Η Le Monde σκιαγραφεί με ρεπορτάζ και φωτογραφίες το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών – Εκτενές αφιέρωμα του καναλιού France 3 στην «αφύπνιση» της Ελλάδας – Αναφορές στα μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και στην… αυστηρότητα του Νίκου Χαρδαλιά που έχει αναλάβει την επιτήρηση του πληθυσμού, από το ένα άκρο της χώρας μέχρι το άλλο
Με… ύμνους και για την επιστροφή στη «νέα κανονικότητα» συνεχίζουν τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης τις αναφορές στην χώρα μας.
Μετά τα ευμενή σχόλια για τα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση για το lockdown, τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα του εξωτερικού επαινούν την χώρα μας και για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί να ανατάξει την ελληνική οικονομία χωρίς όμως να ρισκάρει όσα πέτυχε με την διαχείριση της πανδημίας.
Χαρακτηριστικά είναι όσα μεταδίδουν σήμερα με επιτόπια ρεπορταζ η Le Monde που σκιαγραφεί με φωτογραφίες το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών αλλά και το εκτενές αφιέρωμα του καναλιού France 3 για την «αφύπνιση» της Ελλάδας το οποίο υπενθυμίζει τα μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της κρίσης και υπογραμμίζει την αυστηρότητα του Νίκου Χαρδαλιά που έχει αναλάβει την επιτήρηση του πληθυσμού, από το ένα άκρο της χώρας μέχρι το άλλο.
Η Le Monde
Από τις 8 π.μ. το Σάββατο 16 Μαΐου, η Fidanka Milano βρίσκεται στη θέση της μπροστά από το γραφείο εισιτηρίων στη Βουλιαγμένη, 18 χλμ νότια της Αθήνας. Γάντια, μάσκα μαύρου υφάσματος, πρέπει να μετρά τον αριθμό των ατόμων που εισέρχονται και φεύγουν. Η αμμώδης παραλία, που εκτείνεται σε μήκος πάνω από 650 μέτρα, μπορεί κανονικά να φιλοξενήσει έως 3.000 άτομα, αλλά λόγω των μέτρων αποστασιοποίησης, που επέβαλε η κυβέρνηση λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, μόνο 1.500 άτομα μπορούν να βρίσκονται στην παραλία.Για πρώτη φορά από τις 23 Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία επιβλήθηκε ο περιορισμός στην Ελλάδα, οι διαχειριστές παραλιών, εστιατόρια ή μπαρ, που διαθέτουν ξαπλώστρες και ομπρέλες στις 515 ακτές της χώρας μπόρεσαν να επιστρέψουν στην εργασία τους, αυτό το Σαββατοκύριακο, νωρίτερα από το αναμενόμενο λόγω του καύσωνα με θερμοκρασίες, που πλησιάζουν τους 38 βαθμούς Κελσίου. Το μεσημέρι, η παραλία της Βουλιαγμένης είναι ήδη γεμάτη και μπορεί να φιλοξενήσει μόνο δώδεκα ακόμη άτομα. «Ασφυκτιώ κάτω από τη μάσκα μου, είναι πολύ κουραστικό να δουλεύω υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά πρέπει να σεβόμαστε τους κανονισμούς για να καθησυχάσουμε όλους. Αυτή η πρώτη μέρα είναι μια δοκιμή για ολόκληρη τη σεζόν! », αναφέρει η Fidanka.
Το προσωπικό είναι απασχολημένο παντού, οι ξαπλώστρες ψεκάζονται με σπρέι μόλις φύγει ένας πελάτης, το πάτωμα λειαίνεται με τσουγκράνα. Τριάντα άτομα εργάζονται στη μονάδα, περίπου δέκα ακόμη άτομα προσλήφθηκαν για να ανταποκριθούν στα μέτρα που επέβαλε η υγειονομική κρίση. Με ένα μεγάφωνο, οι κανόνες που πρέπει να τηρούνται υπενθυμίζονται τακτικά στους κατοίκους της πόλης βγήκαν για βόλτα.
