Επίδομα παιδιού 2018: Διευκρινιστικές ερωτήσεις – απαντήσεις για τους δικαιούχους

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
11 Min Read

Πάνω από 368.000 αιτήσεις – και ειδικότερα 368.476 – έχουν υποβληθεί στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων Α21,για το επίδομα παιδιού , μέχρι 13 Ιουνίου και ώρα 13:15, ενώ έχουν ήδη εγκριθεί οι 300.382 εξ’ αυτών.

Υπενθυμίζεται πως απομένει μία εβδομάδα έως την Τετάρτη 20 Ιουνίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση αιτήσεων Α21. Όσοι υποβάλλουν αίτηση Α21 έως τις 20 Ιουνίου, θα συμπεριληφθούν στην πληρωμή της Β΄ δόσης του επιδόματος παιδιού 2018 (για τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 25-27 Ιουνίου.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), οι τεχνικές δυνατότητες της πλατφόρμας εγγυώνται πως, όσοι επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση Α21, μέχρι τις 20 Ιουνίου, έχουν τη δυνατότητα να την υποβάλουν, ώστε να πληρωθούν κανονικά στις 25-27 Ιουνίου.

Όσοι υποβάλλουν αίτηση Α21, μετά τις 20 Ιουνίου, θα πληρωθούν με τις επόμενες δόσεις τα ποσά που δικαιούνται αναδρομικά από την αρχή του 2018. Προαπαιτούμενο για την υποβολή της αίτησης Α21 είναι η προηγούμενη υποβολή και η εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) για τα εισοδήματα του 2017.

- Advertisement -

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση είναι προσβάσιμη από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr) και από την ιστοσελίδα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) (www.idika.gr).

Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι καλούνται να υποβάλουν έγκαιρα την αίτησή τους. Ειδικές περιπτώσεις έχουν αντιμετωπιστεί με προσθήκες και τεχνικές βελτιώσεις της πλατφόρμας. Για παράδειγμα, έχουν βελτιωθεί ο τρόπος ταυτοποίησης του ονόματος στις ακαδημαϊκές ταυτότητες, η ταυτοποίηση του ονοματεπώνυμου στις άδειες διαμονής, κ.ά.. Όσοι αντιμετώπισαν ζητήματα στην ολοκλήρωση της αίτησής τους, καλούνται να επανέλθουν και να την οριστικοποιήσουν.

Παρόλα αυτά, σημειώνεται πως δεν χάνουν το επίδομα, όσοι δεν θα έχουν εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση ή δεν θα υποβάλουν το Α21 έως τις 20 Ιουνίου. Η πλατφόρμα θα παραμείνει φυσικά διαθέσιμη στους δικαιούχους που επιθυμούν να υποβάλουν Α21, μετά την 20η Ιουνίου και μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου του 2018. Σε κάθε διμηνιαία καταβολή θα συμπεριλαμβάνονται τυχόν αναδρομικά επιδόματα δικαιούχων που δεν έχουν καταβληθεί από την αρχή του 2018. Στις 25-27 Ιουλίου, θα ακολουθήσει η καταβολή της Γ΄ δόσης 2018 (για τους μήνες Μάιο-Ιούνιο) σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση και αίτηση Α21 έως και την 20η Ιουλίου. Εν συνεχεία, θα ακολουθήσουν με το ίδιο σύστημα οι επόμενες προβλεπόμενες διμηνιαίες δόσεις.

Ακολουθούν διευκρινιστικές ερωτήσεις/απαντήσεις:

Είναι απαραίτητη προϋπόθεση η εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για την υποβολή της αίτησης Α21 για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού;

-Ναι. Μόνο τότε καθίσταται δυνατή η ένταξη του δικαιούχου σε μία από τις τρεις εισοδηματικές κατηγορίες και ο υπολογισμός των δικαιούμενων ποσών.

Ποιο είναι το συνολικό οικογενειακό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού;

-Λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα που προκύπτουν από το Ε1 φορολογικού έτους 2017. Το ποσό που εμφανίζεται στην πλατφόρμα είναι το άθροισμα των εισοδημάτων όλων των μελών της οικογένειας, άμεσων και εξαρτώμενων, τα οποία αναφέρονται στο Α21 και πληρούν τα κριτήρια, έχουν, δηλαδή, τις προϋποθέσεις να επιδοτηθούν. Επιπρόσθετα, όπως παγίως συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια, λαμβάνεται υπόψη το τεκμαρτό εισόδημα, όταν το πραγματικό δηλωθέν υπολείπεται του τεκμαρτού.

Δεν αναγνωρίζονται προστατευόμενα μέλη, επειδή δεν ταυτοποιείται το επώνυμο με τον ΑΜΚΑ τους.

