Επαγγελματικές ευκαιρίες ζωής μέσα από την πανδημία

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
5 Min Read

«Έχεις βρεθεί ξαφνικά (λόγω κορονοϊού) με αρκετό ελεύθερο χρόνο, καθαρό μυαλό και ηρεμία από τις καθημερινές δραστηριότητες; Ίσως είναι οι ιδανικές συνθήκες για να “ ψαχτείς” λίγο μέσα σου, να δώσεις μια απάντηση στα θέματα που σε προβληματίζουν και να κάνεις ένα σχέδιο για ένα επαγγελματικό μέλλον που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου!».

Το μήνυμα αυτό που καλούσε νέους και νέες 18 έως 29 ετών για συμμετοχή σε δωρεάν online ατομικές συναντήσεις για Συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Career Coaching, κινητοποίησε άμεσα την 28χρονη Χρύσα Σέρφου η οποία αποφάσισε να δει πιο καθαρά τις επαγγελματικές της προοπτικές. Η πρώτη συνάντηση online με έναν από τους 22 συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού που συμμετέχουν στο πρόγραμμα υπήρξε καθοριστική. Το γεγονός ότι κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό αλλά και στοιχεία του χαρακτήρα της, όπως η ηρεμία και η δυνατότητα να ακούει προσεκτικά τον συνομιλητή της, οδήγησαν τον σύμβουλο με τον οποίο μιλούσε, στην πρόταση να συμμετέχει και η ίδια ως σύμβουλος στο πρόγραμμα.

«Μπήκα στο σεμινάριο για να αναζητήσω συμβουλευτική και τελικά βρέθηκα να την παρέχω» αναφέρει η ίδια στο ΑΠΕ- ΜΠΕ και τονίζει ότι πέραν από μια αλλαγή επαγγελματικής πορείας, η διαδικασία αυτή την βοήθησε να αντιληφθεί τι επιθυμεί πραγματικά να κάνει στη ζωή της. Σήμερα η Χρύσα αποκτά επαγγελματική εμπειρία στον χώρο της Συμβουλευτικής Επαγγελματικού Προσανατολισμού, εμπλουτίζει το βιογραφικό της με εθελοντική δραστηριότητα, δηλώνει ότι δεν θα επιστρέψει στον τομέα του τουρισμού και υπογραμμίζει ότι μόλις ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό της θα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Μια 24χρονη που μιλάει «από την καρδιά της» προσεγγίζει τα ασυνόδευτα

- Advertisement -

Σε μια εντελώς διαφορετική περίπτωση, 24χρονη γυναίκα που είχε για τον εαυτό της την εντύπωση ότι είναι εσωστρεφής και περνά πολλές φορές απαρατήρητη, εξεπλάγην όταν στο πλαίσιο του προγράμματος Επαγγελματικού Προσανατολισμού ζήτησε την άποψη των κοντινών της ανθρώπων για τα «δυνατά» της σημεία. Δύο από αυτούς ανέφεραν ότι μπορεί να μην μιλάει συχνά, αλλά όταν το κάνει, μιλάει μέσα από την καρδιά της και έτσι προσελκύει το ενδιαφέρον των συνομιλητών της. Μέσα από την επικοινωνία της με τον σύμβουλο του προγράμματος, αποφάσισε να υποβάλλει αίτηση για θέση φροντίστριας ασυνόδευτων ανηλίκων σε ξενώνες που έχουν φτιαχτεί για τα παιδιά αυτά, ώστε να αποκτήσει προϋπηρεσία στο προσφυγικό και στη συνέχεια να προσεγγίσει την αντίστοιχη αγορά εργασίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, φοιτήτρια που ολοκληρώνει τις σπουδές της στην ειδική αγωγή διαπίστωσε ότι δεν έχει τις ψυχολογικές αντοχές που απαιτούνται για την εκπαιδευτική ενασχόληση με παιδιά που αντιμετωπίζουν από ελαφρά έως σοβαρά προβλήματα. Από την διαδικασία του Επαγγελματικού Προσανατολισμού, προέκυψε η αγάπη της για το τραγούδι αλλά και η επαγγελματική κατεύθυνσή της προς τον τομέα της μουσικοθεραπείας, ώστε να συνδυάσει το αντικείμενο των σπουδών της, την αγάπη της για τη μουσική και την ενασχόληση με τα παιδιά, με τέτοιο τρόπο που να μην επιβαρύνεται ψυχολογικά και να μπορεί να προσφέρει.

Ένας καθρέφτης για τους νέους και τις νέες

«Λειτουργήσαμε σαν καθρέφτης, ώστε τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα να απαντούν σε ερωτήσεις που, δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να κάνουν στον εαυτό τους, λόγω γρήγορων ρυθμών και καθημερινότητας» σημειώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού και Career Coach, Κώστας Σιμιτόπουλος. Ο ίδιος εκτιμά ότι «ο χρόνος που είχε ο καθένας μας διαθέσιμο κατά τη διάρκεια του lock down ήταν τελικά κρίσιμος για να κινητοποιηθεί προς την κατεύθυνση της εξέλιξής του, προσωπικής και επαγγελματικής». Όσο για τους νέους και τις νέες αυτής της ηλικιακής ομάδας 18 με 29, εκφράζει την ισχυρή πεποίθηση ότι «πέρα από την επαγγελματική τους αποκατάσταση, αναζητούν το νόημα που μπορεί να τους δίνει η εργασία τους, ώστε να υπάρχει μια μορφή κοινωνικής προσφοράς, να συμβάλλουν με κάποιο τρόπο στο να αλλάξει ο κόσμος προς το καλύτερο».

Διακόσιες πέντε αιτήσεις, είκοσι δύο σύμβουλοι

Το πρόγραμμα συμβουλευτικής που ξεκίνησε η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία νέων «Συμμετέχω» στις αρχές Απριλίου, λίγο μετά το lockdown, έχει δεχτεί 205 αιτήσεις από νέους και νέες ενώ σε αυτό συμμετέχουν εθελοντικά 22 σύμβουλοι που παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν. Σημείο αιχμής είναι να αντιληφθούν οι συμμετέχοντες ότι οι επιμέρους προσπάθειές τους στον επαγγελματικό τομέα θα πρέπει όλες να εξυπηρετούν έναν κοινό στόχο, ο οποίος θα βρίσκεται σε συμφωνία με τα στοιχεία του χαρακτήρα τους, τις προσωπικές δεξιότητες και επιθυμίες τους και θα προσφέρει δυνατότητες βιοπορισμού και προσωπικής εξέλιξης.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

TAGGED:
Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *