Η Ελληνικός Χρυσός ολοκλήρωσε το έργο καθαρισμού και αποκατάστασης του παλαιού χώρου απόθεσης αρσενοπυριτών στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, με στόχο την πλήρη επανένταξη της περιοχής στο φυσικό περιβάλλον. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτελεί τμήμα του μεγάλου έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής από τη μακροχρόνια προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα, που έχει αναλάβει η Ελληνικός Χρυσός από την αρχή της δραστηριοποίησής της, και το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα περιβαλλοντικής αποκατάστασης στην Ελλάδα.
Ο χώρος λειτούργησε από το 1975 έως το 1995 από προηγούμενους ιδιοκτήτες των μεταλλείων, ενώ το 2011 ξεκίνησε από την Ελληνικός Χρυσός το μεγαλεπήβολο έργο της αποκατάστασης τόσο του συγκεκριμένου υπαίθριου χώρου, καθώς και άλλων αντίστοιχων σημείων στην ευρύτερη περιοχή που παρέμεναν ανενεργά και εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες. Ειδικά για τους αρσενοπυρίτες της Ολυμπιάδας, η πρακτική αυτή είχε αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση της περιοχής απόθεσης και τη γενικότερη ρύπανση του τοπίου. Μια τέτοια πρακτική στη σημερινή εποχή δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να εφαρμόζεται, καθώς τόσο η τεχνολογία όσο και η νοοτροπία έχουν αλλάξει. Σήμερα, οι μεγάλες μεταλλευτικές εταιρίες ακολουθούν τα πρότυπα της Υπεύθυνης Μεταλλευτικής δραστηριότητας εφαρμόζοντας βέλτιστες πρακτικές καταρχήν για την αποτροπή της ρύπανσης εξαρχής καθώς και για την αποκατάσταση των περιοχών από παλαιότερες χρήσεις.
Όμως για να ξαναγίνει καταπράσινη η συγκεκριμένη περιοχή της Χαλκιδικής, δεν αρκούσε μόνο η απομάκρυνση των αρσενοπυριτών, που αποτελούσε την κύρια πηγή ρύπανσης. Καταρχάς, απομακρύνθηκαν όλα τα επιβαρυμένα εδάφη και μεταφέρθηκαν στο Χώρο Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα όπου αποθηκεύονται με ασφάλεια. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν εδαφοβελτιωτικά έργα προκειμένου το καθαρό πλέον έδαφος να εμπλουτιστεί και να γίνει κατάλληλο για φύτευση. Στο τελικό στάδιο, φυτεύτηκαν συνολικά 3.700 φυτά που ανήκουν σε είδη της τοπική χλωρίδας, προερχόμενα από το φυτώριο της Ελληνικός Χρυσός στην Ολυμπιάδα.
Η Ελληνικός Χρυσός από την αρχή της δραστηριότητάς της στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, λειτουργεί με κύριο μέλημα την προστασία του περιβάλλοντος που την φιλοξενεί, ενώ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει την υλοποίηση σημαντικών έργων υψηλής τεχνογνωσίας με στόχο την πλήρη περιβαλλοντική αποκατάσταση των επηρεαζόμενων περιοχών, τόσο από παλαιότερη μεταλλευτική δραστηριότητα όσο και παράλληλα με τις εργασίες της, προκειμένου να παραδοθούν άρτιες στην τοπική κοινωνία προς πάσα χρήση, μετά το πέρας της μεταλλευτικής περιόδου.
Σε αυτό το πνεύμα, η εταιρεία έχει προχωρήσει σε εμβληματικά έργα που έχουν αλλάξει συνολικά την προσέγγιση γύρω από τη μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή. Η Ελληνικός Χρυσός στο πλαίσιο του έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης έχει υλοποιήσει ήδη τα παρακάτω έργα:
Αποκατάσταση της Παλαιάς Λίμνης Τελμάτων στην Ολυμπιάδα
Πρόκειται για μία έκταση 300 στρεμμάτων, για την οποία πραγματοποιήθηκαν εργασίες για την απομάκρυνση και επεξεργασία 3 εκ. τόνων μεταλλευτικών καταλοίπων από προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα. Έως τον Φεβρουάριο του 2021 έχουν καθαριστεί περί τα 160 στρέμματα της Παλαιάς Λίμνης Τελμάτων, με τις εργασίες να συνεχίζονται, ώστε η έκταση να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί μελλοντικά από την τοπική κοινωνία.
Αξιοποίηση παλαιού χώρου Φιρέ στο Στρατώνι
Από την περιοχή έχουν απομακρυνθεί εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι στείρων υλικών τα οποία παρέμεναν εκεί για δεκαετίες, τα οποία στη συνέχεια αξιοποιήθηκαν ως πρώτες ύλες για κατασκευαστικές εργασίες στα μεταλλεία.
Αποκατάσταση-πρότυπο στο χώρο απόθεσης «Καρακόλι»
Η θέση «Καρακόλι» στο Στρατώνι, μια περιοχή στην οποία είχαν αποτεθεί στερεά κατάλοιπα από την κατεργασία μεταλλευμάτων τις προηγούμενες δεκαετίες, έχει αποκατασταθεί πλήρως και αποτελεί πλέον μελέτη περίπτωσης για σπουδαστές του αντικειμένου του περιβάλλοντος.
Μετατροπή παλιού χώρους απόθεσης σε ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη
Η Ελληνικός Χρυσός έχει προχωρήσει στη δημιουργία ενός ειδικού φυτωρίου στην Ολυμπιάδα, έκτασης 150 στρ., ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη, καλλιεργώντας περισσότερα από 400 είδη τοπικών φυτών, τα οποία χρησιμοποιούνται στα έργα αποκατάστασης.
Αξίζει, τέλος, να υπογραμμιστεί ότι η εταιρεία έχει εγκαταστήσει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα προγράμματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης στην Ευρώπη, το οποίο παρακολουθεί και καταγράφει μεταξύ άλλων την ποιότητα του αέρα, του εδάφους και των υδάτων, το ακουστικό περιβάλλον και τον θόρυβο, την σεισμικότητα και το οικοσύστημα, σε περισσότερα από 400 σημεία ελέγχου, αναρτώντας τα αποτελέσματα σε ειδική πλατφόρμα προσβάσιμη από όλους.
ethnos.gr