-Το επώνυμο του τέκνου που εσείς καταχωρείτε, όταν κάνετε αναζήτηση ενός τέκνου, για να το προσθέσετε στην αίτηση-δήλωση Α21, πρέπει να είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που αναγράφεται στο μητρώο ΑΜΚΑ. Οι δικαιούχοι μπορούν να ελέγξουν τα ακριβή στοιχεία του επωνύμου από την ιστοσελίδα www.amka.gr ή από τη βεβαίωση ΑΜΚΑ. Σε περίπτωση που υπάρχουν δύο επώνυμα, πρέπει να καταχωρηθούν και τα δύο.

Πώς ελέγχεται η πενταετής διαμονή των δικαιούχων στην Ελλάδα;

-Η πενταετής διαμονή ελέγχεται αποκλειστικά από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (Ε1) των αιτούντων ή των συζύγων τους ή των γονέων τους τα έτη 2014 έως και 2018. Δικαιολογητικά δεν γίνονται αποδεκτά για την απόδειξη της πενταετίας. Επισημαίνεται πως το κριτήριο της 5ετούς διαμονής ικανοποιείται αυτόματα για τους δικαιούχους του Ενιαίου Επίδομα Επιδόματος Στήριξης Τέκνων ή/και του Ειδικού Επιδόματος Τριτέκνων Πολυτέκνων του έτους 2017, εφόσον έχουν, επίσης, υποβάλει φορολογική δήλωση για το 2018.

Ζητείται ΑΦΜ παιδιού, ενώ δεν με αφήνει να το εισάγω και με παραπέμπει στα ΚΕΠ.

-Τα παιδιά που είναι γεννημένα από το 1999 και πριν, υποχρεωτικά χρειάζεται ο ΑΦΜ. Αν ο ΑΦΜ του παιδιού δεν βρεθεί στο μητρώο του ΑΜΚΑ, τότε οι πολίτες παραπέμπονται σε ΚΕΠ, για να ενημερώσουν το μητρώο ΑΜΚΑ με το αντίστοιχο ΑΦΜ, καθώς δεν μπορεί να γίνεται ενημέρωση του μητρώου ΑΜΚΑ, μέσω της αίτησης Α21. Στη συνέχεια, η επίμαχη αίτηση Α21 πρέπει να ακυρωθεί και να υποβληθεί νέα, ώστε να αντληθούν εκ νέου τα διορθωμένα στοιχεία από το μητρώο του ΑΜΚΑ.

Τα ΚΕΠ αρνούνται να καταχωρήσουν τον αριθμό της άδειας διαμονής, επειδή στην φόρμα του ΑΜΚΑ δεν υπάρχει σχετικό πεδίο.

-O αριθμός της άδειας διαμονής δεν καταχωρείται στο μητρώο του ΑΜΚΑ, παρά μόνο ο αριθμός διαβατηρίου και, κατά συνέπεια, τα στοιχεία ταυτότητας, όπως εμφανίζονται στο διαβατήριο. Αντίστοιχα, η άδεια διαμονής εκδίδεται κατά κανόνα με βάση τα στοιχεία του διαβατηρίου. Τα στοιχεία που πρέπει να συμφωνούν, σύμφωνα με τους ελέγχους που διενεργεί η εφαρμογή, ανάμεσα στο μητρώο του ΑΜΚΑ και στην άδεια διαμονής (και κατ’ επέκταση και του διαβατηρίου) είναι το όνομα και το επώνυμο με λατινικούς χαρακτήρες, το φύλο και η ημερομηνία γέννησης. Στην περίπτωση κατά την οποία εμφανίζονται διαφορετικά στοιχεία σε σχέση με τα στοιχεία ταυτότητας του διαβατηρίου, οι πολίτες πρέπει να ενημερώσουν το μητρώο του ΑΜΚΑ στα ΚΕΠ σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα στοιχεία.

Στη συνέχεια, ο δικαιούχος πρέπει να ακυρώσει την αίτηση και να υποβάλει νέα, ώστε να αντληθούν εκ νέου τα διορθωμένα στοιχεία από το μητρώο του ΑΜΚΑ. Ήδη, από την Πέμπτη 13/6, η διαδικασία ταυτοποίησης έχει απλοποιηθεί με την αυτόματη ανάκτηση του αριθμού διαβατηρίου από το μητρώο του ΑΜΚΑ κατά τη δημιουργία της αίτησης και την ανάκτηση και επαλήθευση της άδειας διαμονής.