«Πρέπει να επιτρέψουμε στους Αθηναίους να απολαμβάνουν τη δροσιά της θάλασσας, αλλά για την προστασία όλων των επισκεπτών είναι απαραίτητο να εφαρμόζονται μέτρα αποστασιοποίησης, δηλαδή τουλάχιστον 4 μέτρα απόστασης μεταξύ των ομπρελών και όχι περισσότερο από 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ. », εξηγεί ο Χρήστος Πέτσας, διευθυντής της μονάδας, που ανήκει στον ελληνικό οργανισμό που διαχειρίζεται τα δημόσια ακίνητα.
Ανήσυχος, ο Χρήστος προβλέπει «πτώση κατά 80% των ξένων παραθεριστών που έρχονται στην Αθηναϊκή Ριβιέρα αυτό το καλοκαίρι». Αλλά μετά από αυτήν την πρώτη επιτυχημένη μέρα, μπορούμε να πούμε στους τουρίστες ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να έρχονται διακοπές στην Ελλάδα», ελπίζει . Καθισμένος σε μια ξαπλώστρα, όπου έβαλε προσεκτικά την μπλε του πετσέτα, ο Ιάσωνας Παπαδόπουλος χαίρεται που μπορεί να κάνει το πρώτο του θαλάσσιο μπάνιο της χρονιάς.
«Ήμασταν περιορισμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, περιορίσαμε τη ζημιά, καθώς είχαμε λίγους θανάτους στη χώρα μας. Αλλά τώρα θέλουμε να ζήσουμε ξανά, να επωφεληθούμε ξανά από τις όμορφες παραλίες μας», αναφέρει ο νεαρός που πλήρωσε εισιτήριο 5 ευρώ για να απολαύσει « μέχρι το ηλιοβασίλεμα την ακτή με τους φίλους του». Αλλά πίσω από το χαμόγελό του, ο Ιάσονας είναι ανήσυχος, ο ίδιος όπως και όλη του η οικογένεια εργάζεται στον τουρισμό: «Εάν οι ξένοι τουρίστες δεν έρθουν αυτό το καλοκαίρι, πολλοί από εμάς κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά μας.
Ούτε οι Έλληνες μπορούν να ταξιδέψουν όπως πριν, λόγω των οικονομικών συνεπειών του περιορισμού. Ίσως η κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης του κοινωνικού τουρισμού και να επιτρέψει στους Έλληνες που επλήγησαν από την κρίση να απολαύσουν διακοπές, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τους επαγγελματίες του τουρισμού».
Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει πτώση 10% του ΑΕΠ το 2020, και το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε επίσης να υπερβεί το όριο του 20% φέτος.
Αντιμέτωπη με αυτές τις δραματικές προβλέψεις, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να κάνει τα πάντα για να επανεκκινήσει τη μηχανή, σε μια χώρα όπου ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ. Πολλές θαλάσσιες και αεροπορικές γραμμές θα ξαναρχίσουν σταδιακά κατά τη διάρκεια του μήνα. Από τη Δευτέρα, οι Έλληνες θα μπορούν να ταξιδεύουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη ή την Εύβοια.
Οι πτήσεις εσωτερικού ξαναρχίζουν επίσης, ενώ ορισμένες αεροπορικές εταιρείες έχουν προγραμματίσει πτήσεις από και προς άλλες ευρωπαϊκές πόλεις ήδη από τον Μάιο. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε την Πέμπτη «να βρει έναν τρόπο να επιστρέψει ο κόσμος με ασφάλεια». «Είμαστε ανοιχτοί για να ξεκινήσει η σεζόν την 1η Ιουλίου, (…) αυτό το καλοκαίρι θέλουμε να έχουμε ένα μεγάλο μερίδιο από τη τουριστική πίτα στην Ευρώπη», πρόσθεσε.
