Εμβόλιο: Ανοίγει αύριο, 7 Απριλίου, η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση – Ποιους αφορά

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για να ανοίξει η πλατφόρμα προκειμένου όσοι πολίτες είναι, αρχικά, άνω των 80 να κλείσουν τα ραντεβού τους προκειμένου να κάνουν την δεύτερη αναμνηστική και τέταρτη διαδοχική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Η πλατφόρμα για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα ανοίξει αύριο, Πέμπτη 7 Απριλίου. Την επόμενη εβδομάδα, όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, θα ανοίξει για τους άνω των 70 και μια εβδομάδα αργότερα για τους άνω των 60.

-Advertisement-

Το πρόγραμμα αφορά 1,3 εκατομμύρια πολίτες και ότι υπάρχει η ευελιξία στην Επιχείρηση Ελευθερία για να μπορέσει να καλύψει και τη συγκεκριμένη ανάγκη ενώ έγινε ξεκάθαρο πως ο εμβολιασμός με την τέταρτη δόση είναι προαιρετικός και δεν σχετίζεται με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Η τέταρτη δόση θα δίνεται τουλάχιστον 4 μήνες μετά την 3η δόση και θα αφορά επίσης για διαμένοντα άτομα σε μονάδες φροντίδα ηλικιωμένων αλλά και άτομα 60 ετών με σοβαρά προβλήματα υγείας. Η δεύτερη αναμνηστική δόση (4η δόση) θα γίνεται με mRNA εμβόλια, δηλαδή Pfizer ή Moderna.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου εξήγησε πως ο εμβολιασμός με την 2η αναμνηστική δόση- δηλαδή την 4η δόση- είναι προαιρετικός αλλά υπάρχει ισχυρή σύσταση για αυτόν. «Η χορήγηση της τρίτης δόσης αποδείχτηκε ασφαλής και αποτελεσματική έναντι σοβαρής νόσου από τις παραλλαγές Δέλτα και Ομικρον. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και σε ανοσοκαταστολή βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Η προστασία φαίνεται πως φθίνει συντομότερα. Λόγω της παραλλαγής Ομικρον, της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων και της αλλαγής της συμπεριφοράς των πολιτών, βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων και λιγότερες νοσηλείες. Παρά τα περιορισμένα δεδομένα, ορισμένες χώρες λαμβάνοντας υπόψιν τα ποσοστά εμβολιασμού αποφάσισαν τη χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού».

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε ακόμη και στη χορήγηση 4ης δόσης σε παιδιά και εφήβους 12-17 ετών σε παιδιά με νοσήματα υψηλού κινδύνου τρεις μήνες μετά την 3η δόση και επίσης για παιδιά με χρόνια νοσήματα όπως παχυσαρκία και διαβήτη μετά από 6 μήνες από τη δεύτερη δόση. Σημείωσε ακόμη ότι πλέον συστήνεται η αύξηση σε 8 εβδομάδες το μεσοδιάστημα για τα mRNA εμβόλια από 3 εβδομάδες για το εμβόλιο της Pfizer και 4 της Moderna.

- Advertisement -

Επιπλέον, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είπε πως η τέταρτη δόση όσον αφορά τα MRNA εμβόλια θα γίνεται τέσσερις μήνες μετά την τρίτη δόση – δηλαδή την πρώτη αναμνηστική. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι τα άτομα που έχουν νοσήσει μετά την τρίτη δόση δεν χρειάζονται τέταρτη επαναληπτική. Η ίδια τόνισε ότι πρωταρχικής σημασίας παραμένει ο αρχικός εμβολιασμός σε όσους δεν τον έχουν πραγματοποιήσει και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού αυτού με την πρώτη αναμνηστική δόση, δηλαδή την τρίτη δόση.

-Advertisement-
=Advertisement=

Η πορεία των εμβολιασμών

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 20.590.000 εμβολιασμοί κατά της covid-19. Ειδικότερα, για την πορεία των εμβολιασμών ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.894.000 πολίτες, δηλαδή το 75,2% του γενικού πληθυσμού και 84,8% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι 75,1 % του γενικού πληθυσμού και 85,6% του ενήλικου πληθυσμού. Περισσότεροι από 7.595.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72,4% του γενικού πληθυσμού και 81,1% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 72,4% του γενικού πληθυσμού και 83,1% του ενήλικου πληθυσμού.

Σχετικά με την 1η αναμνηστική δόση, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι δικαιούχοι αυτή τη στιγμή είναι 6.858.000 πολίτες, ποσοστό 90,4% επί των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.695.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 83% των δικαιούχων και ακόμα 100.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, συνολικά 85%.

reader.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *