Ενεργειακή κρίση: Λύση στο πετρέλαιο ψάχνει η κυβέρνηση με κίνητρα στα νοικοκυριά – Σε πανικό η Ευρώπη ενόψει χειμώνα

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
7 Min Read

Με την ενεργειακή κρίση να βαθαίνει όλο και περισσότερο μέρα με τη μέρα, η ελληνική κυβέρνηση εστιάζει σε λύσεις που μπορεί να φανούν σωτήριες κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Με δεδομένο ότι ο συνδυασμός της αύξησης του πληθωρισμού από την ακρίβεια, δεν ευνοεί τις συνθήκες διαβίωσης του νοικοκυριού, ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο του σχεδιάζουν εναλλακτικές προτάσεις με έξυπνα κίνητρα, αλλά και στοχευμένες ενέργειες που θα αποκλιμακώσουν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο πικ του χειμώνα.

Για παράδειγμα, η επιστροφή 1,5 εκατομμύριου νοικοκυριών στο πετρέλαιο ως μέσο θέρμανσης, αντί των ενεργοβόρων κλιματιστικών, τις θερμάστρες και τα ηλεκτρικά σώματα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, το σχέδιο προβλέπει την παροχή φθηνότερου πετρελαίου στους ενδιαφερομένους, ώστε να υπάρξει και παράλληλη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος. Παράλληλα, ένα σύστημα κινήτρων και επιδοτήσεων σχεδιάζεται και για 700 χιλιάδες νοικοκυριά που διαθέτουν μόνο λέβητα φυσικού αερίου.

-Advertisement-

Αποκλιμάκωση της τιμής στο ρεύμα

Στο μεταξύ, σε υψηλά επίπεδα, αλλά σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τη σημερινή ημέρα, διαμορφώνεται η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για αύριο στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και συγκεκριμένα στα 582,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 697,41 ευρώ σήμερα. Η ζήτηση στο ελληνικό σύστημα καλύπτεται αύριο κατά 44,2% από μονάδες φυσικού αερίου, 19,7% από λιγνίτη, 18,3% από ανανεώσιμες πηγές, 6,7 % από εισαγωγές. Έντονες διακυμάνσεις σημειώνει εξάλλου η τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό Χρηματιστήριο, η οποία διαμορφώνεται τώρα στα 247 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ νωρίτερα είχε ξεπεράσει τα 283 ευρώ.

Πυρετώδεις προετοιμασίες στην Ευρώπη

Εξάλλου, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το χειμερινό κύμα της ενεργειακής κρίσης που τεχνηέντως κλιμακώνει η Μόσχα. Συγκεκριμένα, στο Βερολίνο μειώνουν τις θερμοκρασίες στα δημόσια κτίρια και τα σχολεία κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπως επίσης και στις δημόσιες πισίνες και να αναδιατάξουν τα ωράρια των δημοσίων υπαλλήλων για να αξιοποιήσουν τις ώρες της ημέρας.
Παράλληλα, γίνονται καθημερινά εκκλήσεις και προτροπές για εξοικονόμηση ενέργειας ακόμη και με ολιγόλεπτα ντους, ή και με χαμηλότερη θερμοκρασία νερού… ώστε από το ζεστό, να περάσουν οι πολίτες στο «χλιαρό».

Οι προτάσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του αντιπροέδρου των Χριστιανοδημοκρατών, Γενς Σπαν, ο οποίος είπε ότι τα κυβερνητικά μέτρα απειλούν τους Γερμανούς με 3 κινδύνους αυτόν τον χειμώνα: «Ζήστε με το κρύο, κάνετε κρύα ντους, τελικά κρυολογήστε». Και όλα τα αυτά, ενώ για δεύτερη φορά έχει μπει λουκέτο στον Nord Stream 1 και οι ροές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μηδενίστηκαν. Επισήμως η υποτιθέμενη συντήρηση θα διαρκέσει 4 ημέρες στην πραγματικότητα η επαναλειτουργία του αγωγού είναι αβέβαιη.

- Advertisement -

Η λύση του Single Buyer

Την ίδια ώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση δηλώνουν αποφασισμένοι να πάρουν γενναίες αποφάσεις. Στις 9 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί η Σύνοδος Κορυφής στην οποία όλοι περιμένουν να βγει λευκός καπνός και να υπάρξει μία πανευρωπαϊκή συμφωνία προκειμένου να δοθεί μία λύση. Οι προτάσεις που είναι στο τραπέζι είναι τρεις, οι δύο εκ των οποίων έχουν ελληνικό χρώμα, ενώ η τρίτη έχει εφαρμοστεί πρόσφατα και με μεγάλη επιτυχία στην κρίση του κορονοϊού.

