρός
Νωρίτερα την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε ότι ο Χαλίφα Χαφτάρ, ο διοικητής των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης, δεσμεύεται σε μια εκεχειρία στη χώρα. «Ο στρατάρχης Χαφτάρ διατύπωσε την ετοιμότητά του να συμβάλει στην επιτυχία της Διάσκεψης της Λιβύης στο Βερολίνο και είναι πρόθυμος να συμμετάσχει. Επανέλαβε τη δέσμευσή του να τηρηθεί η υπάρχουσα εκεχειρία», αναφέρει στο Twitter το γερμανικό ΥΠΕΞ, επικαλούμενο τον Μάας, που έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από συναντήσεις που είχε στη Βεγγάζη.
Ο Χάικο Μάας ταξίδεψε εκτάκτως στη Λιβύη, ούτως ώστε να εντείνει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να επιτευχθεί η εκεχειρία στην εμπόλεμη ζώνη και να πείσει τόσο τον Χαλίφα Χαφτάρ όσο και τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ να συμμετέχουν στην Σύνοδο του Βερολίνου για την Λιβύη.
Δυσαρέσκεια Χαφτάρ για το «όχι» του Βερολίνου στην Αθήνα
Την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας -αλλά και τα «πυρά» της αντιπολίτευσης- έχει προκαλέσει η απόφαση της Γερμανίας να αποκλείσει την Ελλάδα από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης.
H μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη πάντως δεν φαίνεται να έχει περάσει απαρατήρητη και στις άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές. «Ρωτάμε γιατί η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στις συνομιλίες στο Βερολίνο. Μήπως δεν είναι η Ελλάδα μία από τις πιο επηρεασμένες χώρες από αυτή τη σύγκρουση;», αναφέρει σε μήνυμά του ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), οι δυνάμεις με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος του GNA που ελέγχει την κυβέρνηση της Τρίπολης και υποστηρίζεται από την Τουρκία σχολίασε για την απουσία της Ελλάδας «πως δεν έχει να προσφέρει κάτι ουσιαστικό».
Question why is #Greece not invited the #Berlin talks , isn’t Greece one of the most effected countries by this conflict.?#Libya #LNA pic.twitter.com/mA1DxZmZUM
— M.LNA (@LNA2019M) January 15, 2020
Στέλνει στρατό ο Ερντογάν
Η Τουρκία προχωρά στην αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Άγκυρα.
Η Άγκυρα, όπως μετέδωσαν διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, έχει ήδη αναπτύξει δυνάμεις για να εκπαιδεύσει στρατεύματα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (ΚΕΕ), στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψε πρόσφατα με την Λιβύη.
Παράλληλα, ο Ερντογάν σημείωσε ότι βάσει της συμφωνίας με την Τρίπολη για τις θαλάσσιες ζώνες, δεν θα είναι δυνατό για καμία χώρα να πραγματοποιεί γεωτρήσεις και έρευνες στην περιοχή, χωρίς την έγκριση Τουρκίας και Λιβύης.
Και συνέχισε: «Εντός του 2020 επιταχύνουμε τις διαδικασίες και ξεκινάμε τις έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές αυτές. Αφού παραχωρηθούν οικόπεδα και ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, το Ορούτς Ρέις θα πραγματοποιήσει εκεί σεισμικές έρευνες».
Ποιοι θα πάνε στο Βερολίνο
H Διάσκεψη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, όπως ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, στο Βερολίνο.
Στη Σύνοδο, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Κίνας, της Ιταλίας, της Αιγύπτου, της Δημοκρατίας του Κονγκό, της Αλγερίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Τουρκίας. Το «παρών» θα δώσουν επίσης τα Ηνωμένα Έθνη, η ΕΕ, η Αφρικανική Ένωση, καθώς και ο Αραβικός Σύνδεσμος.
«Με στόχο να υποστηρίξει το έργο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ, Γκασαν Σαλαμε, για μια κυρίαρχη Λιβύη και για μια διαδικασία συμφιλίωσης, η καγκελάριος Μέρκελ συγκαλεί διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο την Κυριακή» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, με ανάρτησή του στο Twitter.
πηγή: newsbomb.gr