Την προσοχή των καταναλωτών στη διακίνηση συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων «για την απώλεια βάρους» όπως OZEMPIC, VICTOZA, SAXENDA, μέσω ιστοσελίδων εφιστά ο ΕΟΦ.
Σύμφωνα με την φαρμακευτική νομοθεσία (ΚΥΑ Δ.ΥΓ3α/Γ.Π. 32221/2013 & Γ.Π. οικ. 22609/20.04.2022) απαγορεύεται τόσο η διαφήμιση όσο και η πώληση εξ αποστάσεως στο κοινό φαρμάκων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή ενώ στους παραβάτες επιβάλλονται επιπλέον υψηλά χρηματικά πρόστιμα.
Υπενθυμίζεται ότι η αγορά συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων μέσω ιστοσελίδων κατά κανόνα οδηγεί σε προμήθεια πλαστών/ψευδεπίγραφων προϊόντων. Οι περισσότερες πληροφορίες μέσω των ιστοσελίδων αυτών είναι παραπλανητικές, αναφέρει ο ΕΟΦ.
Επίσης, η αναφορά μόνο της δραστικής ουσίας συνταγογραφούμενου φαρμάκου σε ιστοσελίδες/έντυπα/μέσα μαζικής ενημέρωσης σαφώς παραπέμπει σε συγκεκριμένο φάρμακο και εξακολουθεί να αποτελεί διαφήμιση στο κοινό, η οποία απαγορεύεται βάσει της ΚΥΑ Δ.ΥΓ3α/Γ.Π. 32221/2013.
Παρακαλούνται οι καταναλωτές/ασθενείς να μην προμηθεύονται σε καμιά περίπτωση φάρμακα από το διαδίκτυο ή άλλες πηγές μη αξιόπιστες, επειδή υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για την υγεία τους.
Παρακαλείται ο Τύπος να αποσύρει άμεσα κάθε δημοσίευμα για συνταγογραφούμενο φάρμακο, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών περί δραστικής ουσίας μόνο. Με μια απλή αναζήτηση, γίνεται άμεσα η αντιστοίχιση με την εμπορική ονομασία.
Οποιασδήποτε παρουσίαση φαρμάκου «ως πληροφόρηση» κατά κανόνα οδηγεί σε αύξηση πωλήσεων ψευδεπίγραφων φαρμάκων από μη νόμιμες πηγές.
newsit.gr