Ανώδυνους εμβολιασμούς χωρίς σύριγγα, τους οποίους κάποιος θα μπορεί να κάνει και μόνος του, υπόσχεται μια πρωτοποριακή συσκευή ερευνητών του UC Berkeley, που βρίσκεται σε στάδιο μελέτης proof-of-concept.
Στο πλαίσιο της μελέτης δεν έγιναν δοκιμές σε ανθρώπους, αλλά επιδείχθηκε πως η τεχνολογία, με την ονομασία MucoJet, είναι ικανή να χορηγεί μόρια μεγέθους εμβολίων σε κύτταρα σε στόματα ζώων. Πρόκειται για μια τεχνολογία που αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της χορήγησης εμβολίων από το στόμα, με σκοπό τη θωράκιση της συγκεκριμένης οδού, από την οποία εισέρχονται στο σώμα πολλές μολύνσεις.
Ο ασθενής κρατά το MucoJet στο εσωτερικό μέρος του μάγουλού του και η συσκευή εκτοξεύει έναν πίδακα ο οποίος στοχεύει απευθείας τη συγκεκριμένη περιοχή (buccal region)- που είναι πλούσια σε ανοσοποιητικά κύτταρα αλλά δεν αξιοποιείται πολύ στην ανοσολογία, λόγω των δυσκολιών όσον αφορά στην αποτελεσματική διείσδυση στο βλεννογόνο στρώμα. Όπως διαπιστώθηκε, το MucoJet είναι σε θέση να παρέχει έναν υψηλής πίεσης πίδακα υγρού με μόρια που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό στο στόμα. Επίσης, παρά την πίεσή του, ο πιδακας δεν είναι ενοχλητικός στην αίσθηση όπως μία βελόνα.
Πρόκειται για μια φορητή τεχνολογία, η οποία προορίζεται για να χρησιμοποιείται για τη χορήγηση εμβολίων χωρίς βοήθεια (ο χρήστης την κάνει μόνος του), αποθηκεύει εμβόλια σε μορφή σκόνης και εκτιμάται πως κάποια μέρα θα επέτρεπε εμβολιασμούς σε απομακρυσμένες περιοχές- ωστόσο θα χρειαστούν ακόμα χρόνια έρευνας πριν η συσκευή αυτή αρχίσει να χρησιμοποιείται στο εμπόριο.
Η ίδια η συσκευή είναι ένας πλαστικός κύλινδρος 15×7 χιλιοστών, με δύο αποθηκευτικούς χώρους, όπου βρίσκονται νερό, ένα χημικό προωθητικό και διάλυμα εμβολίου. Όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, η πίεση του πίδακα είναι πολύ εστιασμένη, ενώ ο διάμετρός του είναι πολύ μικρή, και έτσι καταφέρνει να διεισδύει. Δοκιμές έδειξαν πως είναι δυνατή πρόκληση ανοσοποιητικής αντίδρασης αντίστοιχης αυτής που σημειώνεται με τη χρήση βελόνας, αν όχι καλύτερη.
Οι ερευνητές ελπίζουν πως το MucoJet θα είναι έτοιμο και διαθέσιμο πλήρως μέσα σε πέντε με δέκα χρόνια, ενώ επιδιώκουν τη δημιουργία μιας ειδικής έκδοσης που θα καταπίνεται και θα χορηγεί τα εμβόλια από το εσωτερικό του σώματος.