Ενώ το ΑΦΜ του παιδιού μου έχει καταχωρηθεί από σήμερα, στο μητρώο του ΑΜΚΑ η αίτηση δεν μπορεί να υποβληθεί ακόμη και το αναφέρει ως επισήμανση. Πρέπει να κάνω κάτι άλλο;

-Η ενημέρωση του ΑΜΚΑ με το ΑΦΜ είναι άμεση. Ακυρώστε την αίτηση και υποβάλλετε νέα, ώστε να αντληθεί εκ νέου το ΑΦΜ για τον ΑΜΚΑ του παιδιού σας.

Δεν δέχεται το σύστημα επισύναψη δικαιολογητικών.

-Στις περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται η επισύναψη δικαιολογητικών, το σύστημα προβάλλει ειδική επισήμανση. Σε καμία άλλη περίπτωση δεν απαιτείται να γίνει επισύναψη δικαιολογητικών.

Έχω ΑΦΜ με άδεια διαμονής σε ισχύ, αλλά δεν προχωρά η διαδικασία υποβολής του Α21.

-Λειτουργεί ήδη ενημερωμένη έκδοση της εφαρμογής, η οποία διορθώνει προβλήματα στην επιβεβαίωση του ονόματος στις άδειες διαμονής. Σε κάθε περίπτωση, ελέγχονται το όνομα, επώνυμο, ημερομηνία γέννησης, το φύλο του αιτούντος (λατινικοί χαρακτήρες) ανάμεσα στο μητρώο του ΑΜΚΑ και το μητρώο των αδειών διαμονής. Σε περίπτωση ασυμφωνίας ανάμεσα στα δύο μητρώα θα πρέπει να διορθώσετε τη λάθος καταχώρηση στο αντίστοιχο μητρώο.

Προσπαθώ να υποβάλω την αίτηση Α21, δηλώνοντας το παιδί μου (19 ετών) που είναι φοιτητής και πραγματοποίησε μετεγγραφή. Καταχωρώντας είτε τη μία (ακυρωθείσα ) ή τη νεοεκδοθείσα (ενεργή) ακαδημαϊκή ταυτότητα , το παιδί μου εμφανίζεται να μην είναι εξαρτώμενο.

-Έχει ενημερωθεί η εφαρμογή και πλέον γίνονται δεκτές, μέχρι την έναρξη του νέου ακαδημαικού έτους οι νεοεκδοθείσες ακαδημαϊκές ταυτότητες.

Είμαι σε διάσταση και έχω αναλάβει την επιμέλεια των παιδιών μου με δικαστική απόφαση. Όταν προσπαθώ να υποβάλω την αίτηση Α21, μου ζητείται η συναίνεση του εν διαστάσει συζύγου με χρήση των προσωπικών κωδικών taxisnet.

-Σύντομα, θα σας δοθεί η δυνατότητα να επισυνάπτετε τη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη ή το ιδιωτικό συμφωνητικό ανάθεσης επιμέλειας και θα μπορείτε να οριστικοποιήσετε τη διαδικασία υποβολής της αίτησης Α21. Επίσης, θα υπάρχει εναλλακτικά η δυνατότητα, όταν το τέκνο είναι ενήλικο, να δηλώνει το ίδιο υπεύθυνα ότι έχετε την κύρια ευθύνη διατροφής του, με τη διαδικασία της συναίνεσης με χρήση των προσωπικών του κωδικών taxisnet.

Τα στοιχεία των εξαρτώμενων τέκνων μου δεν εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην αίτηση Α21.

-Πατήστε «προσθήκη τέκνου» και αναγράψετε τον ΑΜΚΑ και το επώνυμο του τέκνου που θέλετε να καταχωρήσετε.

Υπέβαλα αίτηση η οποία εγκρίθηκε και εκ των υστέρων διαπίστωσα ότι καταχώρησα στοιχεία που πρέπει να αλλάξουν. Τι πρέπει να κάνω; Θα δημιουργηθεί πρόβλημα;

-Ακυρώνετε την υποβληθείσα αίτηση Α21 και υποβάλλετε νέα αίτηση. Δεν δημιουργείται πρόβλημα.

Ο αριθμός της ακαδημαϊκής ταυτότητας είναι σωστός και η ταυτότητα είναι σε ισχύ, όμως το ονοματεπώνυμο του τέκνου στην ακαδημαϊκή ταυτότητα δεν είναι ακριβώς ίδιο με το ονοματεπώνυμο του τέκνου.

-Εφόσον η ταυτοποίηση εξακολουθεί να μην είναι εφικτή, μετά από τις πρόσφατες αλλαγές στον έλεγχο των στοιχείων που έχουν ενσωματωθεί στην εφαρμογή, απευθυνθείτε στη Γραμματεία της σχολής για τη διόρθωση των στοιχείων ταυτότητας του τέκνου στην ακαδημαϊκή ταυτότητα. Στη συνέχεια, καταχωρίστε τη νέα ταυτότητα στην αίτηση Α21 και πατήστε έλεγχο και καταχώρηση.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *