Επανέρχονται οι συλλογικές συμβάσεις στο Δημόσιο

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
3 Min Read

Να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις στο Δημόσιο από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σχεδιάζει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να δοθεί μήνυμα ότι επανέρχεται σταδιακά μια κανονικότητα στο εργασιακό περιβάλλον.

-Advertisement-

Στόχος του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι η επανεκκίνηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με στόχο την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης προετοιμάζει σχέδιο νόμου που θα επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με το “Έθνος”, πολιτικός στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι διπλός. Από τη μία πλευρά επιδιώκει να στείλει το μήνυμα ότι η χώρα και ο κρατικός μηχανισμός έπειτα από έξι χρόνια μνημονιακών πολιτικών επιστρέφει σε μία κανονικότητα στο επίπεδο των εργασιακών σχέσεων, καθώς το κράτος θα πρωτοστατήσει στη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων με τη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης. Παράλληλα όμως η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι η εκκίνηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τους δημοσίους υπαλλήλους θα αποτελέσει εφαλτήριο και βάση εκκίνησης για τις αντίστοιχες συλλογικές διαπραγματεύσεις που πρέπει να γίνουν στον ιδιωτικό τομέα.

Το στοίχημα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι να αποδείξει ότι μέσα από συλλογικές διαδικασίες και αμοιβαίους συμβιβασμούς μπορεί να επιτευχθεί το μίνιμουμ της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να λειτουργήσει ο κρατικός μηχανισμός, συνυπολογίζοντας τα νέα δεδομένα που έχει διαμορφώσει το μνημόνιο και η οικονομική κρίση.

 

Το περιεχόμενο των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα αφορά μία σειρά από θέματα που απασχολούν το προσωπικό στον κρατικό μηχανισμό, όπως είναι:

· Οι προσλήψεις που πρέπει να γίνουν στις κρατικές υπηρεσίες. Θα επιδιωχθεί συμφωνία, όχι μόνο στον αριθμό αλλά και στις ειδικότητες με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί από τη συμφωνία με τους δανειστές.

· Τα προσόντα διορισμού των νέων υπαλλήλων ανά κατηγορία και ειδικότητα.

· Το καθεστώς τοποθετήσεων, καθώς επίσης και οι πρόσθετες αμοιβές αλλά και τα επιδόματα που αποδίδονται στους υπαλλήλους. Εκτιμάται ότι ο τομέας των αμοιβών είναι το σημαντικότερο τμήμα των διαπραγματεύσεων, καθώς στις συζητήσεις και τις τελικές αποφάσεις θα ληφθούν υπόψη και από τις δύο πλευρές τα οικονομικά δεδομένα και το πλαίσιο συμφωνίας της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές.

· Οι άδειες που θα λαμβάνουν οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές. Η κυβέρνηση επιλέγει το δρόμο του διαλόγου για την επίλυση του θέματος των αδειών που είχε απασχολήσει και τις προηγούμενες κυβερνήσεις καθώς και τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

· Οι χρόνοι απασχόλησης ανά ειδικότητα και κλάδο. Θα εξεταστούν τα ειδικά καθεστώτα που ισχύουν σε συγκεκριμένες ειδικότητες και θα συζητηθεί αναλυτικά η εφαρμογή του ωραρίου ανά τομέα κρατικής διοίκησης ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες των επιμέρους χωρών.

Πηγή

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *