Εμβόλιο για τον κορωνοϊό: Η Κίνα έδωσε το «πράσινο φως» για δοκιμές σε ανθρώπους, λένε κρατικά ΜΜΕ

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
4 Min Read

Στην κούρσα για τη δημιουργία αποτελεσματικού εμβολίου για τον κορωνοϊό συμμετέχουν δεκάδες εταιρείες – Σε τι στάδιο βρίσκονται οι δοκιμές και πού βασίζει η Φον ντερ Λάιεν την ελπίδα της για εμβόλιο ακόμα και πριν το φθινόπωρο

-Advertisement-

Η Κίνα έδωσε το «πράσινο φως» σε ερευνητές προκειμένου να ξεκινήσουν δοκιμές ασφαλείας σε ανθρώπους χρησιμοποιώντας ένα πειραματικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό, την ώρα που η πανδημία συνεχίζει να σαρώνει τον πλανήτη προκαλώντας πάνω από 7.000 θανάτους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται δημοσίευμα της Λαϊκής Ημερησίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ερευνητές της Ακαδημίας Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών της Κίνας – ενός ιδρύματος που συνδέεται με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό – έλαβαν έγκριση να ξεκινήσουν προκαταρκτικές κλινικές δοκιμές ενός πιθανού εμβολίου από αυτήν την εβδομάδα.

Η σημαντική αυτή είδηση έρχεται μετά την ανακοίνωση τα προηγούμενα 24ωρα ότι επιστήμονες στις ΗΠΑ ξεκίνησαν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για ένα εμβόλιο που ανέπτυξαν το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μεταδοτικών Ασθενειών μαζί με την εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna.

- Advertisement -

Όπως επισημαίνει το Reuters, οι πληροφορίες στη βάση δεδομένων καταχώρησης κλινικών δοκιμών της Κίνας αναφέρουν ότι για την δοκιμή της «Φάσης 1», που θα εξετάσει κατά πόσο το πειραματικό εμβόλιο είναι ασφαλές για τους ανθρώπους, θα «επιστρατευτούν» 108 υγιή άτομα, με την συμμετοχή τους να διαρκεί από τις 16 Μαρτίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Την δοκιμή θα διεξάγει η Ακαδημία Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών της Κίνας, μαζί με την εταιρεία βιοτεχνολογίας CanSino Biologics που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ.

Ειδικοί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουν διατυπώσει την εκτίμηση ότι ένα πλήρως δοκιμασμένο και εγκεκριμένο εμβόλιο δεν πρόκειται να βγει στην αγορά πριν από τα μισά της επόμενης χρονιάς.

Παρ’ όλα αυτά, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε εχθές μια αρκετά πιο αισιόδοξη εκτίμηση μετά από συνομιλίες που είχε με την CureVac, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη εμβολίου για τον κορωνοϊο. Ειδικότερα, αφού έγινε γνωστό πως η ΕΕ προσέφερε στην εταιρεία 80 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση, η φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την ελπίδα πως «με αυτήν την ενίσχυση» θα μπορούμε να έχουμε ένα εμβόλιο στην αγορά, ίσως πριν το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Politico.eu,αυτό το χρονοδιάγραμμα φαίνεται πολύ πιο σύντομο από τους υπολογισμούς των ειδικών – μερικοί από τους οποίους εκτιμούν ότι θα χρειαστούν έως και 18 μήνες για να κυκλοφορήσει εμβόλιο. Ωστόσο η Φον Ντερ Λάιεν, που και η ίδια είναι γιατρός, εξήγησε εχθές ότι η κανονιστική διαδικασία για τα εμβόλια θα μπορούσε να επισπευσθεί, δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης και της ταχείας εξάπλωσης του φονικού ιού.

«Δεδομένου ότι διανύουμε με σοβαρή κρίση, είναι κατανοητό σε όλους ότι έχουμε τη δυνατότητα να επιταχύνουμε κάποιες από τις διαδικασίες που κανονικά παίρνουν πολύ χρόνο και είναι πολύ γραφειοκρατικές», σημείωσε αργότερα την ίδια ημέρα η πρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας σε άλλη συνέντευξη Τύπου.

Η Φον Ντερ Λάιεν ανέφερε ότι οι ελπίδες της για εμβόλιο το φθινόπωρο πηγάζουν από τις συνομιλίες που είχε με ανθρώπους της CureVac. «Είναι άκρως εξειδικευμένοι στον τομέα τους και οι ίδιοι εκτιμούν ότι ίσως καταφέρουν, προς το φθινόπωρο, να έχουν ενδεχομένως ένα εμβόλιο που να καταπολεμά τον κορωνοϊό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Guardian, περίπου 35 εταιρείες και ακαδημαϊκά ιδρύματα συμμετέχουν στην «κούρσα» για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού, τουλάχιστον τέσσερις από τις οποίες έχουν ξεκινήσει δοκιμές σε ζώα. Πάντως, η πρώτη που ξεκίνησε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ήταν η αμερικανική Moderna, και αυτό που μένει τώρα είναι να δούμε πόσο γρήγορα θα κινηθούν οι επιστήμονες σε Ευρώπη και Κίνα.

Με πληροφορίες από  Reuters, Politico EU και Guardian

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *