Την πάγια θέση του υπέρ της καταβολής τιμήματος για την παράταση λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών επανέλαβε για ακόμα μια φορά ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή.
Παρέπεμψε μάλιστα στην προγενέστερη απόφαση του ΣτΕ από το 2010 σύμφωνα με την οποία η λειτουργία των καναλιών χωρίς τίμημα είναι παράνομη και κάλεσε το ΕΣΡ και την πολιτική ηγεσία να προχωρήσουν στις απαραίτητες σχετικές ενέργειες.
«Ασχετα με την απόφαση του ΣτΕ, και εάν κανείς κάνει την υπόθεση ότι είναι εν ισχύ η απόφαση του ΣτΕ του 2010 η οποία λέει ότι η παράταση λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, χωρίς την καταβολή ανάλογου τιμήματος είναι παράνομη και αντισυνταγματική, είναι προφανές ότι και η Ανεξάρτητη Αρχή και η πολιτική ηγεσία πρέπει να κινηθούν ούτως ώστε να είναι συμβατοί με αυτή την επιταγή του συνταγματικού δικαστηρίου», είπε ο κ. Παππάς.
Επεσήμανε δε ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψει μεσοδιάστημα λειτουργίας άνευ τιμήματος.
«Θα διαβουλευτούμε εκ νέου με την ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή για να δούμε και τα χρονοδιαγράμματα και βεβαίως, σε καμία των περιπτώσεων δεν θα αφήσουμε μεσοδιάστημα λειτουργίας μέχρι την ολοκλήρωση της αδειοδότησης, το οποίο θα είναι ένα διάστημα λειτουργίας άνευ τιμήματος, κατά το κοινώς λεγόμενο «τσάμπα». Αυτό το πράγμα δεν πρόκειται να συμβεί», είπε ο κ. Παππάς.
Ο υπουργός, απαντώντας στην ερώτηση αν καταβάλλεται το τέλος χρήσης συχνοτήτων και ο φόρος διαφήμισης, κατέθεσε έγγραφο της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων το οποίο καταγράφει τα βεβαιωθέντα και καταβληθέντα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς έσοδα του ελληνικού Δημοσίου. Από αυτό προκύπτει ότι για το 2015 και το 2016 έχουν καταλογιστεί 76 εκατομμύρια από το φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων και έχουν εισπραχθεί ήδη τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Παππάς επισήμανε ότι το ελληνικό Δημόσιο είχε εισπράξει και άλλα 86-88 εκατομμύρια από το διαγωνισμό του περασμένου Αυγούστου αλλά «δυστυχώς αυτά θα πρέπει να επιστραφούν», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Kathimerini.gr