Το Σάββατο το απόγευμα, στη Βουλιαγμένη, ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Έλληνας Υπουργός Ανάπτυξης, επιθεώρησε τους χώρους, συνοδευόμενος από το δήμαρχο της πόλης: «Καταφέραμε να περιορίσουμε την επιδημία με μόνο 160 νεκρούς αυτήν τη στιγμή. Εδώ και δύο εβδομάδες, πραγματοποιήσαμε μια σταδιακή άρση του περιορισμού, η οποία ήταν επιτυχής καθώς δεν παρατηρήσαμε καμία αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων. Πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουμε μια νέα πρόκληση, την οικονομική ανάκαμψη. Ο τουρισμός, ακόμα κι αν θα είναι λιγότερο σημαντικός από ότι άλλες χρονιές, πρέπει να επανακκινήσει με κάθε κόστος αυτό το καλοκαίρι! “Το ρεπορτάζ συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Το τηλεοπτικό δίκτυο France 3
Στη σημερινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού France 3 «Nous Les Europeéns», που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Francis Letelier, με θέμα τον τουρισμό , παρουσιάστηκε εκτενές ρεπορτάζ περίπου 11 λεπτών, της Alexia Kefalas από την Ελλάδα.
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η Αθήνα ξυπνά σιγά σιγά από το λήθαργο και υπάρχουν πολύ λίγοι τουρίστες για να επισκεφθούν τους θησαυρούς της πολιτιστικής της κληρονομιάς. «Παρόλο που για πολύ καιρό μας λέγαν ότι είμαστε το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, τα τρομερά παιδιά, τώρα θεωρώ ότι σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης , ξέρουμε να πειθαρχούμε όπως στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004, αυτή τη φορά για την υγεία μας», αναφέρει κάτοικος της Πλάκας, στην Αθήνα. Με λιγότερο από 160 θύματα και περίπου 3000 κρούσματα του κορωνοϊού σε 10 εκ. κατοίκους, η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που είχε χειρίστηκε καλύτερα την επιδημία του κορωνοϊού.
Παρότι υπήρχαν όλα τα στοιχεία μιας νέας τραγωδίας,- η χώρα έχει το μεγαλύτερο αριθμό ηλικιωμένων στην Ευρώπη και κυρίως, βγαίνει από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης και επώδυνων περικοπών του προϋπολογισμού. Επομένως πως η Ελλάδα κατάφερε να προφυλαχτεί; Σε απάντηση το ρεπορτάζ δείχνει το μήνυμα του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, που αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι η προτεραιότητά μας είναι να σώσουμε τις ζωές και για το λόγο αυτό επιβάλαμε πολύ νωρίτερα πρωτοφανή μέτρα σε κατάσταση ειρήνης. Στη συνέχεια το ρεπορτάζ αναφέρεται στις δυνάμεις της δημόσιας τάξης οι οποίες έδρασαν και αυτές αμέσως με τρόπο αποφασιστικό.
Κλείσιμο των συνόρων, καραντίνα σε ταξιδιώτες, ανίχνευση όλων των θετικών περιπτώσεων καθώς και μηνύματα σε τρεις γλώσσες ( και γαλλικά) από τις περιπολίες της αστυνομίας, σε για να αποτρέψουν τις εξόδους.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ευθύς, με αυστηρό τόνο, ακόμα και με την άρση του περιορισμού, ενισχύει την επιτήρηση του πληθυσμού, από το ένα άκρο στο άλλο της χώρας. Στη συνέχεια το ρεπορτάζ παρουσιάζει δηλώσεις του Ν. Χαρβαλιά σχετικά με το τρόπο διαχείρισης των κρουσμάτων αυτής της επιδημίας κατά περιοχές.
