Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Έλιοτ Μίλερ και η ομάδα του ανέλυσαν τους ιατρικούς φακέλους 6.000 αντρών και γυναικών, που στην αρχή της έρευνας δεν είχαν κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα.
Η μελέτη διήρκησε 11 ολόκληρα χρόνια και οι επιστήμονες συσχέτισαν τους θανάτους από έμφραγμα ή εγκεφαλικό με την κατανάλωση ή όχι του τσαγιού. Επίσης μέτρησαν τις εναποθέσεις ασβεστίου στις αρτηρίες των εθελοντών.
Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι οι εθελοντές που κατανάλωναν ένα φλιτζάνι τσάι καθημερινά είχαν μειωμένο κατά 1/3 κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας. Παρατήρησαν επίσης ότι το τσάι αποτελούσε «ασπίδα» εναντίον της συσσώρευσης ασβεστίου στις αρτηρίες, κάτι το οποίοι μειώνει τις πιθανότητες στένωσης.
Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι η έρευνά τους δεν χρηματοδοτήθηκε από τη βιομηχανία τσαγιού.
Ο Μίλερ τόνισε επίσης ότι είναι πρόωρο να γίνουν συστάσεις για συστηματική κατανάλωση τσαγιού ως προληπτικού μέσου για την υγεία της καρδιάς.