Ενα μυστήριο που έμενε χωρίς απάντηση για χρόνια λύθηκε όταν οι ιταλικές Αρχές ζήτησαν πληροφορίες μέσω του κοινωνικού δικτύου.
Τα λείψανα ενός Γάλλου σκιέρ που είχε χαθεί στις Αλπεις, στο όρος Μάτερχορν, ταυτοποιήθηκαν μετά από περισσότερο από 60 χρόνια, χάρη σε αίτημα για παροχή πληροφοριών μέσω του κοινωνικού δικτύου.
Για χρόνια οι ιταλικές Αρχές δεν είχαν καμία ένδειξη για την ταυτότητα του άνδρα που είχε πεθάνει πριν από δεκαετίες και για αυτό αποφάσισαν να δουν αν μπορούν να λύσουν το αίνιγμα μέσω Διαδικτύου – πράγμα που έγινε αρκετά εύκολα. Η ιστορία αρχίζει το 2005 όταν είχαν βρεθεί ανθρώπινα λείψανα και εξοπλισμός σκι σε ύψος 3.100 μέτρων στις Αλπεις, στις πλαγιές του Μάτερχορν και σε έδαφος της Ιταλίας κοντά στα σύνορα με την Ελβετία. Οι ιατροδικαστές είχαν εκτιμήσει τότε ότι ήταν περίπου 30 ετών με ύψος 1,75 μέτρα και ότι πέθανε μάλλον την άνοιξη.
Βρέθηκαν ακόμη γυαλιά, ένα ρολόι και κομμάτια από πουκάμισο με κεντημένα αλλά δυσδιάκριτα αρχικά. Η ποιότητα των ξύλινων και γαλλικής κατασκευής σκι έδειχνε ότι ο άνδρας είχε καλή οικονομική κατάσταση. Αλλά παρά ταύτα παρέμενε άγνωστος.
Η απουσία στοιχείων που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό του άνδρα ανάγκασε τις δικαστικές Αρχές της κοιλάδας της Αόστα να ανεβάσουν στα τέλη Ιουνίου τα στοιχεία στο Facebook και να ζητήσουν βοήθεια. Η Γαλλίδα Εμμά Νασέμ άκουσε την ιστορία στο ραδιόφωνο και πίστεψε ότι ο άγνωστος άνδρας θα μπορούσε να είναι ο θείος της Ανρί Λε Μαν, που είχε γεννηθεί το 1919 και είχε χαθεί το 1954.
Η Νασέμ έστειλε στις ιταλικές Αρχές με φωτογραφία του θείου της με γυαλιά και παλτό που έμοιαζαν με αυτά που φορούσε ο άγνωστος. Ο Ροζέ, ο 94χρονος σήμερα νεότερος αδελφός του Ανρί, ανέφερε ότι ο αδελφός του εργαζόταν στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, δεν ήταν παντρεμένος και ότι ήταν ανεξάρτητο άτομο. Είχε νοικιάσει δωμάτιο σε ξενοδοχείο, είπε ακόμη, όπως και ότι είχε χαθεί στις 26 Μαρτίου 1954, την ημέρα των 35 γενεθλίων του.
Στο ξενοδοχείο είχαν βρεθεί μερικές χιλιάδες φράγκα και λιρέτες. Η οικογένεια του Λε Μαν ανέφερε τότε ότι ενημερώθηκε για την εξαφάνιση πολλές ημέρες αργότερα. Την τελική πιστοποίηση παρείχε το τεστ DNA που επιβεβαίωσε οριστικά την ταυτότητα του άνδρα.
Πηγή: protagon