Εντός Οκτωβρίου θα πληρωθούν 8.000 συντάξεις χηρείας

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
2 Min Read

Και τα αναδρομικά των αυξήσεων – Τι θα ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Εργασίας

Την απονομή περίπου 8.000 συντάξεων χηρείας που εκκρεμούν από το 2017 και μετά καθώς και τα αναδρομικά των αυξήσεων αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Eργασίας. Υπενθυμίζουμε ότι εξαιτίας της απουσίας νέου λογισμικού οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει ακόμη την αύξηση από το 50% στο 70% της σύνταξης του θανόντος από το Μάιο του 2019 και μέχρι τον Απρίλιο 2020. Παράλληλα θα εκδοθούν και θα καταβληθούν και όλες οι συντάξεις χηρείας που εκκρεμούν από το 2017 μαζί με τα αναδρομικά ποσά 18 μηνών. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι επιβιώνουν με την προσωρινή σύνταξη χηρείας, η οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 360 ευρώ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Eργασίας μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου δεν θα υπάρχει καμία εκκρεμής αίτηση για σύνταξη χηρείας αφού μπαίνουν στο σύστημα ΑΤΛΑΣ όλες οι εκκρεμείς συντάξεις χηρείας και αγροτών.

Το νέο σύστημα ΑΤΛΑΣ στην πλήρη απόδοσή του στο τέλος του χρόνου θα απονείμει σε αυτές τις δύο κατηγορίες 4.000 συντάξεις το μήνα.

- Advertisement -

Υπενθυμίζεται ότι τη σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου δικαιούνται:

1. Ο επιζών σύζυγος/έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης.

2. Τα τέκνα του θανόντος ασφαλισμένου.

3. Ο διαζευγμένος σύζυγος.

Μάλιστα, με τις αλλαγές που επήλθαν τον Μάιο του 2019, από 17/5/2019 ο επιζών σύζυγος/έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης συνεχίζει να λαμβάνει τη σύνταξη λόγω θανάτου ανεξάρτητα από την ηλικία του, μετά την πρώτη τριετία από την αρχική χορήγησή της. Ακόμη προβλέπεται πλέον η 3ετία ως ελάχιστη διάρκεια γάμου/συμφώνου συμβίωσης, για την αναγνώριση δικαιώματος συνταξιοδότησης σε επιζώντα σύζυγο ή στο έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης.

Η σύνταξη εξακολουθεί να καταβάλλεται στα τέκνα και μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους μόνο στην περίπτωση που κατά τον χρόνο του θανάτου του συνταξιούχου ή του ασφαλισμένου είναι άγαμα και ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία, εφόσον η ανικανότητά τους επήλθε πριν από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.

πηγή: protothema.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *