Ενεργειακή κρίση: Έρχονται πολλοί δύσκολοι χειμώνες, προειδοποιεί ο επικεφαλής της Shell

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
3 Min Read

Οι λύσεις στην ενεργειακή κρίση, όπως υποστηρίζει, θα πρέπει να βρεθούν μέσω «εξοικονόμησης, επιβολής δελτίου και γρήγορης δημιουργίας εναλλακτικών πηγών».

-Advertisement-

«Εάν πιστεύουμε ότι θα είναι μόνο ένας δύσκολος χειμώνας και μετά η κρίση θα τελειώσει, τότε μιλάμε για φαντασίωση», προειδοποίησε σε συνέντευξη Τύπου στη Νορβηγία ο Ben van Beurden, διευθύνων σύμβουλος της Shell, σχολιάζοντας ότι το μέλλον χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο είναι σκοτεινό και για τους ενεργειακούς κολοσσούς.

«Μπορεί κάλλιστα να περάσουν αρκετοί δύσκολοι χειμώνες», είπε ο Van Beurden, σύμφωνα με τον οποίο οι λύσεις στην ενεργειακή κρίση θα πρέπει να βρεθούν μέσω «εξοικονόμησης, επιβολής δελτίου και γρήγορης δημιουργίας εναλλακτικών πηγών».

Μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Shell  μίλησε και ο Πάτρικ Πουγιανέ της TotalEnergies, ο οποίος επανέλαβε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να σχεδιάσουν ένα μέλλον χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο.

Δήλωσε πάντως αισιόδοξος ότι «θα τα καταφέρουμε» αφού, όπως είπε, «υπάρχει αρκετή ενέργεια σε αυτό τον πλανήτη».

- Advertisement -

Το ευρωπαϊκό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενέργεια

Εν τω μεταξύ, έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, που επιβαρύνει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η ενεργειακή κρίση βαθαίνει και ο χειμώνας αναμένεται πιο «βαρύς» από κάθε άλλη φορά εδώ και πολλά χρόνια.

Η βασική ιδέα που συζητούν οι αξιωματούχοι ης ΕΕ, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι ο βραχυπρόθεσμος περιορισμός των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας ενώ μακροπρόθεσμα αυτό που αναζητείται είναι πώς θα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο τιμολογείται η ενέργεια, με απώτερο στόχο τη διακοπή της σύνδεσης του φυσικού αερίου με την ηλεκτρική ενέργεια.

Πλαφόν στο φυσικό αέριο α λα Ισπανία

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να τεθεί πλαφόν στο αέριο, όπως έκαναν η Ισπανία και η Πορτογαλία, που ήταν οι πρώτες οι οποίες βγήκαν εκτός των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ και έθεσαν ανώτατο όριο στο φυσικό αέριο, για να μειώσουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο αντιμονοπωλιακός βραχίονας της ΕΕ είπε ότι η στήριξη θα λάβει τη μορφή πληρωμής, που λειτουργεί ως άμεση επιχορήγηση στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο τη χρηματοδότηση μέρους του κόστους των καυσίμων τους.

Το κύριο μειονέκτημα είναι ότι οι χαμηλότερες τιμές μπορεί να σημαίνουν περισσότερες εξαγωγές σε διασυνοριακές συνδέσεις με χώρες όπως η Γαλλία.

Στην Πορτογαλία, η κυβέρνηση είπε πρόσφατα ότι το σύστημα ανώτατων ορίων οδήγησε τις τιμές να υποχωρήσουν κατά μέσο όρο κατά 17% σε σχέση με το ύψος στο οποίο θα ήταν χωρίς αυτόν τον μηχανισμό.

πηγή

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *