Ενέργεια: Αισιοδοξία, αλλά χωρίς λύση προς το παρόν

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
4 Min Read

Νέος γύρος επαφών των υπουργών Ενέργειας μετά τη Σύνοδο Κορυφής

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με την αισιοδοξία ότι πείστηκαν και οι πιο καχύποπτοι μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεων σε σχέση με τα προτεινόμενα ενεργειακά μέτρα, έληξε η σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών την Παρασκευή. Οι πολύωρες διαπραγματεύσεις της Πέμπτης οδήγησαν σε ένα συμβιβασμό, δίνοντας πολιτική εντολή στους υπουργούς Ενέργειας να εργαστούν για τη διευκρίνιση των λεπτομερειών σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα κληθούν, ωστόσο, να απαντήσουν περίπλοκα τεχνικά ερωτήματα, που μπορεί να επαναφέρουν αμφιβολίες στο τραπέζι.

-Advertisement-

Κατά τη σύνοδο, σχολίασε Ευρωπαίος αξιωματούχος, χρυσή τομή για την επίτευξη του θετικού αποτελέσματος αποτέλεσε η διαβεβαίωση ότι θα διατηρηθούν στο κείμενο τα προστατευτικά όρια που είχαν τεθεί στην πρόταση της Επιτροπής, ώστε να μην επιτραπούν ανεξέλεγκτες κινήσεις. Στα συμπεράσματα σημειώνεται, δε, ότι το Συμβούλιο «θα συνεχίσει να ασχολείται» με το θέμα της ενέργειας ως ρήτρα εμπιστοσύνης. Σε περίπτωση που οι υπουργοί Ενέργειας αποτύχουν να βρουν κοινή συνεννόηση, το θέμα θα μπορούσε να επανέλθει στους ηγέτες, καθώς στόχος είναι η ευρεία υποστήριξη και όχι απλώς μια ειδική πλειοψηφία.

Πιο συγκεκριμένα, οι ηγέτες κάλεσαν για κοινές αγορές φυσικού αερίου σε εθελοντική βάση με μόνη εξαίρεση τη δεσμευτική συσσώρευση της ζήτησης για το 15% των αναγκών της κάθε χώρας για πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου και ένα νέο συμπληρωματικό ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς έως τις αρχές του 2023, που θα έχει ως βάση τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Επίσης, ζήτησαν να εξεταστεί περαιτέρω ο προσωρινός δυναμικός διάδρομος τιμών στις συναλλαγές του φυσικού αερίου στο TTF, καθώς και το πλαφόν στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή, του οποίου θα πρέπει να προηγηθεί μια ανάλυση κόστους και οφέλους. Τέλος, υποστήριξαν τη δημιουργία ενός πλαισίου ενεργειακής αλληλεγγύης σε περίπτωση διακοπής του εφοδιασμού, ελλείψει διμερών συμφωνιών.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποχαιρέτησε τον απερχόμενο Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, με ένα βίντεο που ξεκινούσε με την περίφημη φράση του: «Ο,τι χρειαστεί».

Την Παρασκευή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποχαιρέτησε επίσημα και τον απερχόμενο Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, με ένα βίντεο που ξεκινούσε με την περίφημη φράση του από το τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους: «Ο,τι χρειαστεί». Ο Σαρλ Μισέλ του έδωσε επίσης ως αποχαιρετιστήριο δώρο μια αφηρημένη αναπαράσταση του κτιρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον σχεδιαστή Μαξίμ Ντουτέρ. «Θυμήθηκα σήμερα το πρωί ότι ξεκίνησα πριν από 31 χρόνια, όταν αποδέχτηκα τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, και το πρώτο μου καθήκον ήταν να αντιμετωπίσω τη χρεοκοπία της Ρωσίας στη συνάντηση του G7», φέρεται να είπε νοσταλγικά ο κ. Ντράγκι.

- Advertisement -

Στη συνέχεια, βασικό σημείο στην ατζέντα ήταν η Κίνα και η πιθανή ανάγκη για διαφοροποίηση στους τομείς της τεχνολογίας και των κρίσιμων πρώτων υλών, αφού η κυβέρνηση Σι βρίσκεται κοντά στη Μόσχα.

Στα συμπεράσματα της συνόδου, άλλωστε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν την Ουκρανία με κάθε τρόπο. Οπως ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ε.Ε. συζητά τη χορήγηση 1,5 δισ. μηνιαίως προς αυτή την κατεύθυνση και περαιτέρω ανθρωπιστική υποστήριξη. Καλούμενη να σχολιάσει τον μη συμβιβασμό της Τουρκίας με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, η κ. Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι η καταστρατήγηση των κυρώσεων από τρίτες χώρες είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

kathimerini.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *