“Η πρόοδος της τεχνολογίας” είπε κάποτε ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, “βασίζεται στο ότι ταιριάζει, ώστε να μην την παρατηρείς καν, ώστε να είναι μέρος της καθημερινότητας”. Σίγουρα όμως, όταν το έλεγε αυτό ο Γκέιτς, δεν φανταζόταν ότι θα ερχόταν σύντομα μια μέρα που η τεχνολογία θα ήταν τόσο… μέρος της καθημερινότητάς μας, ώστε να την έχουμε εμφυτευμένη στο σώμα ή το κεφάλι μας.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι τόσο γρήγορη, ώστε τα πιο… τρελά σενάρια του πρόσφατου παρελθόντος, από κινητά που είναι εμφυτευμένα κάτω από το δέρμα των αυτιών, ως μπιφτέκια από… μαμούθ και μέλι που φτιάχνεται χωρίς μέλισσες, γίνονται ήδη πραγματικότητα…
Σας φαίνονται… τραβηγμένα τα παραπάνω; Σίγουρα, το ίδιο “τραβηγμένα” έβλεπαν τα όσα έλεγε ο εφευρέτης Μάρτιν Κούπερ μια μέρα σαν τη σημερινή, το μακρινό 1973. Την 4η Απριλίου εκείνου του έτους, ο Κούπερ παρουσίαζε, σε συνέντευξη Τύπου, το κινητό τηλέφωνο, προβλέποντας ότι μια μέρα θα το έχουμε όλοι στα χέρια μας. Ο ίδιος άνθρωπος, σήμερα, προβλέπει ότι θα έρθει μια μέρα, σύντομα, που τα τηλέφωνα θα γίνουν ενσωματωμένες στο δέρμα του αυτιού μας συσκευές. “Η επόμενη γενιά θα έχει το τηλέφωνο ενσωματωμένο κάτω από το δέρμα του αυτιού της”, είπε ο Κούπερ στο CNBC, στο πλαίσιο του Mobile World Congress της Βαρκελώνης, με την ευκαιρία της “επετείου” παρουσίασης του κινητού τηλεφώνου.
Ο ίδιος εξήγησε ότι “αυτές οι συσκευές δεν θα χρειάζεται να φορτίζονται, καθώς το σώμα μας είναι ο τέλειος φορτιστής. Όταν τρώμε φαγητό, το σώμα μας δημιουργεί ενέργεια. Όταν χωνεύουμε το φαγητό, το σώμα μας δημιουργεί ενέργεια. Και χρειάζεται μόνο ένα μικρό ποσοστό ενέργειας για να λειτουργήσει αυτή η συσκευή στο αυτί”.
Ο άνθρωπος που παρουσίασε το πρώτο κινητό τηλέφωνο, λέει ότι τα σημερινά smartphones έχουν γίνει υπερβολικά περίπλοκα με πολλές εφαρμογές και μια οθόνη που δεν ταιριάζει με την καμπυλότητα του ανθρώπινου προσώπου. Με τα εμφυτευμένα κινητά, δεν θα χρειάζεται κανείς να κρατά το κινητό στο χέρι του, εξηγεί ο Κούπερ.
Ο Κούπερ δεν κάνει κάτι άλλο παρά να περιγράφει ένα μέλλον όπου οι άνθρωποι έχουν μετατραπεί σε cyborgs, με εμφυτευμένα μικροτσίπ, σένσορες και συνθετικά μέλη. Και αυτό είναι ένα μέλλον πάνω στο οποίο εργάζονται πολλές startup, όπως η εταιρεία Neuralink του μεγιστάνα Ίλον Μασκ, η οποία προσπαθεί να συνδυάσει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Και να δημιουργήσει έναν άνθρωπο που θα μπορεί να συνδεθεί με το Ίντερνετ και να “κατεβάσει” πληροφορίες.
