Επιχειρηματίας από τον κλάδο των ιδιωτικών κλινικών εξηγεί στο Iatronet ότι ”ένας από τους όρους της σύμβασης είναι το 1,8% από το σύνολο των υποβολών που κάνουμε ως κλάδος να πάει στη στήριξη- κάλυψη των αναγκών του οργανισμού’’.
Δέκα εκατ. ευρώ περίπου απαιτεί ο ΕΟΠΥΥ από τις Ιδιωτικές κλινικές με βάση τους όρους που έχει θέσει στη νέα σύμβαση, προκειμένου να καλυφθούν μισθολογικές απαιτήσεις του προσωπικού του Οργανισμού. Αυτό υποστηρίζει στο Ιatronet, επιχειρηματίας από τον κλάδο των ιδιωτικών κλινικών και εξηγεί ότι ‘’ένας από τους όρους της σύμβασης είναι το 1,8% από το σύνολο των υποβολών που κάνουμε ως κλάδος να πάει στη στήριξη- κάλυψη των αναγκών του οργανισμού’’. Αν, λοιπόν, πούμε, κατά την ίδια πηγή, ότι πέρυσι το σύνολο των ιδιωτικών κλινικών της χώρας υπέβαλε τιμολόγια 600 εκατ. ευρώ, το 1,8 % είναι περί τα 10 εκατ. ευρώ.
Άρα, το ερώτημα του ίδιου είναι να απαντήσει η κυβέρνηση αν θέλει να συνεχίσει να υπάρχει ιδιωτικός τομέας στη χώρα. Και συνεχίζει: στην περίπτωση που δεν θέλει, να το ξεκαθαρίσει, έτσι ώστε ο κάθε επιχειρηματίας να ενεργήσει αναλόγως.
Αν όμως, αναρωτιέται η ίδια πηγή, θέλει ο ΕΟΠΠΥ να υπάρχουν και αύριο ιδιωτικές κλινικές, τότε πρέπει να αλλάξει ριζικά τους όρους της σύμβασης δημιουργώντας όφελος δικό του αλλά και του παρόχου.
Στο πλαίσιο αυτό τονίζει:
- οι υπηρεσίες από τις ιδιωτικές κλινικές πρέπει να πληρώνονται κανονικά, σε αντίθετη περίπτωση να απορρίπτει τα εισιτήρια εισαγωγής αν ξεφεύγουν του προϋπολογισμού. Είναι μία απόφαση που έχει πολιτικό κόστος, καθώς ουσιαστικά στέλνεις τον ασφαλισμένο στο Δημόσιο νοσοκομείο- αλλά και από την άλλη, ο πάροχος θέλει να πληρωθεί.
- Ο προϋπολογισμός των 235 εκατ. ευρώ είναι ανεπαρκής. Σε πρώτη φάση πρέπει να αυξηθεί κατά 36 εκατ. ευρώ, καθώς πλέον στον κωδικό ιδιωτικών κλινικών συμπεριλαμβάνεται και το Ερρίκος Ντυνάν (που μέχρι πρότινος ήταν νοσοκομείο ειδικού σκοπού).
- Η αύξηση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΦΠΑ σημαίνει μία επιπλέον επιβάρυνση συνολικά για τις ιδιωτικές κλινικές, της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ.
- Δεν είναι δυνατόν μέσα στον προϋπολογισμό να περιέχονται και οι αμοιβές των γιατρών. Υπάρχει ήδη “μαύρο χρήμα” -με αυτόν τον όρο θα εκτιναχθεί.
Για τους απίστευτους αυτούς όρους που θέλει να μας επιβάλει ο ΕΟΠΥΥ, σημειώνει ο παράγοντας του κλάδου, προτείναμε να γίνει μία νέα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα, ούτως ώστε με νηφαλιότητα να βρεθεί λύση προς όφελος όλων. Μέχρι στιγμής, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης δεν έχει αποκριθεί σε αυτή μας την πρόταση και αναμένουμε.