«Η ίδρυση και η λειτουργία του πρώτου Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στη Ριτσώνα αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός, αποτελεί ιστορική αλλαγή για τα ταφικά έθιμα της Ελλάδας», λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αποτέφρωσης
Η εγκατάσταση δημιουργήθηκε με ιδιωτικά κεφάλαια, και συνολικά υπάρχουν επτά ιδιοκτήτες. Η Ελληνική Εταιρεία Αποτέφρωσης που προώθησε επί πολλά χρόνια τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα είναι ένας από αυτούς και κατέχει το 30% της επιχείρησης.
«Η αποτέφρωση των νεκρών είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στον χριστιανικό κόσμο, δηλαδή στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Νότια Αμερική και τα ποσοστά αυτών που επιλέγουν την αποτέφρωση αντί της ταφής, σε μερικές από αυτές, είναι πολύ μεγαλύτερα, όπως στη Μεγάλη Βρετανία, την Γερμανία, την Πολωνία, την Τσεχία, την Αμερική κτλ. Η Ελλάδα ήταν η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που δεν είχε μέχρι τώρα αποτεφρωτήριο», είχε τονίσει σε πρόσφατες δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αποτέφρωσης, Αντώνης Αλακιώτης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ίδρυση και η λειτουργία του πρώτου Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στη Ριτσώνα αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός, αποτελεί ιστορική αλλαγή για τα ταφικά έθιμα της Ελλάδας. Μέχρι σήμερα χιλιάδες οικογένειες μετέφεραν στη Βουλγαρία και σε άλλες χώρες τούς οικείους τους, των οποίων η τελευταία επιθυμία ήταν η αποτέφρωση. Με τεράστιο οικονομικό και συναισθηματικό κόστος. Υπολογίζουμε ότι κάθε χρόνο ένα ποσό 2,5 έως 3 εκατ. ευρώ “έφευγε” στο εξωτερικό».
«Η αποτέφρωση σαν επιλογή έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα προσφιλής γιατί απαλλάσσει τις οικογένειες από την απάνθρωπη εμπειρία της εκταφής, από την κατασκευή ενός τάφου που θα καταστραφεί σε τρία χρόνια, από την υποχρέωση για την παραμονή των οστών στα κοιμητήρια και της πληρωμής 40 έως 100 ευρώ ετησίως. Γενικά η αποτέφρωση είναι πιο οικονομική και συναισθηματικά ανώδυνη. Με την κατάσταση που βιώνουν οι οικογένειες στα νεκροταφεία των μεγάλων πόλεων, τις υποχρεωτικές εκταφές στα τρία χρόνια, όλο και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων στην Ελλάδα επιλέγουν την αποτέφρωση. Δεν έχουμε επίσημα στοιχεία σχετικά με το πόσες αποτεφρώσεις γίνονται στο εξωτερικό, αλλά εκτιμούμε ότι φτάνουν τις χίλιες», καταλήγει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αποτέφρωσης.
Μέχρι σήμερα οι συγγενείς κάποιου που επέλεγε την αποτέφρωση, έπρεπε να μεταφέρουν τη σορό σε κάποια γειτονική χώρα που την επιτρέπει και διαθέτει αποτεφρωτήριο. Το κόστος κυμαίνεται από 1.500 μέχρι 2.500 ευρώ. Τη διαδικασία αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας κάποιο γραφείο τελετών. Το Σωματείο Ιδιοκτητών Γραφείων Τελετών της Αθήνας, στέκεται θετικά απέναντι στη δημιουργία αποτεφρωτηρίων στην Ελλάδα, αλλά εκτιμά ότι ο αριθμός των αποτεφρώσεων είναι μικρός.
Το αποτεφρωτήριο λειτουργεί από τς 30 Σεπτέμβρίου οπότε έγινε και η πρώτη αποτέφρωση. Βρίσκεται σε ιδιόκτητο χώρο έντεκα στρεμμάτων και η δυναμικότητά του είναι περίπου δέκα αποτεφρώσεις την ημέρα.
Η διαδικασία της αποτέφρωσης διαρκεί 75 λεπτά και γίνεται στους 700 βαθμούς κελσίου.
Όσον αφορά το θέμα των αερίων που εκλύονται, όπως εξήγησε ο κ. Αλακιώτης, πρόεδρος της Επιτροπής για το Δικαίωμα της Αποτέφρωσης των Νεκρών στην Ελλάδα, είναι μηδαμινά και καλύπτουν τους περιβαλλοντικούς όρους. Τα φίλτρα που φέρουν οι κλίβανοι δε, κοστίζουν έξι φορές περισσότερο από τους ίδιους τους κλιβάνους.
Το κόστος της αποτέφρωσης
Όπως είπε ο κ. Αλακιώτης, δημιουργήθηκε μία σύγχυση με το θέμα του κόστους, καθώς όπως έγινε γνωστό ανέρχεται στα 600 ευρώ. Ωστόσο, το συνολικό κόστος, αν υπολογιστούν τα έξοδα του γραφείου κηδειών, της διαδικασίας που ακολουθείται μετά την κηδεία (γεύμα, καφές), η υπηρεσία διασποράς της τέφρας, ανέρχεται γύρω στα 2.000 ευρώ, ποσό που είναι και πάλι μικρότερο της μεταφοράς της σορού σε άλλη χώρα για αποτέφρωση. Μέρος αυτού του κόστους καλύπτεται, όπως ισχύει και στις κηδείες, από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Επίσης, εκτός από τις αποτεφρώσεις νεκρών, το αποτεφρωτήριο αναλαμβάνει και αποτεφρώσεις οστών από τα νεκροταφεία. Το κόστος αυτής της διαδικασίας ανέρχεται γύρω στα 200 ευρώ.
Το αποτεφρωτήριο διαθέτει χώρους αναμονής, εστιατόριο, καφετέρια, αλλά και χώρους για την κηδεία και την τελετή. Αναλαμβάνει δε, και την υπηρεσία διασποράς τέφρας που μπορεί να γίνουν με μικρό αεροσκάφος, βάρκα ή και ταφή στον κήπο που διαθέτει το αποτεφρωτήριο.
Έχει καμιά διαφορά με τα στρατόπεδα των Γερμανών? Πρώτα τους έριχναν σε θαλάμους αερίων & μετά τους εξαφάνιζαν με το κάψιμο στα αποτεφρωτήρια…
Την στάχτη την έριχναν στα ποτάμια. Ωραιότατη «περιποίηση» για τα αγαπημένα σας πρόσωπα…