Μία σπουδαία είδηση προέκυψε για τη Φθιώτιδα, καθώς αποφασίστηκε η ένταξη του έργου «Αποκατάσταση υδροηλεκτρικού Γοργοποτάμου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΤΣ)»
Πρόκειται για ένα έργο, του οποίου η συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 950.000 €, με ημερομηνία έναρξης την 30ή Μαρτίου 2022 και λήξης την 31η Δεκεμβρίου 2023, ενώ αφορά τεχνικές παρεμβάσεις αποκατάστασης στο κτίριο, όπου στεγαζόταν η υδροηλεκτρική μονάδα Γοργοποτάμου, ανατολικά του όρους Οίτη και η οποία παρήγαγε ηλεκτρική ενέργεια για τη λειτουργία του εργοστασίου Ανθρακασβεστίου-Ασετιλίνης. Δικαιούχος του έργου είναι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Λαμίας.
Αξίζει να τονιστεί ότι το αρχικό κτίριο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1901 και ολοκληρώθηκε το 1907, όταν και άρχισε η λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής Ανθρακασβεστίου-Ασετιλίνης από την «Ελληνοαγγλοϊταλική Εταιρία» με την επωνυμία «ΓΟΡΓΟΣ ΑΕ».
Όσον αφορά στις παρεμβάσεις, προβλέπεται η αποκατάσταση και ενίσχυση της στατικότητας του κτιρίου σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς και σε συνδυασμό με τους κανονισμούς αντισεισμικής προστασίας, η αρχιτεκτονική επαναφορά της εικόνας του και η εναρμόνιση του με το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον, η προσθήκη εισόδων-εξόδων και ανελκυστήρα για την βελτίωση της προσβασιμότητας του κοινού, η κατασκευή όλων των συνοδών έργων για την εξασφάλιση της λειτουργικότητας και της ασφάλειας (ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, πυροπροστασία κ.α.), η διαμόρφωση παρεμβάσεων για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ΑμεΑ (ράμπες, ανελκυστήρας, WC, κ.α.), η εγκατάσταση εξοπλισμού θέρμανσης-κλιματισμού-αερισμού, η ενεργειακή αναβάθμιση του σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος για ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) ισχύος 6,5kW στη στέγη του κτιρίου.
Η ολοκλήρωση του έργου προβλέπει την πλήρη αποκατάσταση του κτιρίου σύμφωνα με την εγκεκριμένη οριστική μελέτη και με τους ισχύοντες τεχνικούς κανονισμούς, ώστε να καταστεί λειτουργικό και επισκέψιμο για το κοινό και να αναδειχθεί η ιστορική, η πολιτιστική και η οικονομική σημασία του, οι οποίες σχετίζονται με τη διαχρονική διαχείριση των υδατικών πόρων. Σημαντικό, δε, ρόλο στην απόφαση ένταξης του ρόλου σχημάτισε και η Δημοτική Αρχή και συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Λαμιέων, Θύμιος Καραΐσκος, με συντονισμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες.
Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου, υποστήριξε χαρακτηριστικά: «Οι τεχνικές παρεμβάσεις στο κτίριο, όπου στεγαζόταν η υδροηλεκτρική μονάδα Γοργοποτάμου, θα οδηγήσουν στην πλήρη αποκατάστασή του. Το κτίριο, μετά την ολοκλήρωση του έργου, θα είναι λειτουργικό και επισκέψιμο για το κοινό, το οποίο θα μπορεί απρόσκοπτα να απολαύσει τον ιστορικό, πολιτιστικό και οικονομικό ρόλο που διαδραματίζει στη διαχρονική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Πρόκειται για ένα έργο με ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για την περιοχή του Γοργοποτάμου, αλλά και για όλο το Νομό Φθιώτιδας. Η Κυβέρνηση δείχνει στην πράξη και όχι με λόγια το ενδιαφέρον της για την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των τοπικών κοινωνιών».