Κρέας από… μαμούθ
Φανταστείτε να πηγαίνετε στο εστιατόριο και να παραγγέλνετε κεφτεδάκια από τριχωτό μαμούθ, ή μπιφτέκι από… δεινόσαυρο. Μπορεί να φαίνεται τρελό, όμως ήδη στην Ολλανδία, η αυστραλιανή εταιρεία Vow Foods παρουσίασε τα πρώτα κεφτεδάκια από τριχωτό μαμούθ (Mammuthus primigenius). Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν κύτταρα από το ζώο που ζούσε στην τούνδρα και τη στέπα του βορείου ημισφαιρίου πριν από περίπου 11.000 χρόνια και τα πολλαπλασίασαν σε ένα Τρυβλίο Πέτρι (ειδικό κυλινδρικό πιάτο που χρησιμοποιούν οι βιοεπιστήμονες για την καλλιέργεια μικροοργανισμών). Από αυτό το ένα κύτταρο, μπορούν να δημιουργήσουν δισεκατομμύρια άλλα, τα οποία, όταν ενωθούν, σχηματίζουν ιστό μυών.
Οι επιστήμονες -παρότι είναι επιφυλακτικοί ως προς το πώς θα αντιδράσει ο ανθρώπινος οργανισμός όταν καταναλώσει μια πρωτεϊνη που του είναι άγνωστη εδώ και χιλιάδες χρόνια- θεωρούν ότι η “καλλιέργεια κρέατος” στο εργαστήριο είναι το μέλλον στο φαγητό μας, μαζί με το 3D printing. Κι αυτό γιατί μπορεί να περιορίσει την κατανάλωση πολύτιμων πόρων -όπως το νερό- και να βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος, με δεδομένο ότι η εκτροφή ζώων για παραγωγή κρέατος φέρεται να επιβαρύνει κατά 14,5% το περιβάλλον με εκπομπές ρύπων.
Την ίδια ώρα, η βελγική startup εταιρεία Paleo έχει καταφέρει να δημιουργήσει πρωτεϊνες ζωικών προϊόντων που δεν… προέρχονται από ζώα. Παράγει κρέας βοδινό, κοτόπουλο, χοιρινό, αρνί, τόνο και μαμούθ χρησιμοποιώντας ως βάση φυτά και πρωτεϊνες. Έτσι, δημιουργεί μπέργκερ που έχουν γεύση, πρωτεϊνες και εμφάνιση ζωικού, αλλά στην πραγματικότητα είναι… vegan. Θα το δοκιμάζατε;
Μέλι από… DNA
Και πάλι στην Ολλανδία, επιστήμονες βάλθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα του τι θα απογίνει η ανθρωπότητα εάν -ω μη γένοιτο- κάποια στιγμή εκλείψουν οι μέλισσες. Και διαβεβαιώνουν ότι τουλάχιστον θα… έχουμε μέλι, χωρίς μέλισσες.
Η εταιρεία Fooditive έχει ήδη αρχίσει να παράγει -σε πειραματικό στάδιο- τεχνητό μέλι με τη χρήση DNA (από μέλι) και ενζύμων. Και υπόσχεται ότι το τεχνητό μέλι έχει την ίδια γεύση, υφή και χρώμα με το αυθεντικό, που παράγουν οι μέλισσες. Οι δοκιμές για μαζική παραγωγή θα ξεκινήσουν το 2024, ενώ η εταιρεία εργάζεται ήδη στην παραγωγή, με αυτό τον τρόπο, όλων των ειδών ζωικών προϊόντων, όπως τυριά.
Καλλιέργεια… γάλακτος και δέρματος
Στην Αυστραλία η startup All G Foods βρίσκεται πολύ κοντά στο να… καλλιεργεί γάλα χωρίς την ύπαρξη ζώων, ενώ στη Γερμανία, ο κολοσσός BASF σε συνεργασία με τη startup Maddy Plant βρίσκεται πολύ κοντά στη δημιουργία δερμάτινων προϊόντων που δεν προέρχονται από… δέρμα, αλλά έχουν καλλιεργηθεί στο εργαστήριο.
protothema.gr