Colpo grosso με τις μειώσεις των αντικειμενικών -Τα νέα εκκαθαριστικά θα υπολογιστούν με νέους συντελεστές και άλλες ανατροπές που κρύβει το πολυνομοσχέδιο.
Διπλό σοκ περιμένει τον Αύγουστο τουλάχιστον 800.000 ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ και όταν θα δουν τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ του 2016 θα διαπιστώσουν πως καλούνται να πληρώσουν από 50 έως 3.425 ευρώ περισσότερα από πέρυσι.
Παρά τις μειώσεις των αντικειμενικών έως και 30%, τα νέα εκκαθαριστικά θα υπολογιστούν με νέους συντελεστές και άλλες ανατροπές που κρύβει το πολυνομοσχέδιο των 285 σελίδων που έφερε, μεσάνυχτα Τετάρτης προς ξημερώματα Πέμπτης, για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση.
Παρότι στην κυβέρνηση επιμένουν ότι μόνον 1 στους 8 ιδιοκτήτες θα δει τελικά αυξήσεις, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων αλλά και αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζουν πως είναι πολλοί περισσότεροι εκείνοι που θα αιφνιδιαστούν όταν αντικρύσουν το εκκαθαριστικό που θα εκδοθεί στα τέλη του καλοκαιριού.
Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, μεσαίοι ιδιοκτήτες θα δουν ότι ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν είναι και τρεις φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον περσινό.
Και αυτό γιατί με τη διάταξη που περιλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο μειώνεται το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού φόρου στα 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ ενώ την ίδια στιγμή η κλίμακα υπολογισμού του φόρου γίνεται επαχθέστερη.
Και σαν να μην έφθαναν το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να εντάξει στον συμπληρωματικό φόρο και τα αγροτεμάχια.
Έτσι βγαίνουν χαμένοι:
– Φορολογούμενοι που κατέχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Οι επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους αυτούς προκύπτουν με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ και την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου έως και 200%.
– Ιδιοκτήτες που για πρώτη φορά θα πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο και για τα αγροτεμάχια. Αυτό σημαίνει ότι φέτος θα είναι μεγαλύτερος αριθμός φορολογούμενων που θα πιαστεί στην «τσιμπίδα» του συμπληρωματικού φόρου.
– όσοι κατέχουν ακίνητη περιουσία που κινείται μεταξύ 400.000 έως 600.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα δουν τον «λογαριασμό» του ΕΝΦΙΑ να αυξάνει κατά 150% έως 325%. Για παράδειγμα φορολογούμενος που έχει στην κατοχή ακίνητα αξίας 400.000 ευρώ εκτός από το βασικό φόρο του ΕΝΦΙΑ θα επιβαρυνθεί και με συμπληρωματικό φόρο ο οποίος από 100 ευρώ που ήταν πέρυσι εκτοξεύεται στα 425 ευρώ φέτος (αύξηση 325 ευρώ).
– Ιδιοκτήτες που έχουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται η έκπτωση κατά 20% που είχαν στον ΕΝΦΙΑ μέχρι το 2015 οι ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.
-Ιδιοκτήτες οικοπέδων. Οι συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου για τα οικόπεδα αυξήθηκαν κατά 23-25%. Αυτό σημαίνει ότι σε όσες περιοχές δεν μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες, ή μειώθηκαν συμβολικά, η αύξηση του φορολογικού βάρους είναι διπλή, και από την αύξηση του συντελεστή οικοπέδου, αλλά και από την αύξηση της κλίμακας του συμπληρωματικού φόρου.
Κερδισμένοι βγαίνουν μόνον όσοι διαθέτουν κατοικίες σε περιοχές όπου μειώθηκε δραστικά η αντικειμενική τιμή. Ωστόσο υπάρχουν πολλές περιοχές όπου παρότι μειώθηκε η τιμή ζώνης, δεν υπάρχει καμία διαφορά στον ΕΝΦΙΑ, γιατί παρέμειναν στο ίδιο κλιμάκιο τιμής ζώνης. Για παράδειγμα στο δήμο Παπάγου η τιμή ζώνης μειώθηκε από τα 2.500 ευρώ/τμ στα 2.050 ευρώ/τμ αλλά η τιμή του ΕΝΦΙΑ ανά τετραγωνικό διατηρείται στα 6 ευρώ.
Αντίστοιχα, μια κατοικία στην Πεύκη συνεχίζει να επιβαρύνεται με 4,5 ευρώ το τ.μ. παρά το γεγονός ότι η τιμή ζώνης υποχώρησε από τα 1.950 ευρώ στα 1.600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Στον αντίποδα, υπάρχουν περιοχές όπου η αλλαγή των τιμών ζώνης, φέρνει μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ άνω του 20%. Στον σχετικό κατάλογο υπάγοντα οι ακριβές ζώνες του Χολαργού, του Χαλανδρίου, του Νέου Ψυχικού, της Καλλιθέας, των Βριλησσίων κλπ
protothema.gr