Στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μίλησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, με θέμα την πανδημία του κορονoϊού και, φυσικά, τα εμβόλια.
Έχω σεβασμό για τις απόψεις των άλλων και ανεκτικότητα, αλλά ως προς αυτό το ζήτημα έχω ξεκαθαρισμένη θέση», ανέφερε ο κ. Μπουρλά, τονίζοντας ότι σημασία έχει η παραγωγή εμβολίων και μάλιστα σε τιμή που μπορούν όλοι να πληρώσουν. «Το δεύτερο το λύσαμε τον Ιούνιο», τόνισε ο CEO της Pfizer, επισημαίνοντας ότι σε χώρες με μεσαίο κόστος διαβίωσης, σύμφωνα με τον ορισμό της Παγκόσμιας Τράπεζας, το εμβόλιο παρέχεται «στη μισή τιμή», ενώ παράλληλα δίνεται σε τιμές κόστους σε φτωχές χώρες.
Όπως ανέφερε ο κ. Μπουρλά ο ίδιος μετέφερε προσωπικά στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος στηρίζει την άρση των πατεντών στα εμβόλια, ότι η εταιρεία Pfizer θα είναι σε θέση ήδη φέτος να παράξει 3 δισεκατομμύρια δόσεις, ενώ το 2022 θα ακολουθήσουν 4 δισεκατομμύρια δόσεις. «Και αυτό αφορά μόνο μια εταιρεία», τόνισε ο κ. Μπουρλά, λέγοντας ότι του χρόνου παγκοσμίως με 10 δισεκατομμύρια δόσεις θα υπάρξει κάλυψη.
Άλμπ. Μπουρλά: Το πρόβλημα δεν είναι η εργοσταστακή υποδομή αλλά η έλλειψη υλικών
Το πρόβλημα δεν είναι η εργοστασιακή υποδομή, τόνισε ο κ. Μπουρλά, αναφερόμενος στην παραγωγή εμβολίου, καθώς «έχουμε χτίσει αρκετή εργοσταστιακή παραγωγή». «Αυτό που λείπει είναι τα υλικά», τόνισε, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην «ανασφάλεια» που κατά τη γνώμη του θα φέρει η άρση πατεντών, αφού ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να παραγγείλει – τα σημαντικά για την παραγωγή εμβολίων – υλικά, «από οπουδήποτε στον κόσμο». Δε χρειάζεται άδεια για να παραγγείλεις τα υλικά, επισήμανε ο κ. Μπουρλά. «Αυτό που θα δημιουργήσει πρόβλημα είναι λοιπόν η επάρκεια των υλικών», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «ακόμα και αν ελευθερώναμε τις πατέντες, που δεν νομίζω να γίνει, θα χρειαζόταν τρία χρόνια για να παράξει κανείς το εμβόλιο».
Ερωτηθείς για τις «κατηγορίες», ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες εκμεταλλεύονται την παγκόσμια ανάγκη για εμβόλια για κερδοσκοπικούς λόγους, ο κ. Μπουρλά τόνισε ότι ο μόνος λόγος που έχουμε τόσο σύντομα εμβόλια είναι «ότι έχουμε μια εύρωστη φαρμακευτική βιομηχανία». Μια ενδεχόμενη άρση των πατεντών θα ήταν ένα καίριο πλήγμα στην αρχή της ύπαρξης της βιομηχανίας, που είναι να μπορούν να προστατευτούν τα πνευματικά δικαιώματα, ανέφερε ο CEO της Pfizer.
Δυστυχώς δεν ειναι η καλή θέληση αυτή που παράγει τέτοιες πρωτοβουλίες, αλλά η συγκέντρωση κεφαλαίων και οι επιστήμονες που δουλεύουν χρόνια σε έρευνες και θεραπείες, μέχρι να δουν κάτι από όλα αυτά να πετυχαίνει, πρόσθεσε ο κ. Μπουρλά.
Κάλυψη από το εμβόλιο των Pfizer-Biontech για όλες τις μεταλλάξεις
Επιπρόσθετα, ο κ. Μπουρλά ανέφερε ότι σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το εμβόλιο της Pfizer παρέχει κάλυψη από τον ιό για έξι μήνες, τονίζοντας παράλληλα ότι ερευνάται, αν προστατεύει τους εμβολιασμένους για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα. Ο ίδιος προβλέπει ότι θα χρειαστεί «booster» σε οχτώ έως δώδεκα μήνες και πως «κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξουμε σε ετήσιους εμβολιασμούς», τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρόκειται για τα ίδια εμβόλια που ήδη χορηγούνται.
Σε ερώτηση για το πότε θα είναι έτοιμο το «χάπι» κατά του κορονοϊού, ο κ. Μπουρλά ανέφερε χιουμοριστικά ότι η επιστήμη είναι «σαν τον έρωτα», αφού μπορεί να σου δώσει τη μεγαλύτερη ικανοποίηση αλλά και τη μεγαλύτερη απογοήτευση. Τόνισε πάντως ότι η εταιρεία Pfizer διαθέτει ήδη στοιχεία που δείχνουν ότι η συγκεκριμένη ουσία που χορηγείται, είναι σε θέση να «σκοτώσει» τον ιό σε πειραματόζωα, ενώ ανέφερε ότι σύμφωνα με την εκτίμισή του, συμπεράσματα για την ουσία «θα έχουμε μετά το καλοκαίρι».
Τέλος, αναφερόμενος στις μεταλλάξεις της Covid-19, o κ. Μπουρλά ανέφερε πως μέχρι στιγμής και βάσει των στοιχείων δεν υπάρχει κανένα στέλεχος, που να «ξεφεύγει της κάλυψης του εμβολίου της Pfizer». H πιθανότητα να παρουσιαστεί κάποια είναι όμως ζωντανή, επισήμανε.
ethnos.gr