Αυτή η συστηματική ανίχνευση συνοδεύεται από επικοινωνιακά μηνύματα που παρουσιάζονται από όλους τους σταθμούς. Το ρεπορτάζ δείχνει το σχετικό επικοινωνιακό σποτ της πολιτικής προστασίας. «Οι Έλληνες γνώριζαν ότι αν πάνε στο νοσοκομείο θα είχαν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες», αναφέρει νέας κάτοικος. Μετά από χρόνια λιτότητας και δραστικές περικοπές, το σύστημα υγείας στην Ελλάδα ήταν σε άσχημη κατάσταση.
Οι μονάδες των επειγόντων περιστατικών παραδόξως, ανάπνευσαν με τον περιορισμό αλλά μόνο προσωρινά. Ο Μιχάλης Γιαννάκος, Προέδρος των νοσοκομειακών γιατρών, μιλά για τα προβλήματα της κατάστασης των νοσοκομείων. Από την εποχή που η Ελλάδα ετέθη σε δημοσιονομική εποπτεία από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, o προϋπολογισμός της ελέγχεται και είναι δύσκολο να ζητήσει ένα νέο δάνειο από την ΕΕ.
Η ελληνική κυβέρνηση στράφηκε στη γενναιοδωρία των εφοπλιστών, όπως το ίδρυμα Onassis, που αγόρασε περίπου 13 εκ. μάσκες από την Κίνα. Μιλά σχετικά η Αφροδίτη Παναγιώτου, δ/ντρια του ιδρύματος. Και δεν είναι μόνο οι εφοπλιστές, η Κίνα πρόσφερε επίσης στην Ελλάδα μάσκες και η Coscο που κατέχει το λιμάνι του Πειραιά από το 2016, μοίρασε πακέτα με μάσκες σε τρεις δήμους του Πειραιά, κάτι που χαιρετίστηκε από του Έλληνες αν και δεν είναι ανόητοι, γνωρίζουν ότι οι επενδυτές του Πεκίνου, στοχεύουν στην ιδιωτικοποίηση της κρατικής εταιρείας. Σήμερα η μάσκα είναι υποχρεωτική με πρόστιμο 135 ευρώ, η οικονομική δραστηριότητα έχει πέσει στο χαμηλότερο σημείο, οι καταστηματάρχες φορούν μάσκες.
Μια κρίση που χτύπησε με μεγάλη δύναμη την τουριστική βιομηχανία. Περίπου 30 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα πέρυσι, τρεις φορές περισσότεροι από τον πληθυσμό της.
Ο τουρισμός είναι ο δεύτερος πυλώνας της οικονομίας μετά την εμπορική ναυτιλία, ο τομέας απασχολεί έναν εργαζόμενο στους πέντε και τα έσοδα από το τουρισμό ανέρχονταν στα 18 δις περίπου. Με τον περιορισμό, η δραστηριότητα μειώθηκε περισσότερο από 80%.
Στη Εύβοια τα ξενοδοχεία υποδέχονταν τους τουρίστες τη σεζόν που άρχιζε μέσα Μαρτίου και τέλειωνε τον Οκτώβριο. Όλα είναι έτοιμα εδώ και δυο μήνες για να υποδεχτούν τους πρώτους επισκέπτες. Η προτεραιότητα των αρχών είναι να σωθεί η τουριστική περίοδος.
Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για τον τουρισμό. Οι Έλληνες περιμένουν την ευρωπαϊκή βοήθεια σε τουριστικό επίπεδο αλλά και οικονομικό και κυρίως λόγω της μεταναστευτικής κρίσης. Στα κέντρα υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου περισσότερα από 40.000 άτομα προσπαθούν να επιβιώσουν σε άθλιες συνθήκες. Κυρίως στη Μόρια στη Λέσβο. Στη συνέχεια μιλά ο Νικήτας Κανάκης από τη ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου» σχετικά με τις άθλιες συνθήκες στη Μόρια και τους υγειονομικούς κινδύνους.