Επενδύσεις 79 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από επιχορηγούμενες ταινίες και σειρές

Νewsroom
By Νewsroom Add a Comment Tags:
4 Min Read

Στόχος του κινήτρου cash rebate είναι η τόνωση της εγχώριας οικονομίας μέσω της προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων με την παράλληλη ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την αύξηση της απασχόλησης

-Advertisement-

Στα 79 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται έως τώρα η συνολική επένδυση στην χώρα μας από την παραγωγή επιχορηγούμενων τηλεοπτικών σειρών και κινηματογραφικών ταινιών. Πρόκειται για τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης εφαρμογής του επενδυτικού κινήτρου χρηματοδότησης οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα σε ποσοστό 35%. Στόχος του κινήτρου cash rebate είναι η τόνωση της εγχώριας οικονομίας μέσω της προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων με την παράλληλη ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την αύξηση της απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αρμόδιου υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έως σήμερα 48 οπτικοακουστικές παραγωγές έχουν υπαχθεί στο κίνητρο, 19 βρίσκονται στο στάδιο εξέτασης από τον υπουργό και αναμένεται η έκδοση της σχετικής απόφασης, 7 βρίσκονται στο στάδιο εξέτασης από την επιτροπή αξιολόγησης του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και 6 βρίσκονται στο αρχικό στάδιο ελέγχου πληρότητας της αίτησης. Η δημόσια δαπάνη (επιστροφή cash rebate) των παραγωγών αυτών ανέρχεται περίπου στα 26 εκατομμύρια ευρώ.

Από τα παραπάνω 80 έργα, 41 αποτελούν εγχώριες και 39 διεθνείς παραγωγές (ευρωπαϊκές, διασυνοριακές, συμπαραγωγές με Ελλάδα, ασιατική) με ενδεικτικές χώρες προέλευσης: ΗΠΑ, N.Κορέα, Κίνα, Ισραήλ, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Φιλανδία, Τουρκία, Αλβανία, Κύπρος, Σερβία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Σουηδία. Ήδη, 16 έργα έχουν ολοκληρώσει τα γυρίσματα και υπέβαλαν αίτηση για να εισπράξουν το ποσό της επιχορήγησης, που τους αναλογεί.

- Advertisement -
-Advertisement-

Από τα γυρίσματα, που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, δημιουργούνται 22,500 περίπου θέσεις απασχόλησης (ηθοποιοί, τεχνικοί, βοηθητικοί, συνεργεία κλπ.) Τα γυρίσματα πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα σε πάνω από 110 τοποθεσίες (Αττική, Νίσυρος, Δήλος, Κέρκυρα, Κρήτη, Καλάβρυτα, Μύκονος, Ηράκλειο, Χαλκιδική, Κως, Αντίπαρος, Αίγινα, Ισθμός, Μονεμβασιά, Ναύπλιο, Αλίαρτος, Θεσσαλονίκη, Ηλεία, Αρκαδία, Αράχοβα, Κύθηρα, Χανιά, Πάτρα, Γαλαξίδι, Θήβα, Λαμία, Ζαγοροχώρια, Μετέωρα, Πάρος, Μακεδονία, Θράκη).

Το επενδυτικό κίνητρο cash rebate, ως εργαλείο προσέλκυσης ξένων και εγχώριων άμεσων επενδύσεων, λειτουργεί στο εξωτερικό από το 1990 (αρχικά Καναδάς και ΗΠΑ, στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο). Στην Ευρώπη το κίνητρο αυτό εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες, με ένα εύρος στο ποσοστό επιστροφής που κυμαίνεται μεταξύ 25 και 45% επί των επιλέξιμων δαπανών: 25% (Γερμανία, Λιθουανία, FYROM, Τσεχία, Γεωργία, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ισλανδία, Νορβηγία, Φιλανδία, Ισλανδία, Ουκρανία, Κροατία, Σερβία), 30% (Γαλλία, Ολλανδία, Εσθονία), 32% (Ιρλανδία) 40% (Μάλτα), έως 35% στην Ισπανία (40% στις Κανάριες Νήσους) και έως 45% στο Βέλγιο και τη Ρουμανία.

Εκτός Ευρώπης, το ποσοστό επιστροφής επί των επιλέξιμων δαπανών έχει ένα αντίστοιχο εύρος: στις ΗΠΑ εφαρμόζεται σε 39 πολιτείες και διαφέρει από πολιτεία σε πολιτεία (π.χ. 25% στη Μασαχουσέτη, στη Καλιφόρνια και στη Χαβάη, 30-35% στη Νέα Υόρκη, 30% στη Φλόριντα και στο Κονέκτικατ, έως 40% στη Βιρτζίνια, έως 42% στην Ουάσιγκτον, έως 45% στο Ιλινόις και τη Λουϊζιάνα), στον Καναδά επίσης διαφέρει από περιφέρεια σε περιφέρεια (20-30%, και έως 70% στο εργασιακό κόστος), στη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Αφρική και τη Νότια Κορέα είναι 25%, στη Μαλαισία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 30%, στην Αυστραλία και τον Άγιο Μαυρίκιο 40%, στη Κίνα ανάλογα με την περιοχή έως 40%, ενώ υπάρχουν και πιο ακραίες περιπτώσεις όπου το συγκεκριμένο επενδυτικό κίνητρο δύναται να επιστρέφει στον δικαιούχο το 47% (Νησιά Φίτζι), το 50% (Σιγκαπούρη), το 55% (Τρινιντάντ) και έως το 60% στη Κολομβία.

-Advertisement-
Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *