Καθυστερεί η ανανέωση των αδειών κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή των 1800 MHz που έχει προγραμματιστεί για φέτος. Αιτία αποτελεί η ενδοκυβερνητική κόντρα σχετικά με τη διάθεση του προϊόντος της δημοπρασίας. Η τελευταία αναμένεται να φέρει περί τα 200 εκατ. ευρώ, αλλά στην κυβέρνηση ερίζουν αν τα έσοδα θα διοχετευθούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) ή στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).
Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) είχε προγραμματίσει για χθες, 1η Αυγούστου 2017, τη δημοσιοποίηση του τεύχους προκήρυξης του διαγωνισμού. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη, διότι απουσιάζει η σχετική υπουργική απόφαση που εντέλλει την ΕΕΤΤ να προχωρήσει στην προκήρυξη της διαδικασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ξεσπάσει κόντρα στο εσωτερικό της κυβέρνησης σχετικά με τον αποδέκτη του εσόδου που θα προκύψει. Η μια πλευρά, εκείνη του υπουργείου Οικονομικών, θεωρεί ότι το έσοδο, όπως συνέβη με τις άλλες περιπτώσεις δημοπρασιών συχνοτήτων κινητής πλευράς (2011, 2014), θα περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ. Η χώρα άλλωστε έχει δεσμευθεί στους θεσμούς ότι έσοδα από εκχώρηση συχνοτήτων περιέρχονται στο ΤΑΙΠΕΔ και αξιοποιούνται για τη μείωση του χρέους.
Η δεύτερη πλευρά, του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ), υποστηρίζει ότι τα έσοδα από τη συγκεκριμένη δημοπρασία δεν θα πρέπει να διοχετευθούν στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Προς την κατεύθυνση αυτή φέρεται να επικαλείται και διάφορες τεχνολογικές «σοφιστείες» περί τεχνολογικής ουδετερότητας και ότι οι συχνότητες που πρόκειται να δημοπρατηθούν δεν αξιοποιούνται μόνον από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι η κόντρα έχει αφετηρία τη διαχείριση του εκπλειστηριάσματος, το οποίο, μέσω του ΓΛΚ αποθεματοποιείται στην ΕΕΤΤ. Βάσει νόμου η ΕΕΤΤ έχει υποχρέωση να αποδίδει τα αποθεματικά της την επόμενη χρήση και μάλιστα σε ποσοστό 80%. Ετσι, η διαχείριση του ποσού των 200 εκατ. ευρώ μέσω ΓΛΚ διευρύνει τον «κουμπαρά» της ΕΕΤΤ, κάτι που δεν συμβαίνει αν το ποσό διαχειρίζεται μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Στην προκειμένη περίπτωση, το έσοδο διοχετεύεται εντός ημερών στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και αυτό με τη σειρά του το διοχετεύει στον ειδικό λογαριασμό για τη μείωση του χρέους.
Η δημοπρασία συχνοτήτων στην οποία θα προβεί η ΕΕΤΤ αναμένεται να αποφέρει περί τα 200 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι το τίμημα εκκίνησης της δημοπρασίας. Στην πράξη, οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (Cosmote, Vodafone, Wind) θα ανανεώσουν τις υφιστάμενες άδειες και συχνότητές τους για περίπου 15 έτη (μέχρι το 2032).
Πηγή: Kathimerini. gr