Ερώτηση Δημήτρη Παπαδημούλη και Στέλιου Κούλογλου στον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι:
- Πότε θα ενεργοποιηθεί το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης για την Ελλάδα;
- Με ποιον τρόπο θα ενισχυθεί η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας;
Ερώτηση προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατέθεσαν σήμερα οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης και Στέλιος Κούλογλου, σχετικά με την ενεργοποίηση του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης για την Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, οι Έλληνες ευρωβουλευτές στην ερώτησή τους, αφού μνημονεύουν πρόσφατη συνέντευξη του Προέδρου της ΕΚΤ σε ελληνική εφημερίδα, στην οποία σημείωνε ότι “η ποσοτική χαλάρωση άσκησε θετική επίδραση στο κόστος και τη διαθεσιμότητα πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά“, υπενθυμίζουν στον Μάριο Ντράγκι ότι “από το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης έχει αποκλειστεί η Ελλάδα, παρ’ ότι ένα από τους μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια είναι ακριβώς η έλλειψη ρευστότητας”.
Συνεχίζοντας την ερώτησή τους οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητούν από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ να τους ενημερώσει εάν σκοπεύει, και πότε, “να επανεξετάσει την απόφασή της για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης”, καθώς επίσης, “με ποιον τρόπο θα επιδιωχθεί στο εξής η ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας”.
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:
Σε συνέντευξη σε ελληνική εφημερίδα (11/10/15) ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Μάριο Ντράγκι, δήλωσε μεταξύ άλλων: “Η ποσοτική χαλάρωση άσκησε θετική επίδραση στο κόστος και τη διαθεσιμότητα πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά” (των χωρών της Ευρωζώνης). Όπως είναι γνωστό, από το πρόγραμμα της Ποσοτικής Χαλάρωσης έχει αποκλειστεί η Ελλάδα, παρ’ ότι ένα από τους μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια είναι ακριβώς η έλλειψη ρευστότητας. Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο Πρόεδρος της EKT:
1) Σκοπεύει, και πότε, να επανεξετάσει την απόφασή της για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης;
2) Mε ποιον τρόπο θα επιδιωχθεί στο εξής η ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας;