Tην καταβολή του επιδόματος των 534 ευρώ και της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας του μηχανισμού “Συν – Εργασία” σε 120.000 δικαιούχους, την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε μιλώντας στο OPEN TV και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Όπως είπε ο υπουργός, θα εξοφληθούν 38.611 μισθωτοί που εντάχθηκαν στο μηχανισμό «Συν-Εργασία» τον Αύγουστο, καθώς και 98.100 εργαζόμενοι που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας τον Αύγουστο. «Αύριο θα πληρωθεί αυτός ο κόσμος. Θα κατατεθούν τα λεφτά στους λογαριασμούς τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
«Είναι τα 534 του Αυγούστου», σημείωσε ο κ. Βρούτσης.
Οι μισθωτοί που ήταν σε αναστολή τον Αύγουστο θα λάβουν 534 ευρώ, εφόσον η αναστολή της σύμβασής τους διήρκεσε ολόκληρο το μήνα, δηλαδή 30 ημέρες. Διαφορετικά θα λάβουν αναλογία της ειδικής αποζημίωσης, δηλαδή 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.
Οι εργαζόμενοι που είχαν τεθεί στο «Συν – Εργασία» θα λάβουν το 60% του καθαρού μισθού τους για τον χρόνο εργασίας που χάθηκε, λόγω της μείωσης του ωραρίου.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων εργασίας, που ξεκινάει την ερχόμενη Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου.
«Είναι μια πρωτοβουλία που δεν έχει προηγούμενο», είπε ο κ. Βρούτσης, εξηγώντας πως οι 100.000 θέσεις εργασίας αφορούν όλες τις επιχειρήσεις οριζόντια, ανεξάρτητα από το αν έχουν πληγεί ή όχι από την πανδημία. «Καλύπτουμε πλήρως το μη μισθολογικό κόστος, τις ασφαλιστικές εισφορές για 6 μήνες. Οι προϋποθέσεις που βάζουμε είναι οι ελάχιστες. Να είναι συνεπείς, να μην χρωστάνε φόρους και εισφορές κι αν χρωστάνε να τις έχουν ρυθμίσεις και να διατηρούν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων». Όπως διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης, στη βάση του αριθμού των εργαζομένων που είχε η επιχείρηση στις 18 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία δημοσίευσης σε ΦΕΚ του σχετικού νόμου, προστίθενται οι νέοι επιδοτούμενοι εργαζόμενοι και αυτό το πλήθος των εργαζομένων πρέπει να μένει σταθερό για 6 μήνες.
Όσον αφορά στις εκκρεμείς συντάξεις, ο κ. Βρούτσης είπε πως «το πρόβλημα έχει αρχίσει να λύνεται και βρισκόμαστε μπροστά στην αρχή του τέλους». Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στο ηλεκτρονικό σύστημα ψηφιακής έκδοσης της σύνταξης «Άτλας» κι έδωσε το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα σταδιακής επέκτασης τους επόμενους μήνες και έως το τέλος του 2021 της ηλεκτρονικής έκδοσης σύνταξης σε μισθωτούς, δημόσιους υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους. Υπενθυμίζεται πως σήμερα το σύστημα ήδη εφαρμόζεται σε αγροτικές συντάξεις και σε μεταβιβάσεις συντάξεων χηρείας λόγω θανάτου συνταξιούχου. «Την 1η Ιανουαρίου του 2022 όλες οι νέες συντάξεις θα βγαίνουν ψηφιακά για όλους».
Οι εκκρεμείς, από το παρελθόν, συντάξεις συνεχώς θα φθίνουν καθώς δεν θα δημιουργούνται νέες εκκρεμότητες, είπε ο κ. Βρούτσης και ανακοίνωσε πως το επόμενο 2μηνο «θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τις εκκρεμείς συντάξεις τόσων ετών».