Ενθαρρυντικά σημάδια για την πορεία των εξαγωγών το 2018

Δημήτρης Λάιος
By Δημήτρης Λάιος Add a Comment
2 Min Read
Με προσδοκίες και συγκρατημένη αισιοδοξία ξεκίνησε το 2018 για τις ελληνικές εξαγωγές. Ο τερματισμός της ύφεσης, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά σταθεροποίησης δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη πορεία και τη φετινή χρονιά, ύστερα από το ιστορικό ρεκόρ που κατεγράφη το 2017.
-Advertisement-

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, οι εξαγωγές συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών στο σύνολο του 2017, δηλαδή στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2017, αυξήθηκαν κατά 13,2% και ανήλθαν στα 28,46 δισ. ευρώ από 25,15 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Το προηγούμενο ρεκόρ εξωστρέφειας ήταν το 2012, όταν η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών είχε φθάσει στα 27,34 δισ. ευρώ.

Ενθαρρυντική εξέλιξη αποτελεί επίσης η άνοδος των ελληνικών εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες, ενδεικτικό της στροφής των εξαγωγικών επιχειρήσεων προς νέες αγορές που έχουν προοπτικές καθώς επίσης και το γεγονός πως στα χρόνια της ύφεσης ιδρύθηκαν πάρα πολλές εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Απαραίτητη ωστόσο προϋπόθεση για να εκμεταλλευθούν οι Έλληνες εξαγωγείς τις ευκαιρίες που υπάρχουν στις διεθνείς αγορές, είναι η άρση των αντικινήτρων που ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια την εγχώρια επιχειρηματικότητα, αρχίζοντας από την μείωση της φορολογίας, την πλήρη άρση των capital controls και την αποκατάσταση της χρηματοδότησης, ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν τη “ραχοκοκαλιά” της ελληνικής οικονομίας.

Κρίσιμο βεβαίως ρόλο στην πορεία των εξαγωγών θα διαδραματίσει και η γεωπολιτική κατάσταση που θα επικρατήσει στην ευρύτερη περιοχή καθώς είναι γνωστό ότι η Οικονομία μας είναι ευάλωτη σε εξωγενείς παράγοντες, οικονομικής και γεωπολιτικής φύσης.

Μάλιστα, τρεις από τους πέντε κορυφαίους προορισμούς των ελληνικών προϊόντων (Τουρκία, Βουλγαρία και Κύπρος) είναι οικονομίες που επηρεάζονται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Πηγή: zougla.gr
Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *