ΕΟΠΥΥ: Κατανόηση για τα οικονομικά προβλήματα των ιδιωτικών φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Νίκος Μώκος
By Νίκος Μώκος Add a Comment
3 Min Read

Συνάντηση μεταξύ της αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ και του συντονιστικού οργάνου των ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη – Η συνάντηση έγινε έπειτα από επιστολή του ΙΣΑ στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Η συνάντηση έγινε έπειτα από επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, για τη «δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι ιδιωτικοί φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, από τις οριζόντιες περικοπές των προηγούμενων ετών».

Ο κ. Κικίλιας αναγνώρισε τη δυσχερή οικονομική κατάσταση των ιδιωτικών φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και σε συνέχεια αυτού έγινε η συνάντηση με την κυρία Καρποδίνη.

Η αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ εξέφρασε την κατανόησή της για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει ο κλάδος των εργαστηριακών, Κλινικοεργαστηριακών ιατρών και Πολυιατρείων και δεσμεύθηκε ότι τις επόμενες 15 ημέρες θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τον ΕΟΠΥΥ και στην οποία θα συζητηθούν οι προτάσεις του Οργανισμού αναφορικά με τον τρόπο που θα γίνει η κατανομή των 120 δόσεων του Clawback.

Σχετικά με το ζήτημα του Clawback του 2019, διευκρινίστηκε ότι το κονδύλι που είχε ανακοινωθεί από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ουδέποτε εντάχθηκε στον προϋπολογισμό. Δόθηκε, λοιπόν, εντολή από τον Υπουργό Υγείας να υλοποιηθεί άμεσα η αύξηση του προϋπολογισμού έτσι ώστε ο προϋπολογισμός διαγνωστικών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων να φτάσει τα 393 εκατομμύρια ευρώ.

Με το κλείσιμο του τελευταίου τριμήνου του τρέχοντος έτους, οπότε και ο ΕΟΠΥΥ θα έχει σαφή εικόνα για το ύψος των δαπανών, θα εξεταστούν όλες οι παράμετροι για την περαιτέρω ενίσχυση του προϋπολογισμού μας.

Από το 2020 θα υπάρξει συνολική αύξηση του προϋπολογισμού των δαπανών υγείας, ανάλογη με την αύξηση του ΑΕΠ, μέρος της οποίας θα κατανεμηθεί και στους δικούς μας προϋπολογισμούς. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα μελετηθούν και άλλους είδους λύσεις, σε συνεργασία με τον ΙΣΑ και το Συντονιστικό όργανο, για να υπάρξει σταδιακά ελάττωση και ουσιαστική κατάργηση του Clawback.

«Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας γιατί φαίνεται ότι ξεκινά μια νέα εποχή καλής και εποικοδομητικής συνεργασίας, τόσο με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όσο και με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Αναμένουμε τις περαιτέρω προτάσεις και ευελπιστούμε ότι θα βρεθεί λύση στο αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει οι φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο ΙΣΑ θα συνεχίσει να διεκδικεί δυναμικά τα δικαιώματα των μελών του, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *