Ένας χρόνος χωρίς τον μεγάλο Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Νewsroom Add a Comment
7 Min Read

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έφυγε από τη ζωή πριν από έναν χρόνο αφήνοντας πίσω μία τεράστια παρακαταθήκη από τραγούδια που μίλησαν στην ψυχή του καθενός.

«Δεν είναι αγάπη, δεν είναι αγάπη αυτό που ζούμε,

είναι σου λέω πανικός,

ένας μικρός Τιτανικός

και θα `ναι θαύμα αν σωθούμε»

Πόσοι από δεν τραγούδησαν στίχους που είχε τραγουδήσει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Δεν ψιθύρισαν μελωδίες του. Τα τραγούδια του «έντυσαν» μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής μας. Μεγαλώσαμε, ερωτευτήκαμε, πληγωθήκαμε ακούγοντας τη φωνή του.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έφυγε από τη ζωή ξαφνικά πριν από έναν χρόνο, στις 9 Σεπτεμβρίου 2019 στο σπίτι του στον Βόλο. Η καρδιά του τον πρόδωσε. Ήταν μόλις 62 ετών.

Ο γνωστός τραγουδοποιός γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1956 στη Νέα Ιωνία του Βόλου. Ο πατέρας του, Δημήτρης, ήταν συνθέτης και διευθυντής της κρατικής ορχήστρας της ΕΡΤ δίνοντας την ευκαιρία στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα να έρθει σε επαφή με τη μουσική από πολύ μικρή ηλικία.

Έχασε τον πατέρα του σε ηλικία δέκα ετών. Ο πρώτος δίσκος που αγόρασε ήταν το «Help» των Beatles όταν ήταν 9 ετών. Μέχρι να ασχοληθεί με το τραγούδι έκανε πολλές δουλειές. Μία από αυτές ήταν και φύλακας και σε αποθήκη στην δισκογραφική εταιρεία του Μίνωα Μάτσα. Κατά διαβολική σύμπτωση από την ίδια εταιρεία (Minos – EMI) κυκλοφόρησαν όλοι οι δίσκοι της σόλο καριέρας του.

Μετά το τέλος της στρατιωτικής του θητεία ξεκινά να τραγουδά αντάρτικα τραγούδια στη «Συντροφιά». Όταν ήταν 20 χρονών γεννήθηκε η ιδέα των P.L.J με τον Παύλο Κικριλή. Στη συνέχεια, με την προσθήκη των Τάκη Βασιλάκη και Αντώνη Μιτζέλου το συγκρότημα ήταν έτοιμο.

Το ξεκίνημα του συγκροτήματος έγινε από τη Γαλλία αφού μεγάλος στόχος ήταν η διεθνής καριέρα. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και το 1982 κυκλοφόρησε από τη Polygram ο δίσκος «Armageddon» που δεν έλαχε μεγάλης αποδοχής. Όμως αργότερα επανακυκλοφόρησε σε CD και θεωρείται από τους κορυφαίους του είδους του στην ελληνική μουσική. Ο δίσκος βασίστηκε στην Παλαιά Διαθήκη και η συνθετική ιδέα είχε ως βάση την Αποκάλυψη του Ιωάννη.

Το συγκρότημα στράφηκε στον ελληνικό στίχο και το 1983 κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος του. Εκείνη την περίοδο οι P.L.J μετονομάστηκαν σε Τερμίτες, όνομα που θυμίζει Beatles (σκαθάρια). Η επιτυχία για το συγκρότημα ήρθε με τον τρίτο δίσκο του με τίτλο «Αμαρτωλή Μαρία». Στη συγκεκριμένη δισκογραφική δουλειά συμμετείχε και ο Γιώργος Νταλάρας στα τραγούδια «Αρκούδες» και «Σκόνη». Στη συνέχεια κυκλοφόρησε ο δίσκος «Τσιμεντένια Τρένα» με την συμμετοχή της Φλερύ Νταντωνάκη και της Σοφίας Βόσσου.

Τελευταίο studio album των Τερμιτών ήταν το «Περιμένοντας την βροχή» το 1988. Στον συγκεκριμένο δίσκο υπήρχε και το τραγούδι «Πόσο σε θέλω» που έγινε τεράστια επιτυχία. Με ζωντανά ηχογραφημένο «Τσιμεντένιο Κοντσέρτο» από μία συναυλία τους στο Λυκαβηττό κλείνει ο κύκλος των Τερμιτών.