Το πλαφόν στη τιμή του φυσικού αερίου έχει ζητηθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη επίσημα εδώ και πάρα πολλούς μήνες και στην Ισπανία που εφαρμόστηκε είχε απόλυτη επιτυχία. Η άλλη λύση είναι αυτό που έκανε η Ελλάδα με την φορολόγηση των υπερκερδών και την διάθεσή τους στους καταναλωτές. Μάλιστα πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ζητήσει πληροφορίες για αυτό το πρόγραμμα που έδωσε ανακούφιση στα νοικοκυριά.

Η τρίτη είναι το λεγόμενο Single Buyer. Η διαδικασία δηλαδή που η Κομισιόν ως οργανισμός διαπραγματεύεται την τιμή του αερίου για λογαριασμό όλων των χωρών. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με την προμήθεια των εμβολίων για τον κορονοϊό και τα οφέλη στην τιμή ήταν εντυπωσιακά. Μάλιστα, ο Ελληνας υπουργός ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κοινοποίησε μέσω twitter την επιστολή που έστειλε στους Ευρωπαίους ομολόγους τους όπου τους παρουσίασε την ελληνική λύση και το μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων.

Απέτυχε η τηλεργασία στη Βρετανία

Τη δική της σημασία έχει και η διαπίστωση ενός μέτρου που έλαβαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τελικά αποδείχτηκε… αποτυχημένο. Συγκεκριμένα, στο ποσό των 131 λιρών μηνιαίως υπολογίζεται η επιβάρυνση ενός νοικοκυριού στο Ηνωμένο Βασίλειο σε καθεστώς «work from home», φτάνοντας στο συμπέρασμα πως η κατ’ οίκον εργασία ενδεχομένως να μην αποτελεί την καλύτερη επιλογή τη δεδομένη χρονική στιγμή. Και αυτό, διότι μπορεί να «φουσκώσει» σημαντικά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ετσι, ένα τυπικό βρετανικό νοικοκυριό υπολογίζεται ότι θα καταβάλλει μηνιαίως το ποσό των 363 λιρών για φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό κατά τη διάρκεια του τριμήνου Οκτωβρίου – Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου. Ωστόσο, ένας εργαζόμενος, ο οποίος απασχολείται από το σπίτι, δύναται να αυξήσει την ημερήσια χρήση αερίου για θέρμανση κατά 75% και την ημερήσια χρήση ρεύματος για μαγείρεμα κι άλλες οικιακές εργασίες κατά 25%. Αυτό θα «φουσκώσει» αυτόματα τους λογαριασμούς ρεύματος στα 494 λίρες ανά μήνα, δηλαδή κατά 131 λίρες περισσότερες.

Τα μεγαλύτερα νοικοκυριά, μάλιστα,, τα οποία θα πλήρωναν κανονικά 513 λίρες ανά μήνα, θα κληθούν να βγάλουν από την τσέπη και να δώσουν 698 λίρες, δηλαδή ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 185 λιρών. Όσον αφορά τα μικρότερα νοικοκυριά, τα οποία κατά μέσο όρο θα πληρώνουν 243 λίρες ανά μήνα, η κατ’ οίκον εργασία μπορεί να αυξήσει τους λογαριασμούς στις 330 λίρες, δηλαδή +87 λίρες κάθε μήνα.

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, o εκπρόσωπος της Uswitch δήλωσε ότι «η εργασία από το σπίτι, κατά τη διάρκεια των κρύων μηνών του έτους θα αποδειχθεί ακριβότερη, καθώς οι εργαζόμενοι θα χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για τη θέρμανσή τους». Αλλά δεν είναι μόνο η θέρμανση. Όσο περισσότερο βρίσκεται ένας εργαζόμενος στο σπίτι, τόσο μεγαλύτερες οι ενεργειακές ανάγκες για μαγείρεμα, τσάι, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξουμε ότι η μετάβαση στο γραφείο θα θεωρείται πιο οικονομική τον χειμώνα, ιδίως για όσους δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για να μετακινηθούν προς τον χώρο εργασίας τους.

πηγη-reader.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *