Νέος φόρος ακίνητης περιουσίας είναι στα «σκαριά». Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ μετά το 2018 και θα υπολογίζεται με βάση τόσο τα ακίνητα που κατέχει ο φορολογούμενος, αλλά και το εισόδημά του.
Ο νέος φόρος θα περιληφθεί στο πακέτο των ελαφρύνσεων που θα προνομεθετηθούν και θα εφαρμοστούν σε περίπτωση που η χώρα πιάνει τους δημοσιονομικούς στόχους της. Θα επιφέρει έσοδα κατά 1 δισ. ευρώ λιγότερα από τον ΕΝΦΙΑ και λογίζεται ως αντισταθμιστικό μέτρο για τις απώλειες που θα υποστούν οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες από την μείωση του αφορολόγητου.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», το σχέδιο της κυβέρνησης θα συζητηθεί με τους θεσμούς, που επιστρέφουν στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου, αλλά αναμένεται μεγάλη «μάχη» για την αποδοχή του από το κουαρτέτο.
Κατ’ αρχάς γιατί οι δανειστές προκρίνουν μείωση των φορολογικών προσώπων και οι θεσμοί δύσκολα θα συμφωνήσουν σε αλλαγή του ΕΝΦΙΑ, που δίνει σταθερά έσοδα. Ακόμη ένα εμπόδιο για την αποδοχή ή μη είναι πως ο νέος φόρος αναμένεται να επιβαρύνει τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, τα οποία οι δανειστές θεωρούν ότι έχουν ήδη πληγεί αρκετά.
Σύμφωνα με διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου, όπως αναφέρει η Καθημερινή, ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ο οποίος θα έχει μικρότερη απόδοση κατά 35%-40%, από τα 2.65 δισ. που δίνει ο υπάρχον φόρος.
Η κυβέρνηση θα δημιουργήσει το νέο φόρο στηριζόμενη στα στοιχεία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, στο οποίο θα αποτυπώνεται το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων, αλλά θα βασίζεται και στα εισοδήματα των ιδιοκτητών. Να σημειωθεί πως το περιουσιολόγιο θα είναι πλήρως λειτουργικό από τον Οκτώβριο του 2018.
Όσο μεγαλύτερα εισοδήματα και περισσότερη ακίνητη περιουσία έχει ο φορολογούμενος, τόσο περισσότερα θα πληρώνει. Στον αντίποδα οι έχοντες χαμηλά εισοδήματα και μικρή ακίνητη περιουσία, ίσως απαλλαχθούν πλήρως.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διευρυνθεί η φορολογητέα βάση με την ένταξη όλων των ακινήτων χωρίς εξαιρέσεις, καθώς και με την κατάργηση φοροαπαλλαγών ή ειδικών καθεστώτων που ισχύουν σήμερα στον ΕΝΦΙΑ.
Το νέο καθεστώς θα διαμορφωθεί μετά την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές τιμές των ακινήτων, η οποία θα φέρει τα πάνω-κάτω στην κτηματαγορά, καθώς θα υπάρξουν περιοχές με σημαντική μείωση των τιμών έως και 30%-40%, ενώ σε άλλες περιοχές η αύξηση θα φτάνει ακόμη και το 100%, κυρίως για αργοτεμάχια-φιλέτα εκτός σχεδίου πόλης και ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες σήμερα υπολείπονται κατά πολύ των εμπορικών τιμών.