Ξεκίνησε την σόλο καριέρα του το 1989 με την δισκογραφική δουλειά «Ο Μαγαπάς και η Σαγαπώ» από τη Minos Emi σε στίχους του Σπύρου Μαρματάκη. Το 1991 κυκλοφόρησε το «Διδυμότειχο Blues» που έγινε χρυσός δίσκος ενώ το ομόνυμο τραγούδι που ερμήνευσε με τον Γιώργο Νταλάρα θεωρείται από τα πλέον διαχρονικά στην ελληνική μουσική σκηνή.

Στη συνέχεια κυκλοφόρησε το «Ρίξε Κόκκινο στη νύχτα» με τη συμμετοχή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και του Γιώργου Νταλάρα. Το 1993 ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας είχε ήδη ξεκινήσει εμφανίσεις με τον Διονύση Τσακνή. Οι δύο καλλιτέχνες θα συνδεθούν με μία σπουδαία φιλία (στη συνέχεια έγιναν και κουμπάροι) και θα κυκλοφόρησαν τον δίσκο «Η νύχτα θα το πει» από τις ζωντανές εμφανίσεις τους στον Λυκαβηττό και το Μετρό.

Το 1995 κυκλοφόρησε το «Παράθυρα Που Κούρασε Η Θέα» και δύο χρόνια αργότερα το «Παυσίλυπον». Πρόκειται για δίσκο – σταθμό στην πορεία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα που αγαπήθηκε πάρα πολύ από το κοινό. Στην δισκογραφική αυτή δουλειά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα τραγούδια «Ένας Τούρκος στο Παρίσι» αλλά και «Νότος» με την συμμετοχή του Μπάμπη Στόκα.

Μετά από δύο χρόνια απουσίας από τα δισκογραφικά δρώμενα, ο Μαχαιρίτσας επέστρεψε με το «Έτσι Δραπετεύω Από Τις Παρέες» όπου περιλάμβανε το τραγούδι «Και τι ζητάω» με τη συμμετοχή του Διονύση Σαββόπουλου. Επόμενη δισκογραφική του δουλειά ήταν «Το διάλειμμα κρατάει δυο ζωές» που κυκλοφόρησε το 2001. Ο δίσκος αυτός ήταν και η μεγαλύτερη εμπορική του επιτυχία.

Ακολούθησαν οι δισκογραφικές δουλειές «Στο Αφιερώνω» (2003), «Χρειάζεται ένα θαύμα εδώ» (2004), «Αλκυονίδες Μέρες» (2005), «Ήρωες με Καρμπόν» (2006), «Τόσα Χρόνια Μια Ανάσα» (2007), «Η Ενοχή των Αμνών» (2010), «Οι Άγγελοι ζουν ακόμα στην Μεσόγειο» (2012), «Μια τρύπα στον καιρό… κύριε Μάνο (2014), «Παραγγελιά» (2016), «Άλλαξαν Πολλά» (2017), «Ψέμα στο Ψέμα» (2019). Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έχει ντύσει μουσικά και αρκετές ταινίες όπως το «Εφάπαξ» αλλά και το «Πεθαίνω για σένα» όπου τα αντίστοιχα τραγούδια έγιναν μεγάλες επιτυχίες.

Είχε συνεργαστεί δισκογραφικά και έχουν τραγουδήσει τραγούδια του οι: Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, Διονύσης Σαββόπουλος, Δήμητρα Γαλάνη, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Πυξ Λαξ, Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Μαργαρίτης, Βαγγέλης Κονιτόπουλος, Αναστασία Μουτσάτσου, Μίλτος Πασχαλίδης, Κατερίνα Στανίση, Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννης Βαρδής, Δήμητρα Γαλάνη, Γιάννης Ζουγανέλης, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Émigre, Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας, Ελισσάβετ Καρατζόλη, Κίτρινα Ποδήλατα, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Μagic De Spell, Γιώργος Μαργαρίτης, Νότης Μαυρουδής, Παναγιώτης Μάργαρης, Αντώνης Μιτζέλος, Σάκης Μπουλάς, Δημήτρης Μπάσης, Φλερύ Νταντωνάκη, Μελίνα Ασλανίδου , Φίλ.Πλιάτσικας, Δημήτρης Σταρόβας, Μπάμπης Στόκας, Διονύσης Τσακνής, W.C.

Ήταν παντρεμένος με την Ελένη Μαχαιρίτσα και είχε αποκτήσει μία κόρη. Ήταν δηλωμένος οπαδός του Παναθηναϊκού και μάλιστα δεν έχανε την ευκαιρία να τον παρακολουθεί από κοντά. Ήταν ιδρυτικό μέλος της Παναθηναϊκής συμμαχίας.

πηγή: SDNA

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version