Επίδομα θέρμανσης: Καλύπτει πετρέλαιο, φυσικό αέριο και υγραέριο, τι ισχύει με τα καυσόξυλα – Τα ποσά

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
5 Min Read
Το ανώτατο ποσό του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να αυξηθεί στα 600 ευρώ από 350 ευρώ

Σημαντικά αυξημένο θα είναι φέτος το ανώτατο ποσό του επιδόματος θέρμανσης ενώ θα διατεθεί σε περισσότερα νοικοκυριά αφού θα επιδοτείται πλέον εκτός από το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο και το υγραέριο, ενώ για το πέλλετ και τα καυσόξυλα η επιδότηση θα χορηγείται μόνο σε οικισμούς κάτω των 2.500 κατοίκων.

-Advertisement-

Ειδικότερα, με βάση τις ανακοινώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, το ανώτατο ποσό του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να αυξηθεί στα 600 ευρώ από 350 ευρώ που ήταν κατά την περυσινή χειμερινή περίοδο ενώ το κατώτατο ύψος του επιδόματος θα παραμείνει αμετάβλητο στα 80 ευρώ. Παράλληλα, εκτός από την αύξηση του επιδόματος και τις νέες κατηγορίες καυσίμων που θα επιδοτούνται αλλάζει φέτος και το σύστημα υπολογισμού του επιδόματος στους δικαιούχους.

Το υπουργείο Οικονομικών θα εφαρμόσει ένα νέο σύστημα που βασίζεται σε μελέτη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας η οποία χώρισε την Ελλάδα σε 200.000 τετράγωνα (διαστάσεων 750μΧ750μ), ώστε να αποτυπώνονται με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια οι κλιματικές και γεωγραφικές παράμετροι. Έτσι θα προκύπτουν και οι ανάγκες για θέρμανση οι οποίες διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή ανάλογα με το υψόμετρο, την απόσταση από τη θάλασσα και άλλες παραμέτρους. Για κάθε τετράγωνο, θα υπάρχει ένας συντελεστής που θα πολλαπλασιάζεται με το μέγιστο επίδομα των 600 ευρώ και θα οδηγεί στο επίδομα που δικαιούται το κάθε νοικοκυριό. Για αυτό και το επίδομα θα είναι διαφορετικό σε κάθε πόλη, χωριό και οικισμό ενώ οι συντελεστές θα είναι τελείως διαφορετικοί ακόμα και μέσα στον ίδιο Δήμο.

Πιο αναλυτικά, βάσει του σχεδιασμού και ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα, όπως επισημάνθηκε κατά την παρουσίαση του νέου συστήματος, η μεθοδολογία εκτίμησης των αναγκών θέρμανσης στηρίζεται στη χρήση των βαθμοημερών (Heating Degree-days). Σύμφωνα με τα πρότυπα, ένα κτήριο χρειάζεται θέρμανση όταν η μέση θερμοκρασία είναι κάτω από τη θερμοκρασία βάσης, που ορίζεται στους 15.5˚. Για κάθε βαθμό μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας κάτω των 15.5˚ έχουμε μία βαθμοημέρα. Επομένως, αν η μέση θερμοκρασία μίας περιοχής είναι 10˚, χρειάζονται 5.5 βαθμοημέρες θέρμανσης.

Χρησιμοποιώντας τις μετρήσεις θερμοκρασίας αέρα σε 60 μετεωρολογικούς σταθμούς της ΕΜΥ σε χρονικό διάστημα 30 ετών, υπολογίστηκε ο μέσος αριθμός βαθμοημερών ανά έτος και στη συνέχεια, με ψηφιακό μοντέλο εδάφους, μελετήθηκε η συσχέτιση των βαθμοημερών με σειρά γεωφυσικών παραμέτρων (π.χ. γεωγραφικό πλάτος, υψόμετρο, ακτινοβολία, προσανατολισμό, κλίση του εδάφους, απόσταση από την θάλασσα). Η συσχέτιση ήταν ικανοποιητικά υψηλή (>90%), επιτρέποντας έτσι την εκτίμηση των αναγκών θέρμανσης ανά περιοχή.

Στη συγκεκριμένη ανάλυση η ελληνική επικράτεια χωρίστηκε σε 200.000 τετράγωνα των 750μΧ750μ, στα οποία εκτιμήθηκαν οι βαθμοημέρες θέρμανσης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μεθοδολογίας αυτής, στις νότιες παραθαλάσσιες περιοχές οι βαθμοημέρες ξεκινούν από περίπου 210 ετησίως, στις βόρειες ορεινές περιοχές φτάνουν τις 2.600 για υψόμετρο 1.500 μ. και ξεπερνούν τις 3.000 για πολύ ορεινές περιοχές.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, το επίδομα θα είναι διαφορετικό σε κάθε πόλη, χωριό και οικισμό καθώς θα υπάρχουν πλέον διαφορετικοί συντελεστές με βάση τις βαθμοημέρες. Παράδειγμα: στην Κάρπαθο, σε οικισμό στη θάλασσα είναι 257 και στο βουνό 1.401, ενώ στην Πιερία υπάρχει στον ίδιο Δήμο οικισμός με 1.220 βαθμοημέρες και οικισμός με 3.873 βαθμοημέρες.

Το ελάχιστο επίδομα, ανεξαρτήτως βαθμοημερών, θα παραμείνει το ίδιο, ενώ το μέγιστο θα προσαρμόζεται αναλογικά, ξεπερνώντας στους ορεινούς οικισμούς με μεγάλες θερμαντικές ανάγκες κατά πολύ το παλαιό μέγιστο επίδομα.

Κατά την παρουσίαση του νέου συστήματος από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον διευθυντή παροχής υπηρεσιών της ΕΜΥ Μανώλης Ανανδρανιστάκη, ο πρώτος δήλωσε ότι «τα χρήματα του επιδόματος θέρμανσης θα δίνονται με πολύ μεγαλύτερη δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα, αφού το επίδομα θα βασίζεται στις ώρες θέρμανσης που, κατά μέσο όρο, πραγματικά χρειάζεται σε ετήσια βάση κάθε νοικοκυριό και θα είναι διαφορετικό ανάλογα με τις ειδικές μετεωρολογικές και κλιματικές συνθήκες που υπάρχουν σε κάθε χωριό και γειτονιά».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, το συνολικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης που θα διατεθεί φέτος στα νοικοκυριά θα είναι αυξημένο στα επίπεδα μεταξύ 85 – 94 εκατ. ευρώ.

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *